Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V tomto období jsem dávala v kočárku do polosedu - prostě jen trochu zvedlá opěrka zad a dítě pololeží/polosedí. Ve vzpřímeném sedu jsem děti nechávala, až když si samy sedly a v tom sedu byly jisté, nekymácely se apod.
@Opicová píše:
Prosím, zodpovědně, nejsem hysterická matka. Ale dcera má 9 měsíců a čekám až si sedne. Doma ok, to je mi fuk, plazí se, leze po čtyřech. Ale v kočárku vyvádí, zvláště teď v zimě, zababušená ve fusaku, pořád se zvedá, chce vidět ven.
Kdy ji můžu v kočárku už posadit?
Doma si kleká, ručkama šplhá, ty nožky pod sebou tak různě skládá, že už jsem tam dneska i viděla, jak sedí přes nožku
Ale drží se, nepustí.
Už můžu?
Díky.edit: nehledě na to, že je v leže v kočárku pořád hrozně zpocená
Neda se Ti polohovat operadlo? Ja malu vozila v sportovej casti az 14mes.
Tak jsme prave vyrazili na prochazku, zvedla jsem ji to, neni to uplnej sed, ale dala jsem napevno pasy, aby se nezvedala. Libi se ji to. Tak snad
Mě syn ležel v kočáru ještě v 11 měsících. Dokud si sám nesedl, měl smůlu a musel ležet. Neposazovala bych dřív.
Urcite nechci posazovat driv! Jen asi uplne presne nevim kdy muze.
Takze musi sedet sama bez drzeni?
@Opicová píše:
Až když si na zemi sama sedne a v tom sedu se udrží a bude stabilně sedět. Ale měla jsem jednoho experta, co měl takovou sílu, že když jsem ho vozila v kočárku v pololehu s pevně utaženými pásy (aby nevypadl, furt sebou mlel), tak se rukama za něco chytil (obvykle za strany kočárku) a posadil se i s opěrkou a tu opěrku si takhle dal do sedu. Dělal to pořád, tak ten v kočárku jako jediné z mých dětí seděl asi o měsíc dřív, než se sám posadil na zemi (jinak v sedu byl stabilní). Doufám, že takového exota nemáš.
Mně vcelku udivuje, že někomu dítě v tomto věku leží v kočáře. Stejně tak mě udivuje, že někdo uvažuje o posazování nesedícího dítěte nebo zkoumá úhly různých pololehů a polosedů. Nemyslím to zle, aby se někdo nenaštval. Prostě jen asi přemýšlím jinak.
Podle mě je nejideálnějším řešením to dítě prostě dát do kočáru, připnout ho kšírama a ať si dělá, co chce. Mně kluci odmítali ležet od té doby, co uměli cokoliv jiného. Takže jezdili v kleče, ve stoje, pérovali, „viseli“ přes okraj apod. Byli spokojení, protože všechno viděli a nemuseli pasivně ležet nebo pololežet/sedět. Navíc jejich vývoji to jen prospělo, což se o ležícím nebo polosedícím takto velkém dítěti říct nedá.
@Opicová píše:
Musí se dokázat sama posadit a vydržet sedět.
@chaela píše:
Mně vcelku udivuje, že někomu dítě v tomto věku leží v kočáře. Stejně tak mě udivuje, že někdo uvažuje o posazování nesedícího dítěte nebo zkoumá úhly různých pololehů a polosedů. Nemyslím to zle, aby se někdo nenaštval. Prostě jen asi přemýšlím jinak.
Podle mě je nejideálnějším řešením to dítě prostě dát do kočáru, připnout ho kšírama a ať si dělá, co chce. Mně kluci odmítali ležet od té doby, co uměli cokoliv jiného. Takže jezdili v kleče, ve stoje, pérovali, „viseli“ přes okraj apod. Byli spokojení, protože všechno viděli a nemuseli pasivně ležet nebo pololežet/sedět. Navíc jejich vývoji to jen prospělo, což se o ležícím nebo polosedícím takto velkém dítěti říct nedá.
Presne tak, meli jsme to uplne stejne.