Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám 5ti týdenní miminko a normálně pri jednom papani vypije 120ml UM( bohužel jsem ztratila mléko), přes noc jsem nakrmila o půlnoci a spinkal do 5ti rano, ted me vypije 60ml a zbytek odmítá vypít, nechci mu to nutit do pusinky, mám zkušenosti z dudlikem ze se zakucka a blinka obloukem. Tuto noc me papal v jedenáct a pak az v pul šesté co vydržel ale o5 me vypil jen 60ml. Co dělat? Není třeba nemocný? Přes den ani skoro nespí, spi dopoledne a kdyz si neuklidim tehdy, tak uz jsem cely dn bez šance, chce se porad mazlit.
Klídek, občas se stane, že nechce plnou dávku - však ty taky někdy nemáš chuť moc jíst a jindy víc než obvykle.
Pokud nemá teplotu, nekroutí se bolením bříška a má dost počůraných plínek, tak ho nech.
Možná bys mu mohla zkusit dát pít častěji menší dávky, ale to přes den, pokud v noci víc nechce, tak ho nepřemáhej, je spousta dětí, co už od narození v noci skoro nejí.
@Veronika Z. Ahojky, jsme přibližně stejně staří. A jak již píše @Mar__tanka1983, když jinak vypadá dobře, neřešila bych. Taky jsme na UM, dávám mu i fenyklový čajík a někdy po něm (50ml) prospí do další dávky. A taky někdy nezaspíme skoro celý den a jindy chrníme furt. ![]()
Mockrát děkuji. Je to me první miminko a doktorka ma dovolenou, nechci nic zanedbat ![]()
A ještě se chci zeptat, maly od narozeni pšíká, a uz týden si i zakasle…Veronika Z.
Pčíkání je normální u novorozenců, na to mě upozornili už v porodnici.
Teče mu vysloveně z nosu? zkusila si odsát, jestli má nudle?
Občasné zakašlání nebo pčíkání může být i třeba z toho, že se mu vrátí trochu mlíka do krku a „trubek“
Nemá nudle, je pravda ze občas kdyz se přeji tak mu blinkani teklo i nosikem..takze je to normální? Teplotu sní nudle nema
Občasné pšíkání a kašlání je normální, neumí smrkat takže je to obranná reakce těla jak se zbavit něčeho nepříjemného v nose a jinak jj většinou se jim tam vrátí do nosu trochu mléka tak pak pšíkají miminka víc ![]()
A k tomu kolik vypije - ono to kolísá, stejně jako dospělý člověk nesní vždycky stejně i děti mají někdy větší někdy menší hlad/chuť k jídlu. Pokud to trvá pár dní je to o. k. pokud by to bylo dlouhodobé tak pak je třeba to řešit s pediatrem a snažit se najít příčinu, ale v drtivé většině se miminko za pár dní rozpije na svojí obvyklou dávku ![]()