Kde vyřídit rodičák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj, musíš zajít na pracák v místě tvého bydliště. S sebou v Tvém případě budeš potřebovat jen rodný list dítěte. Jen tak mimochodem, otec dítěte je zaměstnán? V případě, že ano, a má příjem nad určitý limit, mohla by sis klidně zvolit (po administativním martýriu) i kratší rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš přítele(otce dítěte) a on pracuje, tak si můžeš zvolit délku přes něj ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahojky, jsem z toho vyřízení rodičáku celá zmatená-mám papír z ÚP (dřív to bývala sociálka, teď je tam ta samá paní, je to na stejném místě, mimo budovu, kde je klasickej ÚP kam chodí nezaměstnaní) Žádost o rodičovský příspěvek a jak jsem tak pochopila, tak si mám ještě obstarat potvrzení o PPM ze sociálky, která mě vyplácela mateřskou-takže to je asi jiná sociálka, že? Tak mi z toho vychází, že se budu muset vláčet s prťětem 30km do okresního města, nebo se o to nějak žádá a pošlou to poštou, nebo mi to vyřídí zaměstnavatel? Poradíte mi prosím někdo? A ještě kdyby někdo věděl jak je to s dovolenou-byla jsem na rizikovým od února, na mateřské od začátku června, ted mi končí, mám nárok nastoupit na dovolenou u zaměstnavatele teď, nebo po skončení rodičáku?
- Citovat
- Upravit
Soophiee
Zrovna dneska jsem to zařizovala, je to přesně tak, jak píšeš. To potvrzení o PPM ti vyplní fakt ta sociálka, od které ti chodila mateřská, takže pokud je nemáš v jednom městě, budeš tam muset zajet. Je to pakárna, protože to jsou fakt tři kolonky a razítko. ![]()
S dovolenou se optej účetní v práci, já to mám tak, že po skončení nároku na mateřskou mi zaměstnavatel teď proplatí dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás si to pracák pošle na sociálku sám (sice tam byla baba ježibaba nepříjemná, ale udělá to, asi jsou tam takhle zvyklí). Jinak by bylo potřeba dojet na Okresní správu sociálního zabezpečení, která ti vyplácí mateřskou.
Co se týče dovolené, je třeba si se zaměstnavatelem domluvit vyčerpání dovolené po skončení mateřské, tedy např. 10.1.2013 ti skončí mateřská, od 11.1. do např. 20.1. budeš čerpat řádnou dovolenou (to čerpání ti tedy zaměstnavatel zaplatí) a od 21.1. budeš čerpat rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek ale můžeš pobírat už od 11.1.
Pozor, některý zaměstnavatel trvá na písemné žádosti o vyčerpání řádné dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ta sociálka nemusí být ta konkrétní, která Ti vyplácela mateřskou. Mě vyplácí mateřskou brněnská a přestěhovala jsem se do Prahy včetně trvalého bydliště. Když jsem volala do Brna, jak to mám řešit, řekla mi paní, že to potvrzení mi dají i jinde, tak jsem šla pro to v Praze a paní na zdejší sociálce mi to bez problémů dala. Pracák jdu vyřídit zítra, tak tam moc nemám přehled o průběhu.
- Citovat
- Upravit
Aha, tak to jedubaba na pracáku zase strašila. Prej která sociálka mi tu mateřskou vyplácí? Když jsem jí řekla že asi ta nejbližší povídala že to tam teda pošle, ale jestli se jí to vrátí prázdné… No jo, když jsem je vyrušila z rozhovoru s kolegyní o pečení cukroví tak byla nenaložená ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit