Kdy plánovat druhé dítě?

604
17.8.12 10:32

kdy plánovat druhe ditě?

Ahoj maminky,

chtěla bych to s Vámi probrat. :-)

Mame 4 měsíční holičku a pořad mi vrta hlavu kdy mit druhe miminko, vim, že to nemužu uplně ovlivnit a záleži to taky na přírodě.

Ale s manželem jsme uvažovali nad 2 variantama:

1. otěhotněni když budou male 2 roky tim padem by nam to krasně vyšlo a navazala bych na dalši rodičak, ale nevim jestli mi z toho už nebude hrabat když budu tak dlouho doma?
  2. otěhotnět nějak když pujde mala do školy - tim padem bude dopoledne ve škole a ja se budu moct věnovat jenom miminku a pak odpoledne když bude manžel doma budeme mit čas se s ni učit.

ještě bych dodala, že bohužel jsem měla smlouvu na dobu určitou takže budu muset hledat novou praci. a nevim jestli neni blbe hledat praci byt tam 3 roky a jit zase na mateřskou a pak zase hledat praci?

Co myslite?

Děkuji

Aga

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8086
17.8.12 10:42

@agulla pořiď si druhé mimčo hned. :D je to paráda mít děti po sobě. mám rozdíl 15 měsíců mladší má teď půl roku a už si spolu „vyhrajou“ vzájemě se zabaví. nezažila jsem žárléní a podobné věci. a navíc příroda to může chtít uplně jinak a nebudeš moct třeba otěhotnět, já bych nečekala a začala bych zkoušet mimčo hned a když se povede brzy bude to supr pro děti horší pro vás je to asi náročnější..když bude později bude to pohodlnější pro Vás ale horší pro děti. takže tak… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.8.12 10:47

Já jsem pro druhou variantu. Jak už padlo na jiných diskuzích, po víc jak třech letech doma mimo dění je ženská značně znevýhodněná když hledá práci. Navíc až malá půjde do školy bude už daleko samostatnější než ve dvou letech. Ve třech letech nastává období vzdoru a do toho mít malé miminko - to bych si to asi šla hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.8.12 10:50

@oblacek Já jsem se sestrou o deset let a vždycky jsme si spolu vyhráli a vzájemně se zabavili. Tohle není o věku ale o povaze. Některé děti pohrdají o tři roky mladšími sourozenci, mají je za prťata a nechtějí si s nimi hrát. Navíc dítě co jde do školy má už víc rozumu a nějaké to žárlení je spíš u dětí které jsou od sebe jen pár let než u těch mezi kterými je rozdíl například 6 - 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1325
17.8.12 10:51

Mýmu synovi budou na konci listopadu 3roky a druhý syn se narodí na začátku listopadu, tak já mám takový věkový rozdíl. Neříkám výhody nebo nevýhody, u nás to takhle vyplynulo, dřív jsem nebyla připravená. Ale větší rozdíl bych nechtěla. Sama mám dvojče, tak jsme si vyhrály a jsme si blízké. No a pak mám ségru o 9let mladší a ta vyrůstala v podstatě jako jedináček a cestu jsme k sobě našly až teď co je dospělá, dřív jsme se tak nějak míjely :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
17.8.12 10:56
@Lynette píše:
Já jsem pro druhou variantu. Jak už padlo na jiných diskuzích, po víc jak třech letech doma mimo dění je ženská značně znevýhodněná když hledá práci. Navíc až malá půjde do školy bude už daleko samostatnější než ve dvou letech. Ve třech letech nastává období vzdoru a do toho mít malé miminko - to bych si to asi šla hodit.

souhlas :pankac: já teda nevidim nic moc pozitivního na tom mít děti blízko od sebe a po nějakých 6-ti letech doma budeš úplně mimo a vleze ti to na mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
17.8.12 11:00

V tomhle ti nikdo nemůže radit, udělej, jak to cítiš ty sama. Jinak se osobně přikláním k druhé variante. Nastoupit do práce po 6 letech mi přijde jako strašně dlouhá doba a profesně hodně náročné udržet krok. Já byla doma rok a půl a měla jsem pocit, že pokud nechci „usnout na vavřinech“ je nejvyšší čas začít pracovat.
Navíc, když bude starší dítě ve škole, bude už samostatnější, rozumnější a ty budeš mít víc prostoru a času na to druhé. Ale to j jenom za mně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
17.8.12 11:01

Já mám sestru o 7 let starší a manžel bratra o 8 let mlatší. Oba jsem chtěli dětí víc k sobě, začali jsme se snažit když bylo malé kolem 1roku a teď jsou jí skoro 4roky a konečne čekáme. Ono se to pěkně naplánuje na papír a výsledek může být jiný. Naši se taky celých sedm let snažili a nic.

Já si to ráda užliju najednou, dcera jde do školky a je dost samostatná takže se toho nebojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
17.8.12 11:11

Já mám starší děti 2 roky od sebe a teď mám nejmenší dceři 6 měsíců a chceme jí ještě pořídit sourozence, aby nevyrůstala defacto jako jedináček a chceme zase tak +- 2 roky rozdíl. Takže kolem nového roku se začneme snažit.
Já jsem pro 1.variantu, děti se spolu zabaví, vyhrají si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
17.8.12 11:15

Já ti to řeknu takhle. Já to plánovala taky trošku jinak… a dpadlo to jak to dopadlo. Mít miminko a dvouletý batole je teda na provaz… ale dneska, když mám dvouleťáka a čtyřleťáka, jsou jako dvojčata, tím pádem je jakoby všeho napůl. Mají stejný režim, jí stejný jídla, stejný hračky… ten menší v nejhorším může nosit oblečení toho staršího… jakože toho nemusím balit tolik… nemůžu si to vynachválit :nevim: Budu se sice vracet po pěti letech, an druhé straně, při odchodu na MD jsem předem hlásila, že se holdám vrátit až budu mít „splněno“..

nakonec je to ale tvoje volba, ale hlavně teda volba tvého těla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
17.8.12 11:23
@silvik.sk píše:
V tomhle ti nikdo nemůže radit, udělej, jak to cítiš ty sama. Jinak se osobně přikláním k druhé variante. Nastoupit do práce po 6 letech mi přijde jako strašně dlouhá doba a profesně hodně náročné udržet krok. Já byla doma rok a půl a měla jsem pocit, že pokud nechci „usnout na vavřinech“ je nejvyšší čas začít pracovat.
Navíc, když bude starší dítě ve škole, bude už samostatnější, rozumnější a ty budeš mít víc prostoru a času na to druhé. Ale to j jenom za mně…

Souhlasim s nazorem. Me je sice uz hodne let ale i tak jsem se rozhodla druhe dite posunout a mit ho az za 4 roky. Male jsou ted 2 roky a chodi do skolky a ja pracuju. Kdyz jeste pudu plodna :) ve 41-letech tak pak bych chtela otehotnet. Snad to pujde tak jak s prvni. na druhy mesic to bylo hotovo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
17.8.12 11:30

@agulla ahoj, já čekám teprve první, ale s manželem chceme druhé v době, kdy půjde první do školy.. je to trochu sobecké, ale chci to tak kvůli sobě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
17.8.12 11:38

Přikláním se k druhé variantě. Děti když jsou blízko u sebe a jsou malé, tak si možná víc vyhrají to ano, ale je to zatraceně krátká doba. Já bych myslela i víc na sebe, není to dnes lehké a pokud se chce žena uplatnit a mít aspoň solidní práci, tak aby se zároveň mohla doma večer a o víkendech věnovat dětem a celkem rodině, tak na sobě musí pracovat. Být dlouho mimo pracovní proces v dnešní době je hodně těžké. Vím, že mají děti holky třeba po roce a pak to není tak dlouhá doba, ale to třeba já bych nechtěla mít takhle děti blízko. Navíc záleží a popřemýšlej jak jste na tom s hlídáním o prázdninách a tak, protože školkové dítě může být o prázdninách ve školce aspoň ve městech a aspoň jeden měsíc, ale se školníma dětma už to je problém. Takže zase při druhé variantě je větší klid, že budeš třeba 1. a 2. třídu prázdniny doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2730
17.8.12 11:39

My doma také řešíme tuto otázku, teď v září čekáme první a přítel by chtěl druhé nejpozději do dvou let, protože se svým bráchou jsou od sebe 20 měsíců. Já to zase se svým bráchou mám od sebe 7 let a nemůžu si stěžovat, s bráchou jsme si spolu hráli i bitkařili a vždycky byl mým vzorem. Nemůžeme se doma nějak shodnout, takže zatím říkám: " uvidíme v září, až tady bude ten prďola" ale jsem sama zvědavá jak to jednou dopadne a kdy přijde ten správný čas pořídit sourozence. Navíc to mám stížené tím, že stále studuji, dostuduji v 26, kdy malé budou tři a představa, že ve 29-30 letech sháním svoje první zaměstnání, kord v dnešní době na mě nepůsobí moc pozitivně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
17.8.12 12:14
@wittis píše:
My doma také řešíme tuto otázku, teď v září čekáme první a přítel by chtěl druhé nejpozději do dvou let, protože se svým bráchou jsou od sebe 20 měsíců. Já to zase se svým bráchou mám od sebe 7 let a nemůžu si stěžovat, s bráchou jsme si spolu hráli i bitkařili a vždycky byl mým vzorem. Nemůžeme se doma nějak shodnout, takže zatím říkám: " uvidíme v září, až tady bude ten prďola" ale jsem sama zvědavá jak to jednou dopadne a kdy přijde ten správný čas pořídit sourozence. Navíc to mám stížené tím, že stále studuji, dostuduji v 26, kdy malé budou tři a představa, že ve 29-30 letech sháním svoje první zaměstnání, kord v dnešní době na mě nepůsobí moc pozitivně.

Hm to budes mit hodne tezke se zamestnanim. Bez praxe a 29-30 let. To vazne ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin