Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@nika.veroni děkuji moc, ja se přiznám, že ani nevím.. nemá to něco společného s imunitním systémem? Jako aby to tělo lépe přijalo?
![]()
@Artula já mám také PCO, úplně bez menstruace, když neberu hormony. K tomu se přidala alergie na sperma. Problém je jen u mě, manžel je nadstandardně v pořádku
a co se týče vztahů.. my jsme byli poslední bezdětní a asi máme štěstí na přátelé, nic se nezměnilo. Ale musím říct, že žijeme na malém městě a vídáme se všichni dohromady fakt často.. je to fajn. I s přespolními.. přijedeme my, nebo oni.. nebo nějaké společné víkendy na horách atd. Při prvním Ivf o tom téměř nikdo nevěděl, nechtěla jsem. A pořád přicházely dotazy.. kdy a proč ne a proč a proč.. teď po druhé to vědí všichni, všichni vědí, jak to je, proč to je a musím říct, že mám svatý klid!
až na pár jedinců to nikdo neřeší. Pravdou je, že to bereme tak nějak sportovně. Bude nam 40 co nevidět, takže bychom se bez dalšího mimca i obešli 😄 ale nechceme, aby dcerka byla sama. Sami máme několik sourozenců a je to fajnový
takže kvůli ní hlavně se pokoušíme. Navíc jsem měla poporodní depresi, takže mám opravdu respekt..
@Chcimiminko1 ano, už jsem gůglila 😄 při prvním IVF jsem se s tím nesetkala, teď jsem koukala, že se dává často.
@Chcimiminko1 já bych nevydržela! Jsem slabej kus
jaká byla cena KET s embryo glue?
@nika.veroni mám velkou oporu v chlapovi doma, jinak bych asi taky testovala, ale má kancelář doma, tak tu nejsem sama
celé nás to stálo už 45tis cca a teďkom Ket 13200kč ![]()
@nika.veroni píše:
@Chcimiminko1 držím palce!proč Prednison?
@nika@veroni
Ano, Prednison nebo Medrol se nasazuje, jsou to kortikoidy, mají za úkol utlumit imunitu, aby se nebránila k usazení a počátečnímu vývoji embrya v děloze a bere se do prvního bití srdíčka. Některé ženské se bez toho neobejdou, ale nepředepisují to jen tak, až po nějakém krevním vyhodnocení po prvním Ketu nebo Etu. Doktoři taky u toho mnohdy tápou. U mne prý skládá další diplom, protože moje tělo pokaždé reaguje úplně jinak teda, než by doktor předpokládal, tak jsem zvědavá jak dopadne tento hokus pokus…
Já mám za sebou 3 neúspěšně transfery.
Byla jsem poslána na imunologii, podle výsledků mi Dr napsala Prednison a Godasal. Tak jsem taky zvědavá, jestli to pomůže… Doufám, že jo. Máme už posledního sněhuláčka🙏
@Chcimiminko1 píše:
@Artula Úplně ti rozumím. Co se týče vztahu, moje nejlepší kamarádka za chvíli bude rodit 3 týdny. Měli jsme být těhotné celou dobu spolu. Ještě mi dávala 5 měsíců náskok a čekala jestli se nám to povede. Jim se to podařilo napoprvé, za 9 dní věděla že je těhotná. Moc se na tom nenadřelivztahy se velmi změnili, Vlastně s kýmkoliv kdo je těhotný. Zasahuje to do života ať chceme nebo ne. Dneska 4. den po KET, testovat se bojím
létky beru podobně jako ty, je toho prostě hodně, test na hcg mám mít 11.10
@Chcimiminko1
Ty vztahy kolem to je peklo no, ale co naděláme, že jo. Třeba se to časem uklidní. V rodině měla vzdálená sestřenice taky 5 let problém se snažením a její sestře se zadařilo hned, tak se nějak rozhádaly, protože jí ta ségra nerozumněla přitom byly jak dvojčata byly jedna ruka, ale ta ségra nechápala jak to dopadá na psychiku a jak se ta druhá cítí. Ti lidi to prostě nechápou, protože si ničím takovým nemuseli projít. Ale časem si našly k sobě opět cestu, až když taky otěhotněla, tak nějak se opět sblížily a je to zase dobrý. Tak dávám naději, že se to může i změnit ty vazby časem. ![]()
Držím tedy palečky
, já nemám na testování nervy, protože jsme testovali i před IVF a KETem jak jsme to měli ještě zkoušet a vycházelo mi to pozitivně 5× po sobě, pak se ukázalo, že mi ty výkyvy dělají léky a hladina hormonu nebo špatný test. Tak když jsme byli v naději a pak zklamaní, tak už to nechci prožívat znovu. Netestuji zásadně a jdu až na termín HCG. Posledně jsem to vydržela a bylo to nejlepší rozhodnutí. Je to těžké, ale nechci být v naději a pak zažít to zklamání zase… Navíc i doktor říkal netestujte do testu HCG z krve, může vás to akorát rozhodit psychicky.
Tak budu držet taky moc palce na datum 11. 10.
![]()
@cernobila01 píše:
Já mám za sebou 3 neúspěšně transfery.Byla jsem poslána na imunologii, podle výsledků mi Dr napsala Prednison a Godasal. Tak jsem taky zvědavá, jestli to pomůže… Doufám, že jo. Máme už posledního sněhuláčka🙏
Budu držet moc palce. ![]()
@nika.veroni píše:
@Artula já mám také PCO, úplně bez menstruace, když neberu hormony. K tomu se přidala alergie na sperma. Problém je jen u mě, manžel je nadstandardně v pořádkua co se týče vztahů.. my jsme byli poslední bezdětní a asi máme štěstí na přátelé, nic se nezměnilo. Ale musím říct, že žijeme na malém městě a vídáme se všichni dohromady fakt často.. je to fajn. I s přespolními.. přijedeme my, nebo oni.. nebo nějaké společné víkendy na horách atd. Při prvním Ivf o tom téměř nikdo nevěděl, nechtěla jsem. A pořád přicházely dotazy.. kdy a proč ne a proč a proč.. teď po druhé to vědí všichni, všichni vědí, jak to je, proč to je a musím říct, že mám svatý klid!
až na pár jedinců to nikdo neřeší. Pravdou je, že to bereme tak nějak sportovně. Bude nam 40 co nevidět, takže bychom se bez dalšího mimca i obešli 😄 ale nechceme, aby dcerka byla sama. Sami máme několik sourozenců a je to fajnový
takže kvůli ní hlavně se pokoušíme. Navíc jsem měla poporodní depresi, takže mám opravdu respekt..
Ta alergie to je pech, to jsem slyšela i u kamarádek, že to někdo z jejich strany přátel řešil, dokonce nebyly ty páry ani na IVF a záhadně se zadařilo.
Tak sama tomu už nerozumím. Tělo je v tomhle fakt nepředvídatelné. Já sama svému tělu nerozumím.
Tak budu držet palečky. ![]()
@Artula děkuju a nápodobně
já jsem tu alergii před tím neměla.. takže jsem po nezadarenym Ivf otěhotněla přirozeně. To bylo překvápko
tak teď se těším na KET
@Artula jojo s těmi vztahy je to nahoru dolů, si podle toho čím si v tom cyklu procházíme zrovna bych řekla. Budu držet pěstičky asi taky počkám na krev, nemám na to nervy
jsi doma nebo chodíš do prace? ![]()
@Staar12 píše:
@Artula ahoj, já čekám na ultrazvuk 4.10. aby se naplánoval KET, bude můj první. Já jsem měla trošku jinou predstavu o IVF, myslela jsem že všechno bude hned a teď už jsem nohama na zemi. Teď jen doufám že mi KET vyjde a bude po trápení. My máme 4 sněhuláky ale ráda bych aby to vyšlo hned, moje psychika to moc nedává. Hlavně to v práci ví a pořád se vyptavaji jak jsem na tom, to mi moc také nepomáhá.
Budu držet palečky. ![]()
Ta psychika kolem toho čekání dostává pěkně zabrat. Abych trochu pobavila a odlehčila situaci, tak jedna moje kamarádka, jí se zadařilo po 3 měs. známosti, tak na mne tlačila ať se nám zadaří taky že jo, říkám ji, že to nejde, že na to existují protokoly, nějaká příprava, odběry, biopsie embrya trvá měsíc a půl, a pak znovu příprava, a u každého je to trochu jinak, tak na mne čučela, že teda tohle si nenačetla, tak mne tímto opravdu pobavila.
Já třeba o IVF neřekla nikomu kromě mamky, jedné kamarádky a pak tato druhá si to vytlačila ze mne sama. Jak už po 20. chtěla po mne info tak co ovulace, tak jsem ji uzemnila, že u mne přirozeně už 10 let neprobíhá a ať mne s tím už neotravuje, že až budu chtít, tak ji řeknu sama info a ať si to počte na netu teda, že na to nemám sílu ji už cokoliv vysvětlovat, že nám to opravdu přirozenou cestou nejde jak u ní a stále to nějak nechápe.
. A dobré mám klid. Asi je potřeba si to někdy rázněji vyříkat, že tě to optravuje už a je ti to nepříjemné, ti ldi to pochopí, pokud nejsou „hloupí“ a mají pro to aspoň trochu pochopení. ![]()
Tak držím palečky ![]()
@Chcimiminko1 píše:
@Artula jojo s těmi vztahy je to nahoru dolů, si podle toho čím si v tom cyklu procházíme zrovna bych řekla. Budu držet pěstičky asi taky počkám na krev, nemám na to nervyjsi doma nebo chodíš do prace?
Opravdu doporučuji si počkat, budeš o to buď více překvapená a více i připravená na vše, protože ty testy nejsou přesné a doktoři to ani nedoporučují. Zaměř se na sebe a partnera, práci, koníčky, relax koukej na seriály, choď na procházky, maluj, vyšívej, dělej něco kreativního, zkus ěnco nového třeba, čti, skládej puzzle, zkoušej nové recepty, ono to uteče, když se člověk dobře zabaví. ![]()
Já jsem živnostník a mám práci na pc, takže mohu pracovat naštěstí odkudkoliv Nedokážu si právě představit, jak bych to řešila, kdybych byla na HPP v práci. Musí to být složité a těžké pro některé se s vedením pak domlouvat..
Jako relax já maluji obrazy, takže se zabavuji takto hodně a mám i psa, takže mne taky přiměje na jiné myšlenky.
Vydrž to a budu držet palce hlavně ![]()
@Artula jo s tou prací je to složitější, jsem sice taky osvč, ale pracuji hlavně z auta, takže teďkom mám prostě neplacené volno na týden a pak se budu muset asi rozjet
hlavně se doma zaměstnat to je jasné, my taky procházky, zoo, kamarádi přijdou, prostě dělat to co jsme dělaly do teď asi normálně. Mi řekli v CAR, že vlastně mužu cokoliv i do práce, hlavně být psychicky v pohodě ![]()
Držím nám všem pěsti ať jsou za pár dní jen dobré zprávy ![]()