Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla jsem se zaptat,kdy bych měla jít začít obíhat úřady???Jsem ve 14tt a vlastně ani nevím,co je potřeba před narozením miminka zařit.Poradíte mi ??? ![]()
Pokud vdaná nejsi a chceš mít otce dítěte v RL a zároveň má mít dítě po něm příjmení, tak je potřeba před porodem na matrice zařídit papír o jméně dítěte a přiznání otcovství. Dobré je si před porodem taky domluvit pediatra, který vás vezme do péče a ke kterému budete s miminkem potom chodit. Všechno ostatní se dělá až po porodu (pojišťovna, rodičák - pokud nemáš nárok na PPM).
jeste mas cas;) pokud budes chtit potvrdit otcovstvi, my delali v 29tt a jinak se pry (alespon mi to tvrdili na urade) vsechno ostatni zarizuje po narozeni miminka (RL ti stejne daji az po narozeni a ten snad potrebujes vsude)
jinak pred narozenim si zarid jeste pediatra
ale toho my taky jeste nemame (32tt
)
Když mám nárok na mateřskou, tak ta se vyřídí kde? A potřebuju k ní papír o výši příjmu a ten mi dají v zaměstnání? A takovéto vyřizování výše rodičovského příspěvku až po porodu? A na jakém úřadě? Otcovství se nás týká, to je na matrice, a potřebují se rodné listy obou rodičů, myslím.
Pokud nejsi vdaná, musíš s partnerem dojít na matriku a sepsat s matrikářkou dokument ohledně otcovství (potřebujete svoje rodné listy a OP). Ten pak předáš v nemocnici administrativní pracovnici a na základě toho, bude otec zapsán do RL dítěte. Pokud jsi vdaná na matriku nemusíš.
Před porodem si ještě musíš dojít k dětské doktorce, ke které budeš potom s miminkem chodit. Vyplníš tam se setřičkou dokumentaci a až se miminko narodí, budeš je kontaktovat. Veškeré podrobnosti Ti řekne MUDr. nebo sestřička.
Jinak si nevybavuju, že bych někam chodila, vše se řeší až po porodu.
Jadla píše:
Když mám nárok na mateřskou, tak ta se vyřídí kde? A potřebuju k ní papír o výši příjmu a ten mi dají v zaměstnání? A takovéto vyřizování výše rodičovského příspěvku až po porodu? A na jakém úřadě? Otcovství se nás týká, to je na matrice, a potřebují se rodné listy obou rodičů, myslím.
U gynekologa dostaneš potvrzení pro zaměstnavatele ohledně mateřské. Ted dáš zaměstnavateli a on by za Tebe měl vše vyřídit na mzdové účtárně.
Rodičák se vyřizuje, až když je mimi na světě, podle toho jakou variantu si budeš vybírat. Vše se vyřizuje na ÚP v místě trvalého bydliště, kam si dojdeš.
Jadla píše:
Pokud máš nárok na PPM, tak papír od gyndaře dáš v práci a zaměstnavatel by měl za tebe už všechno vyřídit. Ty si před skončením mateřské pak až budeš vyřizovat rodičák, je to ÚP - Státní sociální podpora, necháš potvrdit formulář na sociálce, která ti vyplácela mateřskou, že jsi měla nárok na PPM a v jaké výši. K přiznání otcovství jsou potřeba RL rodičů, OP a těhotenská průkazka.
Zozole píše:Jadla píše:U gynekologa dostaneš potvrzení pro zaměstnavatele ohledně mateřské. Ted dáš zaměstnavateli a on by za Tebe měl vše vyřídit na mzdové účtárně.
Rodičák se vyřizuje, až když je mimi na světě, podle toho jakou variantu si budeš vybírat. Vše se vyřizuje na ÚP v místě trvalého bydliště, kam si dojdeš.
Holky a mam narok na materskou kdyz jsem studentka? ja myslela, ze ne, ale minule se me sestricka u doktora ptala jestli uz nechci vypsat potvrzeni pro skolu
tak jsem z toho jelen, zatim mi vsichni tvrdili, ze po novem uz materskou nemam jen rodicak ![]()
alsem píše:Zozole píše:Holky a mam narok na materskou kdyz jsem studentka? ja myslela, ze ne, ale minule se me sestricka u doktora ptala jestli uz nechci vypsat potvrzeni pro skoluJadla píše:U gynekologa dostaneš potvrzení pro zaměstnavatele ohledně mateřské. Ted dáš zaměstnavateli a on by za Tebe měl vše vyřídit na mzdové účtárně.
Rodičák se vyřizuje, až když je mimi na světě, podle toho jakou variantu si budeš vybírat. Vše se vyřizuje na ÚP v místě trvalého bydliště, kam si dojdeš.tak jsem z toho jelen, zatim mi vsichni tvrdili, ze po novem uz materskou nemam jen rodicak
ahoj, mě také dala včera doktorka papír na mateřskou ať to odevzdám na UP a také jsem si myslela že na ní nemám nárok. Jsem na UP předtím jsem byla OSVČ, na UP mi řekli ať si zjistím na sociálce jestli mam na ní nárok takže mě přijde že doktorka ti to vyplní a to jestli na to máš nárok nebo ne už neřeší, jak by to také mohla vědět když to neví ani tam kde by to vědět měli
)))
Vrtul píše:alsem píše:ahoj, mě také dala včera doktorka papír na mateřskou ať to odevzdám na UP a také jsem si myslela že na ní nemám nárok. Jsem na UP předtím jsem byla OSVČ, na UP mi řekli ať si zjistím na sociálce jestli mam na ní nárok takže mě přijde že doktorka ti to vyplní a to jestli na to máš nárok nebo ne už neřeší, jak by to také mohla vědět když to neví ani tam kde by to vědět měliZozole píše:Holky a mam narok na materskou kdyz jsem studentka? ja myslela, ze ne, ale minule se me sestricka u doktora ptala jestli uz nechci vypsat potvrzeni pro skoluJadla píše:U gynekologa dostaneš potvrzení pro zaměstnavatele ohledně mateřské. Ted dáš zaměstnavateli a on by za Tebe měl vše vyřídit na mzdové účtárně.
Rodičák se vyřizuje, až když je mimi na světě, podle toho jakou variantu si budeš vybírat. Vše se vyřizuje na ÚP v místě trvalého bydliště, kam si dojdeš.tak jsem z toho jelen, zatim mi vsichni tvrdili, ze po novem uz materskou nemam jen rodicak
)))
to je pravda
ja uz taky nevim co je pravda, kdyz si kazdy tvrdi neco jineho
![]()
no aspoň máme holky co dělat, přeci musíme mít v tom těhotenství co řešit a proč se rozčilovat, aby to nebylo tak růžové
Od té doby co jsem těhotná, mám diář plný.. .a to jsem diář nikdy nepotřebovala ![]()
Vrtul píše:
no aspoň máme holky co dělat, přeci musíme mít v tom těhotenství co řešit a proč se rozčilovat, aby to nebylo tak růžovéOd té doby co jsem těhotná, mám diář plný.. .a to jsem diář nikdy nepotřebovala
jojo, ruzovou si uziju, az se nam ta princezna narodi
![]()
Vrtul píše:alsem píše:ahoj, mě také dala včera doktorka papír na mateřskou ať to odevzdám na UP a také jsem si myslela že na ní nemám nárok. Jsem na UP předtím jsem byla OSVČ, na UP mi řekli ať si zjistím na sociálce jestli mam na ní nárok takže mě přijde že doktorka ti to vyplní a to jestli na to máš nárok nebo ne už neřeší, jak by to také mohla vědět když to neví ani tam kde by to vědět měliZozole píše:Holky a mam narok na materskou kdyz jsem studentka? ja myslela, ze ne, ale minule se me sestricka u doktora ptala jestli uz nechci vypsat potvrzeni pro skoluJadla píše:U gynekologa dostaneš potvrzení pro zaměstnavatele ohledně mateřské. Ted dáš zaměstnavateli a on by za Tebe měl vše vyřídit na mzdové účtárně.
)))