Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky
,
kdy jste začali učit svá dítka, aby jedla sama? Našemu synovi je 19 měsíců a občas ho zkouším nechat papat samotného, ale pokaždé to dopadne tak, že si jen hraje s lžičkou a talířkem a jídla si ani nevšimne.
Ale když ho chci potom dokrmit, tak se mu to už nelíbí a nechce jíst. ![]()
Jak jste to měly Vy?
Máme holčičku (19.měsíců) lžičku drží u jídla v ruce tak od roka,poslední měsíc se nechce nechat vůbec krmit a chce jíst jen sama.Původně se ani netrefila do pusy, tak jedla rukama a bylo to všude
TeĎ už jí docela pěkně.
Jinak pečivo,křupky,ovoce - vše co mohla jíst rukou, tak jsem ji nechávala.
On taky papá vše, co jde, rukou. Ale jak má jíst lžící, tak začne blbnout, ukážu mu to, zkusíme to spolu, zase ho nechám, a zase blbne… ![]()
Malému je 2.5,snaží se jíst sám,ale moc mu to nejde.Co se dá jíst rukou,to zvládá bravurně,ale polívku by nedal ![]()
@Vibe píše:
On taky papá vše, co jde, rukou. Ale jak má jíst lžící, tak začne blbnout, ukážu mu to, zkusíme to spolu, zase ho nechám, a zase blbne…
U nás to bylo to samé.Přestala jsem to řešit jak se malá nechtěla nechat krmit.Chvilku jsem vnitřně šílela, jak jsem viděla, že má jogurt až za krkem
Ale najedla se a teď fakt papá krásně
Oni se to ty děti naučí samy, jen to chce trošku trpělivosti. ![]()
@chelsea001 píše:
Malému je 2.5,snaží se jíst sám,ale moc mu to nejde.Co se dá jíst rukou,to zvládá bravurně,ale polívku by nedal
Jj, polévka rukou je hustá
to je pak jako dobytek.
Budeš to muset nechat, u nás je to to samé, lžíci v jedné ruce a druhou rukou se v tom hrabe, takže polévky momentálně nedělám. Omáchá v tom rukávy a nesní nic. Dřív si nechal v mezičase něco nacpat do pusy, teď ne, naštěstí mu maso chutná a to se rukou docela i dá ![]()
Buďme rády, že se už nepere na valše ![]()
Jogurt za krkem
To je přesná definice, jak to pak u nás vypadá.
Ale asi máš pravdu, nebudu to hrotit, a snad na to brzy přijde sám.
U nás to trvalo měsíc.Dneska malá zvládla lžičkou sníst sama vývar i tvaroh ![]()
Syn jí od roka a půl sám. Nijak jsem ho to neučila, nic jiného mi nezbylo. Od roka vyžadoval mít lžičku v ruce, jeli jsme oba. V tom roce a půl mi s mojí lžičkou pooslal do háje. On je hrozný žrout.
POkud by nechtěl, nijak bychto nehrotila. Ono je sice občas příjemné, že se dítě patlá v jídle a já mám klid. Ale zase když chvátám a nechci, aby se dítě ušpinilo, tak je to boj,
Tak syn má téměř dva a půl a lžící sní sám pouze suchou přílohu (suchý kuskus, suchou rýži s krapítkem omáčky, suchý kolínka). To mu jde lžící náramně. Všechno ostatní šoupe ke mně se slovy maminka dá papat! Před asi 14 dny snědl sám u tchyně hustou porkovou polévku, půl naběračky z misky.
Zatím to nijak zvlášť nehrotím, neb mě uklidňuje, že vím, že umí držet lžíci a umí s ní zacházet.
A vseobecne bych rekla začít učit tehdy, až o to dítě samo projeví zájem
bude ti brát z ruky lžičku, olizovat ji, apod.
Záleží na dítku. Já jsem u všech dětí lžičku poprvé zkoušela dávat někdy kolem 10 měsíce
Skončilo to tak, že se jedlo rukama a jídlo bylo všude. Ale obě mladší děti zvládly bez větších problémů a nehod se sami najíst kolem 15 měsíců, polívka trvala asi o 1-2 měsíce dýl než zvládli.
tak moje malá 2,5 taky už zvládne sama sníst jogurt či polívku,spolívkou jí někdy vypomužu,že jí ji nahnu,ale jinak jí bravurně sama,malá začala jíst sama okolo 2 roku.PS:ONA JE POLÉVKOVÁ,TAKŽE HLAVNÍM CHODŮM MOC NEDÁ,TO SPÍŠ AŽ VEČEŘI SI TO DÁ
![]()
@Clementine píše:
Tak syn má téměř dva a půl a lžící sní sám pouze suchou přílohu (suchý kuskus, suchou rýži s krapítkem omáčky, suchý kolínka). To mu jde lžící náramně. Všechno ostatní šoupe ke mně se slovy maminka dá papat! Před asi 14 dny snědl sám u tchyně hustou porkovou polévku, půl naběračky z misky.
Zatím to nijak zvlášť nehrotím, neb mě uklidňuje, že vím, že umí držet lžíci a umí s ní zacházet.A vseobecne bych rekla začít učit tehdy, až o to dítě samo projeví zájembude ti brát z ruky lžičku, olizovat ji, apod.
ano to mi právě,začala brát taky lžici z ruky,ale taky jsem jí učila chvilkama sama,aby si na to přišla
a pochopila to velmi rychle,ze začátku to bylo všude,ale ted už se to o hooodně zlepšilo