Kdy se začít učit samostatně jíst?

150
9.4.12 14:26

Kdy se začít učit samostatně jíst?

Zdravím všechny maminky :mavam: ,
kdy jste začali učit svá dítka, aby jedla sama? Našemu synovi je 19 měsíců a občas ho zkouším nechat papat samotného, ale pokaždé to dopadne tak, že si jen hraje s lžičkou a talířkem a jídla si ani nevšimne. :nevim: Ale když ho chci potom dokrmit, tak se mu to už nelíbí a nechce jíst. :zed:
Jak jste to měly Vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zichisek
9.4.12 14:36

Máme holčičku (19.měsíců) lžičku drží u jídla v ruce tak od roka,poslední měsíc se nechce nechat vůbec krmit a chce jíst jen sama.Původně se ani netrefila do pusy, tak jedla rukama a bylo to všude :zed: TeĎ už jí docela pěkně.
Jinak pečivo,křupky,ovoce - vše co mohla jíst rukou, tak jsem ji nechávala.

• Citovat
  • Upravit
150
9.4.12 14:38

On taky papá vše, co jde, rukou. Ale jak má jíst lžící, tak začne blbnout, ukážu mu to, zkusíme to spolu, zase ho nechám, a zase blbne… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
9.4.12 14:40

Malému je 2.5,snaží se jíst sám,ale moc mu to nejde.Co se dá jíst rukou,to zvládá bravurně,ale polívku by nedal :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
9.4.12 14:40
@Vibe píše:
On taky papá vše, co jde, rukou. Ale jak má jíst lžící, tak začne blbnout, ukážu mu to, zkusíme to spolu, zase ho nechám, a zase blbne… :nevim:

U nás to bylo to samé.Přestala jsem to řešit jak se malá nechtěla nechat krmit.Chvilku jsem vnitřně šílela, jak jsem viděla, že má jogurt až za krkem :) Ale najedla se a teď fakt papá krásně :) Oni se to ty děti naučí samy, jen to chce trošku trpělivosti. :palec:

• Citovat
  • Upravit
35545
9.4.12 14:43
@chelsea001 píše:
Malému je 2.5,snaží se jíst sám,ale moc mu to nejde.Co se dá jíst rukou,to zvládá bravurně,ale polívku by nedal :think:

Jj, polévka rukou je hustá :mrgreen: to je pak jako dobytek.

Budeš to muset nechat, u nás je to to samé, lžíci v jedné ruce a druhou rukou se v tom hrabe, takže polévky momentálně nedělám. Omáchá v tom rukávy a nesní nic. Dřív si nechal v mezičase něco nacpat do pusy, teď ne, naštěstí mu maso chutná a to se rukou docela i dá :mrgreen:
Buďme rády, že se už nepere na valše :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
9.4.12 14:44

Jogurt za krkem :lol: To je přesná definice, jak to pak u nás vypadá. :lol: Ale asi máš pravdu, nebudu to hrotit, a snad na to brzy přijde sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
9.4.12 14:59

U nás to trvalo měsíc.Dneska malá zvládla lžičkou sníst sama vývar i tvaroh :dance:

• Citovat
  • Upravit
zichisek
9.4.12 15:00
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
150
9.4.12 15:10

:mrgreen: Parádní fotka. Hlavně, že tvarůžek chutnal. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
9.4.12 15:14

Syn jí od roka a půl sám. Nijak jsem ho to neučila, nic jiného mi nezbylo. Od roka vyžadoval mít lžičku v ruce, jeli jsme oba. V tom roce a půl mi s mojí lžičkou pooslal do háje. On je hrozný žrout.
POkud by nechtěl, nijak bychto nehrotila. Ono je sice občas příjemné, že se dítě patlá v jídle a já mám klid. Ale zase když chvátám a nechci, aby se dítě ušpinilo, tak je to boj,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
9.4.12 15:37

Tak syn má téměř dva a půl a lžící sní sám pouze suchou přílohu (suchý kuskus, suchou rýži s krapítkem omáčky, suchý kolínka). To mu jde lžící náramně. Všechno ostatní šoupe ke mně se slovy maminka dá papat! Před asi 14 dny snědl sám u tchyně hustou porkovou polévku, půl naběračky z misky.
Zatím to nijak zvlášť nehrotím, neb mě uklidňuje, že vím, že umí držet lžíci a umí s ní zacházet.

A vseobecne bych rekla začít učit tehdy, až o to dítě samo projeví zájem :nevim: bude ti brát z ruky lžičku, olizovat ji, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58840
9.4.12 16:06

Záleží na dítku. Já jsem u všech dětí lžičku poprvé zkoušela dávat někdy kolem 10 měsíce :think: Skončilo to tak, že se jedlo rukama a jídlo bylo všude. Ale obě mladší děti zvládly bez větších problémů a nehod se sami najíst kolem 15 měsíců, polívka trvala asi o 1-2 měsíce dýl než zvládli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
9.4.12 16:48

tak moje malá 2,5 taky už zvládne sama sníst jogurt či polívku,spolívkou jí někdy vypomužu,že jí ji nahnu,ale jinak jí bravurně sama,malá začala jíst sama okolo 2 roku.PS:ONA JE POLÉVKOVÁ,TAKŽE HLAVNÍM CHODŮM MOC NEDÁ,TO SPÍŠ AŽ VEČEŘI SI TO DÁ :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
9.4.12 16:50
@Clementine píše:
Tak syn má téměř dva a půl a lžící sní sám pouze suchou přílohu (suchý kuskus, suchou rýži s krapítkem omáčky, suchý kolínka). To mu jde lžící náramně. Všechno ostatní šoupe ke mně se slovy maminka dá papat! Před asi 14 dny snědl sám u tchyně hustou porkovou polévku, půl naběračky z misky.
Zatím to nijak zvlášť nehrotím, neb mě uklidňuje, že vím, že umí držet lžíci a umí s ní zacházet.A vseobecne bych rekla začít učit tehdy, až o to dítě samo projeví zájem :nevim: bude ti brát z ruky lžičku, olizovat ji, apod.

ano to mi právě,začala brát taky lžici z ruky,ale taky jsem jí učila chvilkama sama,aby si na to přišla :D a pochopila to velmi rychle,ze začátku to bylo všude,ale ted už se to o hooodně zlepšilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí