Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
say píše:martulkasloník píše:lékař říká že kojení stačí, tekutiny můžeš nabízet, ono je to docela boj s tím pitím, malej mi vypije 40 někdy i více, ale moc nechce, zatím mi lékař řekl že kojení pokryje jeho potřebu tekutin…
nesmysl že při kojení kojo stačí. moje neteř byla hrozný uřvánek, plně kojená a přes léto to byl masakr ale švagrovka se řídila příručkama že kojo stačí, no psychicky jsme to s mamkou nevydrželi,neteř jsem si půjčila na hlídání, švagrová mi jí dala čerstvě nakojenou a zajeli jsme za roh, neteř vyžahla celou flašku čaje a usnula a spala celý odpoledne což do té doby v životě neudělala. od té doby jsem si neteř půjčovala skoro obden celé léto a pokaždé scénář stejný, neteř je teď už 10 let a švagrová dodnes neví o našem čajovém tajemství ale dodnes vzpomíná jak jen u mě malá krásně spala a nikdy nebrečela!!
to samé jsem si ověřila u své malé, když jsem viděla kolik čaje (neslazeného) a vody v létě vypila tak mi nikdo nenamluví že tekutiny nejsou potřeba a i mé kojící kamarádky do léta zastánkyně čistě kojení byli v létě za čajík ještě rády protože děcka řvali jak tur když viděli prso ale vodičky či čaje vyžahli celou flašku.
za nás se čaje dávali i při koju a přežili jsme to a játra nemáme zdeformované
no mě taky v porodce říkali různé věci až pak přišli s tím že má malá špatný krevní obraz kvůli nim že mi jí vyhladověli!!!!! od té doby dr. moc nevěřím a řídím se svou intuicí. hlavně pocit žízně je subjektivní, ani každý dospělý člověk nepije stejně natož mimčo, takže takové tabulkování že to stačí já prostě sama neberu a já ač jsem byla nekojící mám ve svém okolí mnoho kojících kamarádek, nebo teda loni měla a všechny do jedné nakonec v létě najeli na tekutiny protože se to prostě v těch vedrech nedalo!!!!!!!!!
jeeej, tak tato diskusia mi padla do rany a dufam, ze mi budete vediet niektora poradit. mam doma cajik od HiPP vhodny od jedneho tyzdna- feniklovy.
syncek ma zajtra 4 tyzdne. je plne na MM,ale on sa odmieta prisat, takze odstriekavam a davam mu pit po cievke. cize argument, ze sa napije od smadu predneho mliecka u nas neplati, kedze ked odstriekam, tak sa to zmiesa so zadnym. papa kazde tri hodiny. no a riesim, ci mu teda pomedzi to davat cajik, alebo nie a ak ano, tak kolko. mliecka vypije na jeden krat 100-120ml.
som vdacna za kazdu radu. ![]()
No já si myslím, že pokud je zvyklej pít co tři hodiny normálně a nemá mezi tím hlad, tak pokud se teď v těch vedrech začne hlásit častěji, tak to je ze žízně
a to bych mu dala ten čaj…anebo já třeba koukám, když má malá suchý rtíky… ![]()
martulkasloník píše:say píše:no mě taky v porodce říkali různé věci až pak přišli s tím že má malá špatný krevní obraz kvůli nim že mi jí vyhladověli!!!!! od té doby dr. moc nevěřím a řídím se svou intuicí. hlavně pocit žízně je subjektivní, ani každý dospělý člověk nepije stejně natož mimčo, takže takové tabulkování že to stačí já prostě sama neberu a já ač jsem byla nekojící mám ve svém okolí mnoho kojících kamarádek, nebo teda loni měla a všechny do jedné nakonec v létě najeli na tekutiny protože se to prostě v těch vedrech nedalo!!!!!!!!!martulkasloník píše:lékař říká že kojení stačí, tekutiny můžeš nabízet, ono je to docela boj s tím pitím, malej mi vypije 40 někdy i více, ale moc nechce, zatím mi lékař řekl že kojení pokryje jeho potřebu tekutin…
nesmysl že při kojení kojo stačí. moje neteř byla hrozný uřvánek, plně kojená a přes léto to byl masakr ale švagrovka se řídila příručkama že kojo stačí, no psychicky jsme to s mamkou nevydrželi,neteř jsem si půjčila na hlídání, švagrová mi jí dala čerstvě nakojenou a zajeli jsme za roh, neteř vyžahla celou flašku čaje a usnula a spala celý odpoledne což do té doby v životě neudělala. od té doby jsem si neteř půjčovala skoro obden celé léto a pokaždé scénář stejný, neteř je teď už 10 let a švagrová dodnes neví o našem čajovém tajemství ale dodnes vzpomíná jak jen u mě malá krásně spala a nikdy nebrečela!!
to samé jsem si ověřila u své malé, když jsem viděla kolik čaje (neslazeného) a vody v létě vypila tak mi nikdo nenamluví že tekutiny nejsou potřeba a i mé kojící kamarádky do léta zastánkyně čistě kojení byli v létě za čajík ještě rády protože děcka řvali jak tur když viděli prso ale vodičky či čaje vyžahli celou flašku.
za nás se čaje dávali i při koju a přežili jsme to a játra nemáme zdeformované
Já tekutiny osobně nabízím, sice mi to moc nepije, ale snaha se cení, nějak se to naučit musí, ono je to těžké, já se řídím lékařem i svou intuicí.. pokud sežene čaje které se můžou tak proč by je nezkusila, pokud mimčo bude pít tak jedině dobře
Ahoj-my byli zrovna včera na kontrole a doporučili mi ve vedrech podávat po troškách čajíček.Samozřejmě neslazený.A také častěji kojit.Protože-jak tu už někdo psal-to první mlíčko je na žízeň.Takže Matyáš včera dostal pár lžiček čajíčku a byl moc spokojený. ![]()
Já dávám UM, a i kdybych kojila, tak čajík dám. Určitě z něj nepřibere, jen jej vyčůrá, nebude jej tolik bolet bříško, na prdíky a tekutiny jsou ve vedrech třeba. Dospělý člověk přeci taky nečeká 3 hodiny, až dostane hlad a pak se k tomu i napije.
A větší děti mají také hodně často pít, takže já jsem plně pro. Můj syn čajík miluje, jakýkoliv. Vždy koupím nějaký dle měsíců a v akci - rozpustný, granulovaný, i staršímu synovi chutná. Teď máme nějaký na spokojené bříško a fakt je chuťově dobrý a není šíleně sladký, jen tak decentně. Jsou i od Hamánku a ty jsou slazené jiným cukrem, né tím klasickým a s přídavkem Inulinu na trávení - něco jako probio. Taky dobrý.
Napsala jsem špatně, né od Hamánku, ale Čajánek, ty jsou s těmi probio a přír.cukrem.
kaaaca-h píše:
No já si myslím, že pokud je zvyklej pít co tři hodiny normálně a nemá mezi tím hlad, tak pokud se teď v těch vedrech začne hlásit častěji, tak to je ze žízněa to bych mu dala ten čaj…anebo já třeba koukám, když má malá suchý rtíky…
dakujem za nazor
dnes som si vsimla, ze ma suche pery, tak som mu dala trosku cajicku, vyzeral spokojne. tak hadam to robim dobre a neuskodim mu tym. ![]()
ty čajíky holky jestli nepije tak zkoušet, naší nejvíc chutnal heřmákový od lerosu(sáčkový je od narození) a pak granulovaný od hami na celkovou pohodu ale radši jsem dávala ty sáčkové. pak se naučila pít i vodu a bylo vyhráno.
jinak holky dneska malá za celej den vypila akorát ráno 230 mlíka, dopo chtěla jen vodu, na oběd kvvěták s bramborem, odpo dvě flašky čisté vody a na večer kaši,přitom je to jedlík ale v tomhle teplu chce jen pít pít pít ![]()
soldi píše:
jeeej, tak tato diskusia mi padla do rany a dufam, ze mi budete vediet niektora poradit. mam doma cajik od HiPP vhodny od jedneho tyzdna- feniklovy.syncek ma zajtra 4 tyzdne. je plne na MM,ale on sa odmieta prisat, takze odstriekavam a davam mu pit po cievke. cize argument, ze sa napije od smadu predneho mliecka u nas neplati, kedze ked odstriekam, tak sa to zmiesa so zadnym. papa kazde tri hodiny. no a riesim, ci mu teda pomedzi to davat cajik, alebo nie a ak ano, tak kolko. mliecka vypije na jeden krat 100-120ml.
som vdacna za kazdu radu.
Soldi, to jsme na tom skoro stejně - mám 11denního chlapečka, taky mu přisátí moc nešlo a totál mi rozkousal prsa do krve. Už jsem to zažila před 4 roky s dcerkou, to jsem měla půl bradavky odkouslé
, takže už jsem znovu tohle nechtěla zažít,takže odstříkávám - denně zvládnu asi 450 ml - a hold večer přidám jeden Nutrilon. A malej je spokojenej. Ale už jsem včera koupila čajík od 1týdne a uvažuju až se zase oteplý že mu dám trochu i čajíku.
Soldi prosím tě a jak dlouho odstříkáváš z jednoho prsu? Já mám odsávačku Avent a mám pocit že prso mám prázdné za 10 minut - z obou odstříkám dohromady tak 80 ml a odstříkávám po 3 hodinách. Právě že jde o to přední mlíčko na napití a zadní na papání a nejsem si jistá jestli se k tomu zadnímu dostanu - v porodnici právě říkali - kojit aspon 15minut aby bylo i to zadní mlíčko. Ale zase s tou odsávačkou je to mnohem rychlejší.
Renatka30 píše:soldi píše:Soldi, to jsme na tom skoro stejně - mám 11denního chlapečka, taky mu přisátí moc nešlo a totál mi rozkousal prsa do krve. Už jsem to zažila před 4 roky s dcerkou, to jsem měla půl bradavky odkouslé
jeeej, tak tato diskusia mi padla do rany a dufam, ze mi budete vediet niektora poradit. mam doma cajik od HiPP vhodny od jedneho tyzdna- feniklovy.syncek ma zajtra 4 tyzdne. je plne na MM,ale on sa odmieta prisat, takze odstriekavam a davam mu pit po cievke. cize argument, ze sa napije od smadu predneho mliecka u nas neplati, kedze ked odstriekam, tak sa to zmiesa so zadnym. papa kazde tri hodiny. no a riesim, ci mu teda pomedzi to davat cajik, alebo nie a ak ano, tak kolko. mliecka vypije na jeden krat 100-120ml.
som vdacna za kazdu radu., takže už jsem znovu tohle nechtěla zažít,takže odstříkávám - denně zvládnu asi 450 ml - a hold večer přidám jeden Nutrilon. A malej je spokojenej. Ale už jsem včera koupila čajík od 1týdne a uvažuju až se zase oteplý že mu dám trochu i čajíku.
Soldi prosím tě a jak dlouho odstříkáváš z jednoho prsu? Já mám odsávačku Avent a mám pocit že prso mám prázdné za 10 minut - z obou odstříkám dohromady tak 80 ml a odstříkávám po 3 hodinách. Právě že jde o to přední mlíčko na napití a zadní na papání a nejsem si jistá jestli se k tomu zadnímu dostanu - v porodnici právě říkali - kojit aspon 15minut aby bylo i to zadní mlíčko. Ale zase s tou odsávačkou je to mnohem rychlejší.
och, chuda, Tvoje bradavky
sa ani necudujem, ze radsej odstriekavas.
inak, ak chces viac mliecka, tak je super motilium. original je to na zaludok, ale vedlajsi ucinok je zvysena laktacia. obsahuje ucinnu latku domperidon, skus si nieco o tom vygooglit, je to super vec ![]()
tiez mam rucnu odsavacku od avent a odsavanie mi trva rovnako ako Tebe okolo 10 minut. ale som si ista, ze odsavam aj zadne mliecko, lebo ked je flasticka v chladnicke, tak sa hore vyzraza ten tuk a mlady ma zlte hovienka
ja odsavam kazde dve hodiny okolo 60 - 80 ml, rano aj 140. ale na jednom prsniku som mala zapal, takze ten da maximalne 20 ![]()
Renatka30 píše:
všichni odborníci na laktaci ti řeknou že mlíčko stačí…první mlíčko je na napití a to další mlíčko je už na papání - takže prý při plném kojení žádný čajíkjá bych se tak trochu přikláněla k zdravému selskému rozumu - a pokud je léto a opravdu vedra - tak tuším jsou čajíčky od 3týdne…tak bych občas dala…ted vím že naštvu všechny razité kojící ženy a odbornice přes kojení - ale zdravý selský rozum mi říká, že trochu čajíčku ve vedrech neuškodí…tot můj názor…ted čekám kdo mě tu za tohle bude kamenovat![]()
Já s tebou naprosto souhlasím.Já dávala malé čajík od 2 týdne věku.Můj osobní názor je ten,že mlíčko vysušuje a je po něm žízeň obzvlášť,když jsou takové vedra.Ptala jsem se na to i lékařky,zda můžu dávat čajík a neměla nic proti.Samozřejmě neříkám,že malé dávám vypít celou lahvičku,jen prostě trošku se napít a aspoň trochu se osvěžit.
Maku přesně jak píšeš..nebudeme prolévat mimi čajíkem, ale trochu na napití dát…něco jinýho je zima a jiný je léto. Já při prvním dítěti vyloženě četla příručky, volala laktační ligu, radila se s laktačníma poradkyněma…málem jsem z toho zmagořila - dcerka řvala hlady celý měsíc , já se nervově zhroutila a jedna bradavka vysela už jen na kousíčku, protože mi je malá rozhrizala do krve - manžel se naštval a nakoupil nutrilon a já už pak jen odsříkávala - dneska už jsem rozumější…už taky všemu nevěřím a občas se musí zapojit zdravý selský rozum - takže at se do příruček píše něco..reál je někdy naprosto jinej
Příručky jsou jedno a každá máme jiný názor. Pokud jsou opravdu velká horka, tak podávat nějakou tekutinu, stačí převařená voda, po lžičkách. Jinak přikládat dle potřeby a častěji nabízet prs. Myslím, že jako matka vycítíš potřebu dítěte. Máš to v sobě zakódované. Každopádně čajem neublížíš.
Jsou různé laktační poradkyně. Já jsem taky a nezastávám striktně kojení až do zblbnutí. Je to o zdravém rozumu. Matka musí být spokojená, aby bylo dítě spokojené. Pak je vše OK. Dejte na svůj cit.