Ke komu přejít s plynem?

21848
2.4.13 11:13

Ke komu přejít s plynem?

Zdravím,

chci se zeptat, jestli tu je někdo, kdo se trochu vyzná (blíž to třeba zkoumal) v odběru OPM. Nyní jsme u BE (a nikdy víc!!), jakmile bude půl roku před koncem smlouvy, chceme ji zrušit a přejít jinam. Ale kam???

Na netu jsem našla www.cenyenergie.cz, kde jsem si sice naklepala, že plynem ohříváme vodu, ale předpokládám, že v tom bude ještě nějakej háček. Abych to upřesnila: plynem sice ohříváme vodu, ale jen MIMO topnou sezonu, jinak používáme mnohem levnější ohřev krbem (s výměníkem, takže tím topíme v radiátorech i ohříváme vodu) a přes zimu je tedy plyn jen na vaření, což je nula nula nic. Všude, co jsem našla, je jen možnost právě celoroční, podle toho se odvíjí cena. Ráda bych se vyhla tomu, že za nízkou celoroční spotřebu mi naskáčou šílený ceny za kubík :pocitac: Však to asi někteří znáte.

Takže můj dotaz zní: Ke komu přejít, aby byla cena za plyn „normální“, když máme spotřebu malou? Je tu někdo, kdo využívá plyn JEN k OHŘEVU vodu, a to JEN V LÉTĚ, případně na plynu vaříte? Můžu se zeptat, od koho OPM berete a kolik CCA platíte??

Děkuji za každou kloudnou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4466
2.4.13 11:20

Hele neporadím, neb plyn se u nás nevede, ale čistě náhodou jsem četla dneska na iDěsu http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…

:nevim: tak by to třeba pak vyšlo lépe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.4.13 11:23
@Žirafátko píše:
Hele neporadím, neb plyn se u nás nevede, ale čistě náhodou jsem četla dneska na iDěsu http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…:nevim: tak by to třeba pak vyšlo lépe

Jj, to jsem četla taky právě, akorát na Novinkách - proto tenhle dotaz, páč vůbec nevím :D Jako RWE jsme se bavili, že by byla přijatelná, ale zas není nad osobní zkušenosti. Ještě když bůh ví jak to účtujou, když máme psotřebu paradoxně jen přes léto a v zimě prd. To bude určitě nějaká dobrá cena a k tomu poznámka pod čarou, že cena platí jen při odběru OPM nad X kubíků plynu/rok… :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
2.4.13 11:29

Ahoj,
tak u nás bereme plyn od RWE už druhý rok a jsme spokojeni :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
2.4.13 11:30

@Seizdra no tomu bych i věřila, jsou to hajzli :cert: my zase topíme elektrikou a loni jsme dopláceli 12.000,– 8o… tak jsem místo nový skříně neměla exekutora :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
@Jituna78 píše:
Ahoj,
tak u nás bereme plyn od RWE už druhý rok a jsme spokojeni :-)

Ale máte „typickou“ spotřebu, ne? Tj. přes zimu topíme a ohříváte vodu, přes léto jen ohříváte vodu, případně k tomu na plynu vaříte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
@Jituna78 píše:
Ahoj,
tak u nás bereme plyn od RWE už druhý rok a jsme spokojeni :-)

Ale máte „typickou“ spotřebu, ne? Tj. přes zimu topíme a ohříváte vodu, přes léto jen ohříváte vodu, případně k tomu na plynu vaříte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
2.4.13 11:36

Ahoj,
pouze topíme ( vytápíme kotlem rodiný baráček) + ohřev vody. Vaříme na elektrice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
2.4.13 11:37

Už s tím sice nějakou dobru nepracuji, nicméně kdy to protopíš je jedno. Jestli teda dobře chápu, tak na plynu jen ohříváš vodu (netopíš s ním), nastaví se tedy zálohy na ohřev vody - podle posledního vyúčtování se zaznačí předpokládaná spotřeba na další rok (od toho odvodí záloha) a pak ti vrátí nebo doplatíš.

Článek od RWE, který zmiňujete jsem nečetla, nicméně předpokládám, že stále platí, že RWE má nejdražší plyn (ostatní malé společnosti se předhání mezi sebou, dražší než RWE nemůžou být nikdy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.4.13 11:38
@Žirafátko píše:
@Seizdra no tomu bych i věřila, jsou to hajzli :cert: my zase topíme elektrikou a loni jsme dopláceli 12.000,– 8o… tak jsem místo nový skříně neměla exekutora :nevim:

To je šílený. No nám u BE nebylo schopní 3/4 roku správně opravit počáteční hodnotu na plynoměru, takže ve vyučtování po nás chtěli uhradit ne od 1000-1200, ale třeba od 900-1200, tj tu stovku navíc za býv. majitele (bylo to víc, ale pro příklad). Nehledě na to, že jejich člověk je úplně neschopnej pochopení situace, že linka stojí X korun/minutu a když tam voláš během měsíce 2× na 20-30 minut, tak to taky něco stojí ( :pocitac: ), tak to ještě asi 3× opravili blbě a nám tedy přišly 2× hodnoty 900-1200 a po třetí reklamaci 950-1200. Prostě furt jim to nesedělo!! No když po těch X měsících konečně pochopili, že počáteční hodnota je prostě blbě, tak to opravili správně a vyúčtování (nějakcýh asi 15 tisíc) chtěli uhradit do týdne… :pocitac: Jako chápeš - jejich problém, jejich neschopnost, ale do týdne prostě zaplať :pocitac: :zed: No a to bylo už v době, kdy jsme topili krbem, takže spotřeba veškerá žádná, a ještě nám z 1500 zvedli zálohy na 1890 - prej skrz nedoplatek (způsobenej jen a pouze jejich neschopností pochopit situaci)… Takže se už velmi těším na vyúčtování, protože s naší spotřebou plynu za 80-150,–/měs. a zálohách 1890/měs. od nějakýho září, tam už bude slušně naspořeno :zed: Jsem zvědavá, jak se budou s vyplacením cukat, č…áci! :pocitac: A to ještě když nám poslali to „správný“ vyučotvání, tak naúčtovali 1000-1250 a bylo to k posl. únoru, kdy jsme na konci měsíce měli na plynoměru teprve 1200 a 1250 až na konci března. No to zas budou dohady :zed: :zed: :pocitac: Bohemia Energy nikdy víc!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.4.13 11:41
@Kallkapa píše:
Už s tím sice nějakou dobru nepracuji, nicméně kdy to protopíš je jedno. Jestli teda dobře chápu, tak na plynu jen ohříváš vodu (netopíš s ním), nastaví se tedy zálohy na ohřev vody - podle posledního vyúčtování se zaznačí předpokládaná spotřeba na další rok (od toho odvodí záloha) a pak ti vrátí nebo doplatíš.Článek od RWE, který zmiňujete jsem nečetla, nicméně předpokládám, že stále platí, že RWE má nejdražší plyn (ostatní malé společnosti se předhání mezi sebou, dražší než RWE nemůžou být nikdy).

Jj, chápeš to správně. Takže teď jestli to chápu já - přes léto propálím (na ohřevu vody) např. 1000 jednotek (fakt plácám) a přes zimu, kdy se jen na plynu vaří třeba 150 jednotek. Takže si to polopaticky sečtu, zjistím předpokládánaou spotřebu za rok a od toho se odvíjí všechno ostatní. Takže jim je jedno, že to propálím přes léto a v zimě nic, jo?? A mají to takhle všechny společnosti? Aby některý neměli nějakej dodatek, že spotřeba musí být +/- konstatní atd???

Jinak s RWE ses trefila, o co jde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
2.4.13 11:47

RWE i po zlevnění bude mít plyn stále nejdražší, odchází jim zákazníci tak se chtějí trochu ukázat. Já osobně nedoporučuji žádné neznámé firmy, přešli jsme s plynem k Eonu, nejsou nejlevnější, ale mají dobrou cenu a oproti RWE protopíme o 3000 Kč méně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
2.4.13 11:54

Ahoj,
ode dneška jsem novým zákazníkem E.ONu, RWE jsou prostě drazí a i po slevě jsou pořád drazí. U EONu budu mít ročně nižší vyúčtování skoro o 4tis. a to je prostě hodně. Jinak ještě jsem se u nikoho nesetkala, že by rozlišovali topnou a netopnou sezonu apod. Prostě ti napočítají průměrné zálohy, a pak buď doplácíš nebo oni vrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.4.13 11:56
@Laaja píše:
Ahoj,
ode dneška jsem novým zákazníkem E.ONu, RWE jsou prostě drazí a i po slevě jsou pořád drazí. U EONu budu mít ročně nižší vyúčtování skoro o 4tis. a to je prostě hodně. Jinak ještě jsem se u nikoho nesetkala, že by rozlišovali topnou a netopnou sezonu apod. Prostě ti napočítají průměrné zálohy, a pak buď doplácíš nebo oni vrací.

Na e.on jsem taky koukala, že vychází dobře… Teď jde o to, jak to bude s naší nic moc roční spotřebou… Jestli tam budou rozdíly, že by třeba e-on uplně propadl :nevim: To budu muset pozjišťovat, ale už aspoň vím, že se jedná fakt o spotřebu za rok, ne jednotlivý období… Díky všem :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
2.4.13 12:02
@Seizdra píše:
Jj, chápeš to správně. Takže teď jestli to chápu já - přes léto propálím (na ohřevu vody) např. 1000 jednotek (fakt plácám) a přes zimu, kdy se jen na plynu vaří třeba 150 jednotek. Takže si to polopaticky sečtu, zjistím předpokládánaou spotřebu za rok a od toho se odvíjí všechno ostatní. Takže jim je jedno, že to propálím přes léto a v zimě nic, jo?? A mají to takhle všechny společnosti? Aby některý neměli nějakej dodatek, že spotřeba musí být +/- konstatní atd???Jinak s RWE ses trefila, o co jde :)

Ano, počítá se spotřeba za rok, né za roční období. Když topíš plynem, taky topíš jen přes zimu a přes léto netopíš vůbec - udělá se spotřeba rok a od toho se odvíjí zálohy na celý rok (v létě platíš stejné zálohy aby sis „předplatila“ zimu, ty to budeš mít naopak.

Předpokládám, že to mají všechny společnosti stejné, nevidím důvod, proč by to měl mít někdo jinak.

Já na rozdíl od @Kacenka1987 s neznámými firmami nevidím problém (pokud nemají jen dva zákazníky :lol: ) protože pro nezasvěceného člověka je neznámé téměř vše - vyjma toho, co slyší v médiích, takže předpokládám, že běžně lidi znají čez, rwe, eon, bohemia energy a tím to pro ně hasne. Od „známosti“ firmy se ovšem taktéž odvíjí i cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný