Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj malemu je 5 mesicu a tak pred 14 dny zacal usinat na boku. Zajimalo kdy tak usinali vase deti a kdy se pri spani prevratili na brisko. Neumi se dostat z briska na zada a tak se bojim, ze cele noci pak prorve.
Od té doby co se začal přetáčet asi v 5 měsíci až do ted, ze začátku to byl děs, musela jsem pořád obracet, ale ted usne na břiše a spinká, jen ho pak otočím.
Naše malá spala od narození na zádech, sice nám v porodnici říkali, ať dáváme miminka na bok kvůli blinkání, ale Domča na boku řvala. Cca ve 4m sama začala usínat na boku a nevím proč, ale než se naučila přetáčet z bříška na záda, tak se na břicho nikdy ze spaní neotočila ![]()
Naše spala na zadech nebo na boku od zacatku, ale jak se zacala pretacet, tak pak se většinou sama dostala na bříško a od té doby, nejvíce času prospí na břiše do teď (19.měs.) Nechala jsem jí pak prostě přirozeně jak se cítila nejlíp, ale až ve chvíli kdy jsme věděla, že už je dost mrštná na to aby si sama vybrala. Na začátku jsem jí občas do pozice na záda zas vracela - aby si náhodou neležela na nose.
Malá má 18.měsíců a spí na břiše s vystrčeným zadkem nebo na boku.
Tak prvni mesic na boku (tak to radili v porodnici), pak na zadech a od cca 4 mesicu nezavinuju, to zacla na boku. Od 5m se tocila na bricho a pak desnej rev a museli jsme pretacet zpatky. Cca od 6 a pul m tohle prestalo a spi nekdy na zadech, nekdy na boku a brise a toci se, jak chce.
Tak u nás se na zádech snad ani nikdy nespalo,z 98 % na břiše
ze zadkem dva metry vysoko
![]()
Ahoj,já malou večer položím na záda a jak jí večer položím,tak jí ráno najdu
![]()
Na zádech spal od začátku a na bříšku tak od tří měsíců, měla jsem sice strach, že je to brzo, ale nedal se. Děti si poradí, nemusíš se bát. Lehne si brzo, jak bude chtít.
Ta naše spala na zádech (skoro bez hnutí) až do sedmi měsíců. Pak postupně víc a víc spala na boku. Pár nocí se budila, když se dostala na bříško, museli jsme ji přetáčet. Teď v deseti měsících usíná na boku a spí na bříšku celou noc.
Mě v porodnici nikdo neřekl, že mám dávat na bok ![]()
V noci s otáčením začala dlouho a nevadilo jí to.
Nejdriv spal na boku asi 2 měsíce, pak na zádech asi do 5,5 měsíce a teď spí většinou na brichu celou noc. Neotacim.
Nám zas v porodce tvrdili dávat na záda, při ublinkávání na bok, kolem 5m se sám přetáčel na ten bok, asi za měsíc ho v noci budilo a řval, že si neumí lehnout na bříško (překulil se, zvedl hlavičku a už ji neuměl položit k obrazu svému, takže řev xkrát za noc) a kolem toho 7m už se naučil spát i na břiše. Mám dokonce i fotku prvního spání v téhle poloze, protože začal konečně líp spát, div jsme to neslavili.. Ale když jsem to probírala s jinýma maminama, tak se s tím nesetkali.
Malý spal od narození na zádech jak letadlo, ruky rozpažené
Asi tak v 7m se začal točit ve spánku na bok a po pár týdnech se otočil na bříško a spí tak do teď. Pár dní se opravdu v noci budil častěji a musela jsem ho otočit na záda, aby se po chvilce zase otočil na bříško, ale za pár dní to bylo dobré a teď už spinká na bříšku a nebrečí, že chce otočit.
Miminko se uvelebí, tak jak je mu to pohodlné, tak mu dej čas, přijde na to samo ![]()
tomikadze píše:
Nám zas v porodce tvrdili dávat na záda,
Přesně! Pořád do nás hučeli, že na záda a na bok jen, když blinkají.
U nás nebyl problém