Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
scai píše:Mišelin píše:
já vyrazila hned, jen jsem sbalila tašku a jela. pak sjem tam ještě dalších 16 hodin skučela…:-), ale jsi pod dohledem…no jo, každý to má jinak. Já kdybych nejela hned tak rodím doma. I tak jsem rodila skoro v autě
Já měla teda ale extrémně rychlý porod, asi to je spíš vyjímka.
I když teda je fakt, že po prasknutí vody pak záleží hlavně jak často jsou kontrakce. Já je měla před prasknutím asi jen hodinu a tak co 6-8 minut… po prasknutí najednou tak co 1-2 minuty a 1000 X horší…
Příspěvek upraven 04.02.12 v 19:07
Taky jsme málem nedojeli a to je porodka 5min
Praskla voda ve 4 ráno, nejdřív nic, pak jsem trůnila na wc, kde mi po nějaké době došlo, že ty křeče asi nebudou jen od průjmu. Někdy po 5 jsem zavelela k odjezdu, než jsem se oblíkla, než jsme se vyhrabali, tak kontrakce šílený, příjem mám napsaný někdy za 5min 6, syn se narodil 6:17
Rodička nezajištěna atb kvůli streptokokovi
Sice mi něco píchly do kanyly, ale to nemělo šanci nějak zapůsobit, když už bylo dítě skoro venku
Ono fakt záleží na tom, jestli jsou nejdřív kontrakce a pak teprve praskne plodovka. To je lepší jet hned.
Ale v případě, že praskne voda a kontrakce nenastoupí, není nutné spěchat.
Troufnu si oponovat. Mně praskla voda ve 23.45, kontrakce začaly v 1.15 a ve 2.17 byla Elí na světě. Myslela jsem si, že mám času dost a dojeli jsme tak tak ![]()
Zizalka píše:
Ono fakt záleží na tom, jestli jsou nejdřív kontrakce a pak teprve praskne plodovka. To je lepší jet hned.
Na kurzu PA říkaly, že hned. Když mi voda rupla, dostavily se kontrakce po 5min hned. Dojeli jsme do porodnice za 2hodiny a PA na příjmu si dělala srandu, zda jsme to brali přes sousední okres ![]()
Pinďulka píše:
Troufnu si oponovat. Mně praskla voda ve 23.45, kontrakce začaly v 1.15 a ve 2.17 byla Elí na světě. Myslela jsem si, že mám času dost a dojeli jsme tak tak
Zizalka píše:
To jsi měla v podstatě jako já první porod. No a druhý byl zase ten, kde není kam spěchat, voda začla odtékat ve 4 ráno a syn se narodil ve 3/4 na 5. Ale až druhý den
Nějaké kontrakce začli někdy po 23.h, nějaké, co stály za řeč až po 2.h ráno. Byla bych dojela na světa kraj, což byl paradox, protože jsem nikam nejela ![]()
Já bych raději jela hned, i kdyby kontrakce nebyly vůbec. Co ty víš, co se ti tam děje a bez vody by tam miminku asi moc dobře nebylo.. ![]()
jen přidám odkaz k sousedům na článek k tématu:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Já u druhého porodu dorazila do porodky hodinu po odtoku PV, ale hned mi naskočily slušné kontarce, doma jsem si být netroufla. Bez kontrakcí bych tak nepospíchala…
rejžička píše:
Já bych raději jela hned, i kdyby kontrakce nebyly vůbec. Co ty víš, co se ti tam děje a bez vody by tam miminku asi moc dobře nebylo..
Nu, já si tak nějak myslím, že když už mám miminko v bříšku, tak mi stojí za to si zjistit, jak to s tou plodovkou je (že její odtok miminku rozhodně nevadí a to daleko delší dobu než pár hodin), a třeba podle pohybů poznáš, jak se mimčo cítí. Bez kontrakcí opravdu není kam spěchat (pokud jde o zdraví), nicméně je jasné, že pokud je pro tebe dohled lékařů uklidňující, tak hurá do nemocnice, zbytečné stresování se doma porodu rozhodně neprospěje.
Příspěvek upraven 05.02.12 v 08:57
Gladys píše:Pinďulka píše:To jsi měla v podstatě jako já první porod. No a druhý byl zase ten, kde není kam spěchat, voda začla odtékat ve 4 ráno a syn se narodil ve 3/4 na 5. Ale až druhý den
Troufnu si oponovat. Mně praskla voda ve 23.45, kontrakce začaly v 1.15 a ve 2.17 byla Elí na světě. Myslela jsem si, že mám času dost a dojeli jsme tak tak
Zizalka píše:
Ale v případě, že praskne voda a kontrakce nenastoupí, není nutné spěchat.Nějaké kontrakce začli někdy po 23.h, nějaké, co stály za řeč až po 2.h ráno. Byla bych dojela na světa kraj, což byl paradox, protože jsem nikam nejela
Já si zas u druhýho prcka říkala, že doma budu co nejdýl, když nemám toho streptokoka… Jenže zatímco u prvního začal porod „pohodovejma“ kontrakcema po 10 minutách, u druhýho byly hned po cca 3 minutách a teda hezky hnusný (ale stejně od začátku těch kontrakcí - takže toho, co jsem se vzbudila - trval porod cca 3 hodiny…
, ale než jsem se ujistila, že fakt budem muset jet, přišlo hlídání pro staršího, trvalo nám to tak hodinu a půl - hodinu a třičtvrtě stejně
).
Já bych asi jela po prasknutí vody hned (pokud bych ještě někdy měla rodit), měla bych strach, abychom pak nerodili někde pod lampou na ulici…
Ale mně oba porody začly kontrakcema, takže jsem to řešit nemusela… ![]()
Za mne - jet hned. Mě praskla voda a byla zkalená (kdybych nestála ve sprše, tak to ani nepoznám), hned také nastoupily kontrakce po cca 2 minutách. Volala jsem RZ, po příjezdu do nemocnice zjistili, že je malá téměř bez srdeční akce, okamžitě na sál na SC. Malou museli oživovat. Odloučila se mi placenta. Já osobně bych nikdy na nic doma zbytečně nečekala.
Helennka píše:
Za mne - jet hned. Mě praskla voda a byla zkalená (kdybych nestála ve sprše, tak to ani nepoznám), hned také nastoupily kontrakce po cca 2 minutách. Volala jsem RZ, po příjezdu do nemocnice zjistili, že je malá téměř bez srdeční akce, okamžitě na sál na SC. Malou museli oživovat. Odloučila se mi placenta. Já osobně bych nikdy na nic doma zbytečně nečekala.
Tak ještě jednou, je rozdíl, zda odteče ČIRÁ PV (tedy nezkalená a poznáš to kdekoliv, nejen ve sprše) a NENASTOUPÍ KONTRAKCE, nebo zda je plodovka zkalená, s krví, či případně okamžitě nastupují kontrakce. V prvním případě je hodně času (infekce nehrozí, dítěti se nic neděje - pokud jsou pohyby +- stejné) pokud nehrozí prolaps pupečníku viz výše, v druhém jet okamžitě, u zkalené/krvavé vody může něco hrozit miminku, v případě kontrakcí je porod na spadnutí.
Já jsem kontrakce neměla žádné, ve 2 ráno praskla voda, během půl hodiny odtekla většina. Kontrakce se začaly slaboulince objevovat až kolem 4 hodiny. Nebylo kam spěchat. Do porodnice jsme dojeli v 6 ráno, kontrakce trošku silnější, ale pořád slabé po cca 5 min. malý se narodil v 14,47. Takže se nestresovat, hlavně nepanikařit a pěkně v klidu. Když už jsou kontrakce tak jet. Když ještě nejsou, tak je téměř vždy času dost. ![]()