Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Gladys píše:avm3 píše:Tohle bych řekla, pokud praskne voda a je jí fakt hodně, jako taková ta správná filmová potopa. To bych byla asi hodně nervní. Ale při prosakování a pomalém úniku je to riziko mnohem menší.
Hned, může se stát, že s vodou „vyjede“ pupečník, skřípne se v pochvě a miminko je bez kyslíku. To je potřeba hned zkontrolovat. Porodní asistentka nám říkala, že se to třeba rok nestane a pak to mají 3× po sobě …
Jinak když se to stane, tak se prej jde hned na císaře.
tak mi praskla doma akorát u prvního dítěte, v 9h ráno,vody bylo fakt celkem dost, navíc hned začaly kontrakce po 5min. volalal jsem maželovi ať přijede z práce,mezitím jsem se osprchovala,upravila,oblíkla,dobalila tašku, manžel přijel po 10h, v porodnici jsme byli kolem 10:30, než mě vyšetřili,sepsali papíry bylo půl 12 a dali mě na box, a malá se narodila 13:17. Na prvorodičku parádní porod ![]()
U druhého mi vody praskla až na por. boxu a malý byl venku asi za 10min na to.
Gladys píše:avm3 píše:Tohle bych řekla, pokud praskne voda a je jí fakt hodně, jako taková ta správná filmová potopa. To bych byla asi hodně nervní. Ale při prosakování a pomalém úniku je to riziko mnohem menší.
Hned, může se stát, že s vodou „vyjede“ pupečník, skřípne se v pochvě a miminko je bez kyslíku. To je potřeba hned zkontrolovat. Porodní asistentka nám říkala, že se to třeba rok nestane a pak to mají 3× po sobě …
Já teda nevím, ale při skutečném výhřezu pupečníku už je stejně pozdě i kdyby byla porodnice v dojezdu 15 minut… ![]()
mikky píše:
Ahojky nevíte někdo kdy nejpozději po prasknutí plodovky by se mělo jet do porodnice?
hned… ja tedy jela hned, protoze jsem byla jako praskly kohoutek a to mam nemocnici asi tak 10minut pesky od baraku… ![]()
Já jen píšu, co nám říkali na předporodním kurzu. Ale nechceš tím říct, že tím pádem se po prasknutí nemusí spěchat, ne?
ivuska.h píše:Gladys píše:Já teda nevím, ale při skutečném výhřezu pupečníku už je stejně pozdě i kdyby byla porodnice v dojezdu 15 minut…avm3 píše:Tohle bych řekla, pokud praskne voda a je jí fakt hodně, jako taková ta správná filmová potopa. To bych byla asi hodně nervní. Ale při prosakování a pomalém úniku je to riziko mnohem menší.
avm3 píše:
Pokud dojde k prolapsu pupečníku, tak sebrat se a jet do porodnice znamená pro miminko rychlý konec. Jediná (a malá - jde o minuty)šance je ulehnout se silně zdvihnutou pánví, volat rychlou a modlit se. Nicméně, za normálních okolností se tohle nestane, protože hlavička je už v pánvi a pupečník před sebe nepustí. Zvýšené riziko je u nedonošených dětí, u konce pánevního a u dětí, které byly při poslední kontrole ještě hodně vysoko.
Jinak po odtoku čiré PV bez kontrakcí není kam spěchat. S kontrakcemi vyrazit hned.
Příspěvek upraven 04.02.12 v 18:38
já vyrazila hned, jen jsem sbalila tašku a jela. pak sjem tam ještě dalších 16 hodin skučela…:-), ale jsi pod dohledem…
No jo, jenže normální člověk to nepozná … nám prostě řekli, jet hned.
kordy píše:avm3 píše:
Jinak když se to stane, tak se prej jde hned na císaře.Pokud dojde k prolapsu pupečníku, tak sebrat se a jet do porodnice znamená pro miminko rychlý konec. Jediná (a malá - jde o minuty)šance je ulehnout se silně zdvihnutou pánví, volat rychlou a modlit se. Nicméně, za normálních okolností se tohle nestane, protože hlavička je už v pánvi a pupečník před sebe nepustí. Zvýšené riziko je u nedonošených dětí, u konce pánevního a u dětí, které byly při poslední kontrole ještě hodně vysoko.
Jinak po odtoku čiré PV bez kontrakcí není kam spěchat. S kontrakcemi vyrazit hned.
avm3 píše:
Já jen píšu, co nám říkali na předporodním kurzu. Ale nechceš tím říct, že tím pádem se po prasknutí nemusí spěchat, ne?ivuska.h píše:Gladys píše:Já teda nevím, ale při skutečném výhřezu pupečníku už je stejně pozdě i kdyby byla porodnice v dojezdu 15 minut…avm3 píše:Tohle bych řekla, pokud praskne voda a je jí fakt hodně, jako taková ta správná filmová potopa. To bych byla asi hodně nervní. Ale při prosakování a pomalém úniku je to riziko mnohem menší.
Jo, přesně to si myslím
Viz např. http://www.prirozeny-porod.eu/…lodove-vody/ Rodička v termínu by měla být svým lékařem či PA informována, do jaké míry je hlavička dítěte sestouplá do pánve, protože od toho se pak odvíjí míra rizika vyhřeznutí pupečníku. Při odtoku vody před termínem je odjezd do porodnice jasná věc a při hlavičce vysoko nad pánevním vchodem taktéž.
avm3 píše:
No jo, jenže normální člověk to nepozná … nám prostě řekli, jet hned.kordy píše:avm3 píše:
Jinak když se to stane, tak se prej jde hned na císaře.Pokud dojde k prolapsu pupečníku, tak sebrat se a jet do porodnice znamená pro miminko rychlý konec. Jediná (a malá - jde o minuty)šance je ulehnout se silně zdvihnutou pánví, volat rychlou a modlit se. Nicméně, za normálních okolností se tohle nestane, protože hlavička je už v pánvi a pupečník před sebe nepustí. Zvýšené riziko je u nedonošených dětí, u konce pánevního a u dětí, které byly při poslední kontrole ještě hodně vysoko.
No, spíš nepoznáš, ale prostě pokud splňuješ něco z toho, co jsem psala, tak pokud ti odteče voda, tak raději lehnout a volat rychlou, ona zase tak často tahle kombinace okolností nenastává. Každopádně na kurzu lhali, pokud by došlo k prolapsu, tak jediné co po příjezu zkontrolují, je mrtvé miminko, prostě sebrat se a někam jet je v takovém případě špatně. Pokud k tomu nedojde, tak jsi vůbec nemusela spěchat, protože není důvod (ani infekce, ani stav miminka).
Já jsem u druhého porodu splňovala podmínku „dítě vysoko“. Ale příroda byla chytrá, voda mi nepraskla, ale zkrátka začla velmi pozvolna unikat, takže od cca 4ráno do 11večer mi pouze ucvrkávala, dítě se postupně dostalo o hodně níž a pak jakoby dopraskla, ale už nějaké zásadní množství nevyteklo
já jsem po prasknutí plodovky vyrazila do porodnice hned a strávila jsem tam celou noc a nasledně ještě celý den na porodním sále, takže kdybych se měla zase rozhodovat, a pokud by byla plodovka čirá nebo mírně růžová, asi bych vyčkala, než by byly stahy častější…toť moje zkušenost..:-D
Gladys píše:
Já jsem u druhého porodu splňovala podmínku „dítě vysoko“. Ale příroda byla chytrá, voda mi nepraskla, ale zkrátka začla velmi pozvolna unikat, takže od cca 4ráno do 11večer mi pouze ucvrkávala, dítě se postupně dostalo o hodně níž a pak jakoby dopraskla, ale už nějaké zásadní množství nevyteklo
Jasně, ono je to logické, buď pupečník strhne voda (ten filmový chlístanec
, nebo následné kontrakce. Pokud voda jen odkapává, tak není důvod, aby se pupečník dostal před hlavičku. Ale jako příliš poučená (a tím se bojící víc
) bych v takovém případě i tak raději zalehla, jistota je jistota.
Mišelin píše:
já vyrazila hned, jen jsem sbalila tašku a jela. pak sjem tam ještě dalších 16 hodin skučela…:-), ale jsi pod dohledem…
no jo, každý to má jinak. Já kdybych nejela hned tak rodím doma. I tak jsem rodila skoro v autě
Já měla teda ale extrémně rychlý porod, asi to je spíš vyjímka.
I když teda je fakt, že po prasknutí vody pak záleží hlavně jak často jsou kontrakce. Já je měla před prasknutím asi jen hodinu a tak co 6-8 minut… po prasknutí najednou tak co 1-2 minuty a 1000 X horší…
Příspěvek upraven 04.02.12 v 19:07
Mně odtekla plodovka v pátek v 19 hodin, do porodky jsem dorazila nějak ve 22:30-23 hodin. Neměla jsem kontrakce, tak se mi nechtělo pospíchat
. Věděla jsem, že se hlavně musím dostavit do 12 hodin po odtoku kvůli nasazení ATB. Jo a voda byla čirá
.
Jinak v porodnici (Podolí) nekomentovali, že bych dorazila pozdě (btw-porod mi nakonec kvůli absenci kontrakcí vyvolávali v pondělí ráno) ![]()