Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte někdo, kdy se tato bariéra uzavírá? Prý je potom očkování malinko bezpečnější…
Jsem si myslela, ze i s povin. Očkováním počkám až se to uzavře, ale koukám, ze zrovna s hexou nemám sanci
Hematoencefalitická bariéra se začíná vytvářet kolem šesti měsíců. Co se týče hexy, tak v Čechách je povoleno i jiné očkovací schema, než se dělá normálně. Takže namísto čtyř dávek, dostane dítě dávky jen tři, ale má to určitá pravidla. Jinak i pokud se začne hexa očkovat až v šesti měsících, pořád se stíhá naočkovat do těch 18-ti měsíců… Protože podle klasického očkovacího schematu je potřeba do jednoho roku věku stihnout první tři dávky a poslední do 18-ti měsíců, takže to se s přehledem stíhá is malou rezervou. Pokud s tím chceš hýbat nějak víc, tak spíš řešit přes očkovací centrum.
(edit - hledala jsem, do kdy je potřeba dát ty první tři dávky, tak než psát další příspěvek, dala jsem to sem
)
Příspěvek upraven 24.01.13 v 16:41
@BM2 píše:
Nevíte někdo, kdy se tato bariéra uzavírá? Prý je potom očkování malinko bezpečnější…
Hematoencefalická bariéra se neuzavírá nikdy.
Já to zrovna hledám, ale mělo by to být na vakcínách net. Kamarádka si dopisovala přímo s Petrášem a on jí to potvrdil. Jinak je to prý uvedeno v příbalovém letáku.
Jinak to schéma vypadá takhle:
1. dávka, za 2 měsíce 2.dávka a za dalších 6 měsíců třetí dávka a dle příbalového letáku by to mělo být stejné jako při schematu, kterým se běžně očkuje.
Tak teď jsem našla ještě toto:
http://ferovanemocnice.cz/…va-2161.html
Na těch vakcínách net to teď nějak nemůžu najít, tak ještě napsat přímo petrášovi?
@Amys Jojo, já to právě taky četla v příbalovém letáku, ale to bohužel ještě nic neznamená… já jsem jinak s doktorkou spokojená, ale teď na mě zkoušela, že nejde ani posun ze 2 měsíců na 3, že je to prý dané vyhláškou, takže chci něco o co by se šlo opřít.
@j.a.n.i1 V článku je napsáno, že se nedá řídit pouze vyhláškou, že i vyhláška podléhá zákonu, tak jedině prohledat zákony. Jdu na to ![]()
Tak koukám, že mám asi dost zmatek v tom, co je zákona co vyhláška, ale to je dobrý, snad na to časem přijdu ![]()
Tady zatím poslední úprava vyhlášky
VYHLÁŠKA
ze dne 25. října 2010,
kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 392/2005 Sb. a zákona č. 222/2006 Sb., (dále jen „zákon“) k provedení § 45 odst. 2, § 46 odst. 1, 2 a 6 a § 47 odst. 3 zákona:
§ 4
Pravidelné očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, přenosné dětské obrně a virové hepatitidě B
4. V § 4 odstavec 1 zní:
„(1) Základní očkování se provede v době od započatého devátého týdne po narození dítěte třemi dávkami hexavalentní očkovací látky proti záškrtu, tetanu, pertusi s acelulární složkou, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, virové hepatitidě B a inaktivovanou očkovací látkou proti přenosné dětské obrně (dále jen "hexavalentní očkovací látka“) v průběhu prvního roku života dítěte, podanými v intervalech nejméně jednoho měsíce mezi dávkami, a čtvrtou dávkou podanou nejméně šest měsíců po podání třetí dávky. Čtvrtá dávka hexavalentní očkovací látky se podá nejpozději před dovršením osmnáctého měsíce věku dítěte. U dětí očkovaných proti tuberkulóze se základní očkování hexavalentní očkovací látkou provede od započatého třináctého týdne po narození dítěte, vždy však po zhojení postvakcinační reakce po očkování proti tuberkulóze.„.
5. V § 4 odst. 2 se za slova "proti těmto infekcím“ vkládají slova „s acelulární pertusovou složkou“.
6. V § 4 odstavec 8 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:
"(8) Základní očkování novorozenců HBsAg pozitivních matek se provede jednou dávkou očkovací látky proti virové hepatitidě B nejpozději do 24 hodin po narození dítěte. V očkování těchto dětí se dále pokračuje od šestého týdne po narození dítěte podle souhrnu údajů o přípravku1) hexavalentní očkovací látky.
a hledám dál..