Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Maminky, co jste rodily císařským řezem, jak to funguje pak po porodu?
Taky se klasicky krvácí? A jsou vhodné síťované kalhotky? Prostě sebou všechno jako se doporučuje při normálním porodu?
Do porodu mi chybí nějakých 8 týdnů a kvůli velkému poranění u obou předchozích porodů si mohu vybrat, jestli to znovu risknu klasicky, nebo CS (2 ruptury 3. stupně jsou již indikací pro CS). Můžu se sice rozhodovat až do porodu, ale už teď bych si alespoň ráda sbalila tašku pro všechny případy ![]()
A když už rodit sekcí, máte některá srovnámí, zda je lepší rodit v narkóze, nebo se spinálem?
Předem díky za odpovědi ![]()
Sbal si všechno jako ke klasickému porodu. Síťované kalhotky ano - i dobře drží ten obvaz na jizvě a očistky jsou to samý, jako při normálním porodu, lítá to z Tebe furt ![]()
Já CS pod spinálem a ok, je zase dobrý u toho bejt naživu ![]()
Ano i po císaři se krvácí, tudíž jsou síťované kalhotky více než vhodné. ![]()
Srovnání bohužel nemám, já zatím rodila jen jednou. Měla jsem spinal. Za mě bych do narkózy nešla, pokud by to nebylo nutné. Nesnáším ty stavy po ní… A hlavně jsem hned viděla na pár vteřin malou, pak mi jí přinesli až za deset hodin.
Ahoj. ja rodila prvni ditko planovanym CS a moc toho ze me neodchazelo, co si pamatuju. mela jsem spinalku, chtela jsem se divat, jak mi mimco vytahujou, ale to mi nedovolili, mela jsem na prsou plachtu, takze syna videl prvni manzel a pak az ja ![]()
druhy mam cca za 6 tydnu zase planovany CS, takze bude zase spinalka…
Ahoj, vsechno je jako po normalnim porodu, odchazi ocistky a a sitovany kalhotky jsou potreba taky. Jinak ja rodila nedobrovolne pod celkovou narkozou a dodnes je mi lito, ze jsem malou po porodu nevidela, rodila jsek v noci a videla ji poprve az druhy den odpoledne, takze ja bych sla do spinalu.
Všechno jako po klasickém porodu, normálně se krvácí, takže určitě vložky i síťované kalhotky,… a navíc nakoupit do zásoby měsíčkovou mast dělanou ze sádla, na jizvu, aby rychle zmizela…
a navíc něco na podporu kojení, kojící čaje, gravimilk…
Já jsem rodila císařským řezem, krvaceni je stejné a síťované kalhotky se určitě hodí už jen kvůli jizvě aby větrala a hlavně já jsem měla problém ještě dost dlouho poté si vzit klasické kalhotky, protože ten okraj byl přímo na jizvě a to dost bolelo.
@Jitulinek26 mám za sebou sekci 2×, poprvé v celkové narkoze, podruhé ve spinálu-ten jednoznačně doporučuju, nedá se to srovnat, ten pocit je úplně jiný, když slyšíš miminko hned plakat a vidíš ho. Z prvního mám pořád takový nepříjemný pocit-jakoby mi to dítě z břicha někdo ukradl ![]()
jinak je to (předpokládám
) jako po normálním porodu, nebolí Tě jizva na hrázi, ale bolí ta na břiše, když to přijde k sobě, je to velice silná štípavá a tahavá bolest, ale je taková přísně lokalizovaná, takže se dá zvládat. Sestry dávají léky na bolest (podle zvyklostí porodnice, někde ano, někde ne), můžeš si vyžádat o pytlík s ledem (taky ho někde dávají automaticky), pomáhá to jednak od bolesti, druhak rychlejšímu stahnutí dělohy.
čištění po císaři probíhá taky, obvykle je ale slabší než po spontánním porodu, protože oni to během operace trošku vyčistí. Ale něco samozřejmě ven ještě jde, tohle je hrozně moc individuální a záleží spíš na ženě, než na způsobu porodu.
kalhotky si určitě vezmi síťované, ony jsou hodně vysoké, běžné obvykle končí přesně v ráně a to by fakt nebylo eňo ňůňo ![]()
nástup laktace bývá o den, dva, opožděný, proti vag. porodu, ale zas to není pravidlo…
a už mě nic nenapadá, prostě jo, je to velká operace, ale žádný zas takový drámo to taky není, jsi nucená brzo k aktivitě, miminko je taky mocný motivátor, takže celkem ta rekonvalescence jde obvykle relativně rychle.
Přibalila bych i pohodlné šaty (kvůli jizvě) a nějaké vysoké kalhotky… a šíťované, vložky… stejně jako u klasickyho porodu ![]()
Vse jako pri normalnim porodu, jen misto tech gumickovych jednorazovek to chce ty sitovane, co se roztahnou a natahnou pres cely bricho a nedrou jizvu. A ja bych pri dalsim CS sla radsi do celkove anestezie. Nejhorsi pro me z celeho porodu byl ten stav po tom spinalu, kdyz jsem nemohla pohnout nohama, to bylo psycho a navic jsemv prubehu zakroku stejne dostala celkovou, protoze jsem zacala citit bolest, takze ani ten pohled na dcerku potom si moc nepamatuju a nic jsem z toho nemela.
Já jsem si zvolila epidurál, protože jsem se bála, že v celkové narkóze bych nevěděla, co se děje. Nebo bych se třeba nemusela probudit vůbec. Dobře jsem udělala, při jakékoli operaci bych se případně chtěla vyhnout celkové narkóze, kdyby to bylo možné.
Po porodu normální průběh, jen větší bolesti než po přirozeném. Je to dost velká operace, tak to chce víc času, než se člověk cítí jakž takž normálně.
Já nosila sítované a potom manželovy boxerky, protože moje kalhotky mi tlačily na jizvu. mám plánovaný za 3 týdny, tak už mu pomalu kradu ty s volnější gumou
Já mám za sebou 2 SC v CA a dobrý. Nemusím být u všeho
První byla akutka, druhá plánovaná a byla jsem tak vytrslá, že jsem si řekla o CA a nelituju. Manžel viděl jako první i první dítě, tak mi to nevadí. Pokud budu ještě někdy rodit, už mě asi nic jiného než SC nečeká, takže budu sbírat síly na spinál, ať to taky zažiju, ale obávám se, že až dojde na lámání chleba, řeknu si zas o CA
![]()
Očistky byly, síťovaný kalhotky jsem nosila ještě dlouho doma - aby jizva větrala. Koupila jsem si na to gel, co měli v nemocnici jako vzorek a pecka. Jizva se zacelila krásně, po první SC to stálo za prd, ale teď se to zhojilo skvěle. TENHLE
Jo a laktace bych se nebála, malýho přinesli hodinu po porodu a hned se přicucl.
Jak jsem se probrala, už mi ho dali
A laktace tak, že třetí den jel 30ml
Pak mě začali sprdávat, že pije moc ![]()
Jo a doporučuju si tu jednu porodní vložku dát přes tu jizvu - pak nekouše ta síť - netahá za tvořící se stroupky ![]()
Platí vše, co psali ostatní, i já mám se spinálem dobrou zkušenost. Na císař se nemusí na klystýr(alespoň já nemusela, i když byl čas),ale já bych ho ocenila, trápila mě pak zácpa, bylo to fakt nepříjemný, ale částečně jsem si to zavinila sama, jela jsem do porodnice jen na kontrolu a zbodla pytlík čokol. bonbonů…
,takže před plánovaným císařem raději zdravější jídelníček… ![]()
@Jitulinek26 Srovnání nemám. Spinál/epidurál (pořád v tý terminologii plavu) za mě super, jsi prostě „u toho“.
Jinak měla jsem plánovanou sekci, klystýr teda byl. Špinila jsem stejně jako po porodu, o víc než šestinedělí - odpadne jen čekání za zavinování dělohy, protože Ti ji „vyčistí“ při porodu a pak jedeš na JIP. Největší pruda za mě cévkování (viz můj deníček https://www.emimino.cz/…-porod-9122/).