Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Markit - jo to jsem právě chtěla vědět - jestli jsou děti, které vyžadovaly uspávání a od nějakého věku - třeba od těch 3 let najednou po pohádce usínají samy …
Malá postýlka u nás nehrozí - spala v ní asi do těch 15m, ale hrozně sebou mrskala, bouchala se o šprušle a budila se tím, tak jsme ji přechodně „otevřeli“ a přirazili k naší … teď už postýlka nachystaná pro mimi a malá má ikeáckej Kritter (160×90 se zábranou) u nás v ložnici … ale uspává se na naší a pak se tam přenese …
Muchacho, starší byl taky do těch 10 měsíců co se kojilo strašný maman
Usínat v poledne i večer jedině se mnou nebo v kočárku… pak tak nějak v postýlce držet za ruku a skoro přesně v roce nás začal z pokojíčku vyhánět že jde hajat sám… Tak držím pěsti ať vám taky do toho prostě „vroste“
Jinak do dvou let a něco k tomu spal v hluboké postýlce, bez bočnice nesnesl.
Příspěvek upraven 01.04.10 v 23:50
Markit - jo, tak čtu, že to bylo pozvolné …
no snad po tom 2.roce ten vývoj už není tak hektickej, přijde mi, že malá před spaním strašně dlouho zpracovává zážitky, hodně mluví a opakuje si říkadla a piluje gramatiku … tak je to třeba jen tím …
Hanule, tý jo, vyháněl, že jde hajat sám, tak to je sen ![]()
holky díky za příspěvky, snad ještě zítra přibudou, už jdu na kutě ![]()
Sama se z toho dostala… a když šla v necelých 2 letech na valendu, měla pod sebou matraci, čili kdyby spadla, tak do měkého.
Taky jsem měla strach, naštěstí mi poprvé spadla z postele před asi 3 měsíci na dcerku mého přítele, která spala na vysouvací posteli
Prý ji zkopnul z postele pštros ![]()
určitě to může být tím zpracováváním zážitků… A dfakt zkus nějakou pomalou klidnou muziku… na Kity zabíral i Elton John.. ten zabírá i na mě.. dost dlouhou dobu jsme neslyšela celé CD, protože jsme u něj usínala ![]()
My také s usínáním žádné problémy nemáme. Nechávali jsme malého od samého začátku v jeho pokojíčku, a zvyknul si být tam sám a nevyhledává nás. Takže bez problémů. Slyšela jsem maminky, že kritický je snad 8. měsíc,že miminko vyžaduje péči a přítomnost rodičů. Ale já si nemůžu vynachválit našeho malého, který si opravdu od malička usíná sám a bez sebemenších problémů… Držim palce, ať se to povede brzy i u vás.. ![]()
Starší se naučil pomocí Estivillovy metody v 8 měs, mladší ve 4 měs. Od té doby usínají sami.
Starší do 4m usínal u kojení u prsa, ve 4m se naučil na kolotoč. bez problému, pouštěla jsme koklotoč tak dlouho, dokud neusnul. Postupně se naučil, že se kolotoč zapnul jen 1× a usnul i tak. Usínal mi tak přes den i večer.
Aňula usínala u prsa do 6m, pak se mi to už zdálo moc, tak jsem jednoho dne změnila rituál - nakojit, odbrknout, zavinout, položit, zhasnout. Jsem strašně moc ráda, že to vzala bez brečení, stačilo na ni jen dělat ššš z povzdálí (aby na mě neviděla) a usla. Teď poslední měsíc ani ššš dělat nemusím, usne po položení do postýlky sama. Je fakt, že jsem to musela vychytat a ukládám ji dost unavenou, je tuhá skoro hned. Kolotoč tentokrát nemáme.
Přes den ale zpravidla usíná jen u prsa (nebo v kočárku, nebo v šátku), ale manžel je schopný uspat ji na rukách. já ne, mě na rukách prostě neusne ![]()
Doufám, že jí vydrží aspoň to samostatné usínání večer, přes den to nějak přežiju…
Muchachacha -
my to řešíme aktuálně právě teď. (Matys usíná dobře, ale od cca 9m trvá na tom, že tam musím být s ním a přeci jen, bývá to i 3/4h a je to veliká „ztráta času“ pro mě a navíc často usnu taky a jsem pak rozhozená
) …takže, řeším to teď postupně tak, že si chvíli lehnu vedle něj, držím za ruku a když už se uklidní, tak po 10-15min a jen klidně leží a má otevřené oči, tak mu něco namluvím (ne blbost, něco normálního), třeba, že musím ještě jít uklidit dolů hračky, nebo že musím jít čůrat, atd. a že pak za ním přijdu zase. S tímhle odejdu…a on usne už sám.
To je tedy naše „mezifáze“ mezi ležením u něj 3/4h až do usnutí a doufám, že se za pár týdnů posuneme k tomu, že usne sám ![]()
před rokem jsem zakládala stejnou diskuzi, jmenuje se „18 měs a neumí odpol sám usnout“
Nejde mi sem vložit odkaz - je to na druhé straně v seznamu diskuzí k tématu Když děti nespí, asi tak v polovině.
Popisovala jsem tam den za dnem jakým způsobem to u nás probíhalo, třeba Ti to pomůže.
U nás to funguje doteď, jsem ráda. Už mám taky dvě děti a jsem ráda, že jsem to vyřešila dřív než se druhé narodilo.
držím pěsti a přeju pevné nervy.
P.
Ahojda,
tak náš malej od malička usínal sám (v šestinedělí teda dost brečel, takže jsme hodně chovali
), ale pak už to bylo v poho.
Usínal sám večer, ale i dvakrát nebo jednou denně když šel spát.
Všude jsem si to chválila, jak je to super, jak se mám … ![]()
No a v jeho dvou letech jsme jeli do Chorvatska na dovolenou (v tu dobu po obědě ještě taky spal), a tam byla jen jedna místnost na spaní. Takže když šel spát, my si šli lehnout taky (po obědě jsme většinou usnuli všichni) a večer jsme tam čekali dokud neusne.
Ha - jenže jsme přijeli domů a on to vyžadoval i doma. Prostě aby s ním někdo usínal
.
Poobědový spánek už si ale potom během půl roku zrušil a tím pádem večer usne už v 7 jako špalek, ale stále tam s ním musíme chvilku být.
Za dva měsíce bude mít dodělaný pokojíček, tak tam už to musíme vyřešit, aby usínal sám, nebude kde si tam k němu lehnout a bude pak časem i druhé mimčo. ![]()
Do 8 m držení za ručičku - které mě tedy po 45 min hraní si s rukou omrzelo a nechala jsem jí samotnou plakat. Vyplatilo se. Pobrekávala asi 3 dny ( ale nikdy žádný hysterák, či dlouho - tak 10 -20 min nanejvýš) a od té doby spí sama a je klid . ![]()
muchachacha píše:
domi a kojíš/kojila jsi prcky před spaním - neusnuli u toho?
Snažila jsem se dávat dítko do postýlky bdící. To je myslím základ. Takže se snažit, aby u kojení neusnulo, nebo jej pak mírně probudit. U Vojty už si to moc nepamatuju, jen vím, že usínal u kojení častěji než Šárka. Ale ta estvillova metoda, kteoru jsme praktikovali, se musí dělat v bdělém stavu. Šárka u kojení tak často neusíná a já se ji ani nesnažím „ukojit do spánku“. Po večerním kojení máme prakticky od narození u Šárky rituál, že obejdeme všechny členy domácnosti a zamáváme jim na dobrou noc (neslo to plody - uměla udělat „pápá“ v 6 měsících
) - a u toho se fakt spát nedá
Pak ji ukládám do postýlky, pohladím, popřeju dobrou noc a odcházím a ona do 5 minut usíná (resp. přesně nevím, je tam ticho a když se tam jdu za hodinu-dvě podívat, tak spí
)