Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
nechala jsem se inspirovat tématem „Kdy chodí Vaše děti večer spát?“ a založila nové téma.
Lukášek spává zatím denně 2× cca 1 hod. Někdy jen půl, někdy 1,5 h (ale to spíše výjimečně). Vstává kolem 6.
Dopolední spaní je od 9 hod. - po svačině, odpolední kolem 2 (oběd ve 12, takže mezi obědem a svačinou). Je zajímavé, že dopolední spaní vyloženě vyžaduje, potřebuje, chce. S tím odpoledním to bylo vždy jaksi složitější.
Nevím, jestli mu to dopolední spaní vzít, zatím se mi zdá, že je to brzo.
Kdy jste holky přecházely vy na jedno denní spaní? Nebo jak velké děti spí denně i 2×?
Díky
Jitka + Luky
Ahoj, našemu malému je 14m a zatím spí taky dopoledne od 9hod (cca 1-1,5hod) a odpoledne po 14hod tak hoďku. Chodí spát okolo osmé večer, spí celou noc a ráno vstává mezi 6-6,30. Taky jsem nad tím přemýšlela jestli mu jedno spaní už nemám vynechat, ale když ho vyžaduje a odpočine si, tak ho nechám, ať se vyspinká.
Ivča a Péťa
Jé, já vám závidím
! Dalisák opičák si zrušil na dovolené dopolední spánek a teď je schopný stát a ječet v postýlce i půl hodiny, jen aby nemusel spát, přitom se už šmudlá, zívá a kde co
.
Ahoj
Tak Kristýnka na spaní jednou za den přešla sama, někdy v 8-9 měsíci a docela se nám to shodovalo se zavedením poledního oběda a pravidelnějšího režimu jídla.
Ráno stává tak 8.30-9.00, dáme rovnou něco jako snídani svačinu, ve 12 oběd a pka spí dokud spí, většinou 3 hodiny. Pka vydrží až do večera, se dvěma sváčama a večeří, ta je tak po 19, pak koupání a kolem 8 spí.
Ale zařídila si to takhle sama, tak nevim.
Tím že máme dopoledne vždycky nějaký porgram (cvičení, plavání, procházka) tak ani vlastně nemá dopo prostor spát a po tom dlouhým odlením spánku vydrří až do večera.
Tak asi nějaký program, nejlépe mimo domov.
Ahoj,
Tak tento problém taky teď řeším. Donedávna spávala Andrejka 2× denně (je jí 13 měs.) - cca 9:30-12 a 15-17 (ráno vstávala kolem půl sedmé), posledních 14 dní vstává mezi 7 a půl 8 a pak jde spát kolem půl jedenácté a spí klidně do do dvou hodin. Pak už většinou spát odpoledne nejde. Každopádně jsem vysledovala, že potřebuje aspoň 3 hodiny spánku za den - a pokud si to neodespí vše v jednom tahu dopoledne, musí to ještě dospat odpoledne:-)
Myslím, že s tím spaním je to dost individuální. Já na Andrejce vždycky poznám, kdy je unavená a kdy by si schrupla, takže podle toho jí i dám spinkat.
Jo, a gratuluji k 1. narozeninám!
M.
Ahoj,
my jsme přešli na jedno spaní ve 13ti měsících. Mates spal kolem desáté necelou hoďku a pak kolem druhé půl hoďky. Tedy dohromady něco přes hodinu.
Jenže postupně chodil dopoledne později spát a já ho musela budit, aby nešel zase odpoledne pozdě spát a tudíž večer… To fakt byla pakárna.
Furt jsem si říkala, že jeden spánke je málo, ale!!!
Těsně po Vánocích jsem ho dala spát až po obědě v půl jedné a ejhle! - spal přes dvě hodiny, do večera vydržel perfektně a večer šel spát jako obvykle. Od té doby se nic nezměnilo a já jsem moc spokojená. Teď mi spí cca 1,5-2 hodiny, někdy i 2,5 a já toho stihnu daleko víc a mám pro sebe delší pauzu.
Předtím jsem odpolední procházky a návštěvy musela korigovat podle spánku, třeba u kamarádky se sebrat a jít ho uspat ven do kočárku atd., teď máme prostě dopolední a odpolední program delší a je to super.
Ahojky,
každé dítko je jiné a má jiné potřeby spánku. Verča spí v noci od osmi klidně až do devíti do rána, pak zmákne klidně 2 hodinky kolem poledne a pak ještě hodku pozdě odpoledne, takže jí nechávám, jak to vyhovuje jí…a ne mě…to je myslim, základ uspěšného spaní dítka!!! ![]()
Až ted pomalu občas vynechá podvečerní spaní, pokud spí dost dlouho kolem oběda… ![]()
Takže bych to asi nechala na dětech…
![]()
ahoj, nasemu martinkovi je take rok(a tyden) a chodil spavat dopoledne kolem 10h.spal 3 hodiny a pak si treba jeste tak ve4 h., schrupl na hodku.
ted posledni dobou chodi sapt az okolo 11h-az pul12h. naucil se to sam,ze proste kdyz jsem hodala spat v 10 tak jecel.takze jsem to zkusila pozdeji a usina ted takto. a kdyz spi tri hodinky tak pak uz vestinou neusne.az vecer.
myslim ze si „rekne“ ditko samo.
já bych to neřešila a nechala to na dětech. Oni si sami určí svoje potřeby. U nás to tak bylo. Najednou ze dne na den (asi tak na 1 roce)Vojta začal chtít spinkat jen jednou. Vstává mezi 9-10 hod, spinká kolem 14hod a pak jde spát mezi 21-22 hod.
Určo to nech na malém, uvidíš, jakou bude mít dál potřebu spánku. My spali tak do 13-ti měsíců dopoledne od 10-ti do 12:30h a pak odpoledne od 15-ti do 16:30h. Od těch 13-ti měsíců spíme od 12-ti do 15:30, pokud někam potřebuji jít a musím ho budit, je s ním k nevydržení a spal by už po 18.hodině. Spát chodí ve 20h, do 5-ti minut spinká, takže fakt potřebuje dost spát.
Ahoj, náš Šimon začal spát jednou za den dost brzy, tak kolem 7. měsíce. Je to teda i tím, že ráno vstává kolem osmé. Vzniklo to tak, že začal sám dopolední spánek vynechávat - dopoledne jsme většinou venku, v obchodě atd. a i když ležel v kočáru, tak prostě neusnul. Pro mě to má ale výhodu - starší syn mi také po obědě spí (většinou) nebo aspoň leží, takže mám 2 hodinky klidu ![]()
Ahoj,
obě moje děti přešly na jedno spaní za den kolem 13-14měsíce..ze začátku jsem je ukládala v jedenáct a postupem času to vydržely do 12-ti…
Theo
Řeknu to takhle - pokud to nijak neruší noční spaní, resp. večer ní usínání, neřešila bych to. Malá kolem roka začala spát místo 2× denně jednou. Ani nevím, jak a kdy se to stalo. Dokud ale spala 2×, tak sjem jí denní spánek korigovala, protože byl pak problém večer.
Nyní jsme ve fázi, kdy očekávám, že spát přes den přestane (a nejspíš by to vzhledem k době spánku a večernímu řádění bylo lepší). Ale nechávám to vyhnít, uvidíme.
Neřešila bych to jen proto, že to dělá okolí. Musíš sledvoat svoje dítě a poznáš, jestli je to vhodný zkusit odsunout (zábavou, jídlem apod), nebo to nechat.
G