Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@bimbama Já jsem měl keramickou nalepovanou korunku v podstatě na počkání (šel jsem se projít do města a za hoďku dvě jsem se vrátil) a stála stejně, jako kovová, tuším něco kolem 4000 Kč.
Kolikrát jít? Zubař mi dal vybrat: Mám vás objednat na jiny, nebo přijdete ještě dnes, budu to mít v poledne hotové. Tak jsem řekl, že se půjdu projít do města a v poledne se vrátím.
@eumedon Asi by se ale jednalo o více korunek
Špatná sklovina a už mě to nebaví a ani se mi to nelíbí.
@bimbama píše:
@obrazek Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat taky? Tak profesionálně jste tady radila.
Jak dlouho asi trvá celý proces - od přípravy zubu na korunku + její zhotovení + nandání? Kolikrát se asi tak musí k zubaři vůbec jít? Jen abych věděla kvůli dojíždění.
A jak dlouho vydrží ty kovokeramické korunky, pokud jsou kvalitně udělány?
Budu ráda za Vaši radu, děkuju.
pokud jde o predni zub, neodejdete bez zubu. tzn. ze se nejdriv udel otisk se stavajicim zubem, ktery se potom pripravi na korunku.
na obrouseny zub (ktery je pripraveny pro korunku) se pak udela novy otisk, ktery se posila do laboratore. z nej pak mohou do druheho dne vyhotovit provizorni korunku, nez bude hotova kovokeramicka (obvykla doba do tydne).
do toho uplne prvniho otisku se pak v ordinaci jeste nanese hmota, nasadi se otisk zpatky do pusy, a pak kdyz hmota zatvrdne, vynda se provizorni korunka, ktera je ale opravdu jen na oko, nez si druhy den prijde pro tu provizorku z laborky. i ta se ale musi setrit, nez se nasadi kovokeramika.
jinak jsou i varianty, ze se modeluje cep (pokud ze zuby nezbyde nic nad dasni, pouze koren pod dasni), ten potom prijde spolu s tou kovokeramikou.
takze variant je spousta. jeste se to da zdrzovat cistenim korenovych kanalku…
pokud jde ciste o korunku, tak staci dve navstevy v rozmezi tydne. pokud teda nechcete provizorku z laborky, to potom jeste jedna navsteva druhy nebo treti den.
kvalitni kovokeramika vydrzi odhaduji 10-15 let, keramika mene. ale presne udaje fakt nevim. zalezi, jak se o to starate a jak hodne to nicite ![]()
@obrazek Dobře. Moc Vám děkuju. Škoda jen, že nevydrží déle.
To obrazek: kde jste vzala udaj ze kovokeramicka vydrzi dele nezli celokeramicka?
@pichovak pracovala jsem v zubarine, takze jsem to asi nekde odposlouchala
ale jakosu, tak s trvanlivosti korunek zkusenost nemam, to je jen muj odhad ![]()
@bimbama píše:
@obrazek Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat taky? Tak profesionálně jste tady radila.
Jak dlouho asi trvá celý proces - od přípravy zubu na korunku + její zhotovení + nandání? Kolikrát se asi tak musí k zubaři vůbec jít? Jen abych věděla kvůli dojíždění.
A jak dlouho vydrží ty kovokeramické korunky, pokud jsou kvalitně udělány?
Budu ráda za Vaši radu, děkuju.
Manzel je zubar, tak muzu podat info primo od zdroje. Nejdrive se bude muset pripravit zub: vytahnout nerv a zaplnit korenovy kanalek (1.navsteva), otisknout na korenovou nastavbu (2.navsteva), nacementovani nastavby a otiskovani na korunku (3.navsteva), nasazeni samotne korunky (4.navsteva). Pokud vsechno jde hladce.
Kdyz to bude predni zub, jakmile bude nacementovana nastavba, nalepi se provizorni plastovy zub (za ten se neplati nic), kousat se na nej musi opatrne, ale lepsi, nez nic. Metalokeramicka korunka ma kovove jadro (z chromkobaltu), podle manzela je to dobra volba. Dela je hodne a drzi. Cenove u nej vychazi kolem 3tis (+
1300Kc za nastavbu). Jeste lepsi (ale samozrejme drazsi) varianta je korunka porcelanova, ta vychazi na 4,5tis. Vsechno to jsou kalkulace doktora na malem meste, takze pokud chodis nekam na kliniku, muze byt vsechno jinak.
Edit: zapomnela jsem zminit: pokud mas zub, na ktery by prisla korunka, v dobrem stavu, je mozne zbrousit na korunku primo ten. Pak by to tedy vychazelo na dve navstevy - 1.zbrouseni zubu + otisky na korunky, 2.nasazeni korunky. Cenove by platilo predchozi o korunkach, nezapocitavala by se nastavba (nastavba by v tomhle pripade byl tvuj vlastni zub).
Příspěvek upraven 29.09.14 v 21:23
Jj. akorat se nemusi vzdycky vytahovat ty nervy
takze potom je to o par navstev min
@obrazek píše:
Jj. akorat se nemusi vzdycky vytahovat ty nervytakze potom je to o par navstev min
Mrtvit se nemusi, kdyz uz je zub bez nervu z drivejska. Pak by to bylo o jednu navstevu min.
@obrazek píše:
Jj. akorat se nemusi vzdycky vytahovat ty nervytakze potom je to o par navstev min
Jj, mně to dělali bez vytahování nervu.
@katty89 píše:
Mrtvit se nemusi, kdyz uz je zub bez nervu z drivejska. Pak by to bylo o jednu navstevu min.
Já mám zub s nervem a keramickou korunkou.
@eumedon píše:
Já mám zub s nervem a keramickou korunkou.
Jasne, pak se ale nebavime o korenove nastavbe, ale korunka ti „sedi“ primo na zbrousenem zubu. Otazka ale je, jestli jsou k tomu zuby zakladatelky zpusobile. Na troskach se tohle delat neda. Jeste jsem svuj puvodni prispevek editovala, aby to bylo jasne.
@bimbama Ještě dodám, že mi to samozřejmě brousil při lokální anestezii, to jest opíchl mi to jako při trhání zubu, takže to nebolelo, i když to bylo do živého.
Pokud by bylo nutne lecit korenovy kanalek, tak pak dalsi osetreni zalezi na nekolika faktorech. kolik zbylo z korunkove casti vaseho zubu, kolik chcete investovat, kolik je vam let a jakou prognozu ocekavate.
pokud jste mlada, po lecbe kor. kanalku vam zaroven zbylo dostatek tvrdych tkani je varianta lite korenove nastavby(cepu), ktera se na zbyly zub nacementuje (jak zde doporucuje nekdo vyse)s nasledenou metalokeramickou korunkou tou opravdu nejmene vhodnou volbou. je to osetreni minulych let a spise osetreni socilani. (konvenci cementovani, prilis razantni preparace)
Dnes by vam meli zhotovit kompozitni tzv. FRC dostavbu a naseldne adhesivne fixovat celokeramickou korunku. Budoucnost, presnost, estetika jsou uplne nekde jinde nezli kovovy cep, kovokeramicka korunka a oboje nacementovano. Osetreni bude drazsi a proto mimo jine zalezi co ocekavate