Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Moje dite je pro me vším, středobodem vesmíru… co horšího se může stát, když vy nejste pro Vaše dite totéž?
Můj dvouletý chlapeček mi neprojevuje lásku, nestyska se mu po mně a když od něj odcházím, je mu to jedno. Co jsem udělala spatne? Vzdy jsem si myslela, že dite je ba maminku fixovane, když se mu vzdali z dosahu, je nestastne. Jaké nemile překvapení, že tomu tak není?
Asi se potřebují vypsat a zároveň si přečíst Vaše poznatky. Prosím anonym.
nemile prekvapeni?
Porid si psa.
@Anonymní píše:
@KatkaX upřímne závidím tem matkám, od kterých se jejich dite nehne. Třeba to zaziju s druhým
ještě budeš vzpomínat, jak to bylo fajn s tím prvním, až budeš mít na sobě nalepence 24 hodin, každý den ![]()
Buď ráda, že to tak je.
Určitě tě má rád, ale prostě je to samostatná funkční jednotka.
Osobně jsem nesmírně šťastná, že moje děti zvládají být i s babičkou, s dědou, s tátou… Jsem ráda, že nejsou nešťastní, když odejdu a naopak jsou spokojení, že mají změnu, protože co člověk to nové hry a nápady. Babičku, tátu, tetu, dědu si užívají a nemusím se bát, že z toho budou mít špatné sny.
Mladší měl víc jak půlroční období, kdy jak viděl někoho cizího, tak pláč. Nenechal se od nikoho pochovat, pohlídat, přebalit, nakrmit, uložit, uspat, pokud se někdo pokusil, tak z toho byly hysterické scény. Opravdu to není nic skvělého a jsem ráda, že to je za námi. Člověk se pak nemusí bát se vzdálit, při vstupu staršího do školky to byla jen pusa, ahoj a dobrý, neznám žádné srdcervoucí scény. Upřímně mi je v šatně těch maminek líto. Byla jsem několikrát svědkem, jak učitelka dítě od mámy utrhla a máma rychle utíkala…
Neudělala jsi špatně nic. Jen jsi měla jiná očekávání. A nezlob se na mě, ale tvůj příspěvek působí lehce sobecky a žárlivě, takže pozor na to, abys děti nezahnovala opičí láskou, to se může lehce vymstít. Určitě bys nechtěla mít z dětí nesamostatné mamany ![]()
Naopak jsi to udělala dobře, dítě na tobě není závislé, ví, že ho nezklameš a přijdeš.
Malymu ne 10 mesicu a mame to podobny, zamrzi to, ale nejak to neresim, kdyz byl u babicky a mi pro nej prijeli ani se na nas nepodival, kdyz hlida pritel a ja pridu domu je to to same. Kdyz se chce pomazlit prvni bezi za tatou, myslim ze je to tim ze ja jsem s nim porad a ostatni nevidi tak casto a chce si je uzit. Nema to ale nic spolecnyho s tim ze by nemeli maminky radi
![]()
@Anonymní píše:
Moje dite je pro me vším, středobodem vesmíru… co horšího se může stát, když vy nejste pro Vaše dite totéž?
Můj dvouletý chlapeček mi neprojevuje lásku, nestyska se mu po mně a když od něj odcházím, je mu to jedno. Co jsem udělala spatne? Vzdy jsem si myslela, že dite je ba maminku fixovane, když se mu vzdali z dosahu, je nestastne. Jaké nemile překvapení, že tomu tak není?
Určitě tě miluje, ale možná proto, že je jak píšeš tvým středobodem vesmíru ( což není zdravé pro nikoho), ho svou láskou trochu obtěžuješ. Chce si objevovat sám, a navíc děti jsou si láskou svých rodičů natolik jisté, že nevidí důvod, proč by se měly s mámou nějak extra loučit. Máma byla, je a bude. To je jeich středobod věsmíru. Tak ho nech být samostatným.
@Anonymní píše:
Buď ráda, že nemáš uplakánka co se od Tebe nehne na krok. Tvé dítě tě má rádo, ale není na tebe tak vázané jako ty na něj. Má potřebu objevovat svět, je rádo, když přijde třeba návštěva, protože je to někdo nový, nová zábava.
Neblázni, on je prostě jen samostatný a momentálně nemá separační úzkost, to přece neznamená, že by tě neměl rád. Nevím jak mluví ve dvou letech, ale taky ti to asi ještě není schopný říct. Nebo se ho zeptej - Máš rád mámu? Dáš mámě pusu? a uvidíš, co udělá ![]()
Kdybych chtěla být škodolibá, tak bych řekla „malýmu jsou dva roky, separačka nejspíš ještě přijde“
Jinak to, že dítko nevříská, když se vzdálíš, vůbec neznamená, že tě nemá rádo. Jen je to vyrovnané dostatečně sebevědomé batole, který ví, že se mu zase vrátíš. A jak jsem psala, separační úzkost teprve přijde, ještě si to užiješ, až budeš se slzou v oku vzpomínat…
Neboj se nic, dítě tě bezmezně miluje ![]()
@Anonymní píše:
co jsi udělala špatně? Naprosto neracionálně jsi vyhodnotila situaci. Máš být pyšná, že je samostatný. To chceš řvouna, co Ti bude viset celé dny na nohou? ![]()
@Anonymní píše:
@LennaZS syn je u babiček tak dvakrát do měsíce na tři hodiny. Většinu času tráví se mnou a proto nechápu, kde se stala chyba.
Chyba se nestala nikde. Proste i dvoulete dite si potrebuje od matky odpocinout, ber to jako devizu do budoucna, treba na obdobi skolky ![]()
A nebud z toho silena
. To, ze se te dite pri louceni nedrzi za sukni a hystericky nerve prece neznamena, ze te nemiluje ![]()
@Baba píše:
nemile prekvapeni?
Porid si psa.
ja z tebe nemuzu ![]()
Pravdu mas, o tom zadna, ale nekteri jedinci, obzvlast ti krehcejsi, to potrebuji obcas rozvest. Aspon jednou vetou rozvinutou ![]()
@Baba píše:
nemile prekvapeni?
Porid si psa.
Jakože pes na tobě visí jako dítě se separačkou? Ua já vím, proč mám radši kočky
i když psy mám celkem ráda (co na psech většinou nesnáším je jejich majitel
)
Prostě zakladatelko, užívej si dítě, co se to tobě nesápe jak psí víno ![]()
Ahoj. A kdy nastavaji situace, ze od nej odchazis?? U babicek je pises 2× do mesice
. Pokud od nej „odchazis“ jen 2× do mesice a jsou mu uz 2roky, podle me je jednoduse nesmirne rad, ze ma zmenu a na babicku se tesi/nema duvod plakat..
A hlavne jsou mu 2roky;((,nemuzes po nem chtit, aby se choval podle nejakeho vzorce-jak davat lasku k matce najevo.
Nestresuj sebe a dite ![]()
@Anonymní píše:
Neudelala jsi nic spatne. Je proste takovy. My tohle mame od narozeni a trva to uz 3 roky. Nikdy jsem mu nechybela, dostat od neho pusu je zazrak, pomazlit se s nim to same…kdyz uz neco, tak spis tatinek. Neresim to. Rikam si, ze mozna je to lepsi, nez ho mit 24 hodin v kuse na noze a nemoct zajit ani s odpadkama ![]()
@Anonymní píše:
Úlohou rodiče je vychovat SAMOSTATNÉHO jedince, co nejvíce použitelného pro život bez rodičů.
Není špatně nic. Ty jsi neudělala špatně nic. I když, vlastně jo. Bereš „fixaci na rodiče“ jako něco, co je důkazem lásky - není to důkaz lásky. Nikde není psané, že tě nemiluje, když na tebe není fixovaný.
Problém je, že sis to MYSLELA, předpokládala a očekávala a jsi tedy po právu zklamaná z neočekávané situace. Člověk míní, děti velmi rychle věci MĚNÍ, často úplně od základů všechno překopaj.
Vyrovnej se s tím, že to je samostatná jednotka
.