Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobrý den @steeve,
ráda bych se s Vámi poradila o výběru autosedaček. Čekáme třetí dítě a tak řešíme jak „poskládat“ autosedačky do KIa Ceed SW.
Momentálně vzadu máme děti v :
Potřebujeme tam ještě „dostat“ vajíčko na miminko. Ale je mi jasné, že to s tím Romerem tam nepůjde, je hodně široká.
Vyhlédla jsem si tedy od Romeru Adventure, ta má snad jen 43cm na šířku. Koupila jsem ji a synovi jsme tam o vikendu posadili. Do teĎ jsme tedy měli sedačky jen na isofix a to, co dělala ta Adventure (jen na pásy) za jízdy, mě docela děsilo. Prostě byla docela nestabilní a měla tendenci se naklánět ![]()
Na webu romer/britax jsem našla jakousi další sedačku (Advansafix), která by měla být také do 36kg a dokonce ještě s pětibodovým pásem pro dítě (, což bychom užili…syn s toho tříbodového vylézá a vyklání se) a na isofix. Šířka sedačky je také překvapivě jen 44 cm.
Abych se dostala k pointě. Původně jsem si říkala, že vzadu budeme mít sestavu (až miminko povyroste a bude v BeSafe) 2× Romer Adventure + 1× BeSafe. Sand by to mělo do Kii taktak vejít. Teď mě ta Adventure za jízdy moc stabilitou nepřesvědčila (pokud není zapřená z druhé strany jinou sedačkou, jestli mi rozumíte). Takže zvažuji koupit tu Advansafix, dát ji na krajní sedadlo na isofix. Ale problém je v tom, že přeci jen autosedačka pouze na „pás“, mán trošku vůli v posunu po sedadle tak, aby bylo více místa (a vešly se tam tři sedačky). Isofix je pevný bod a na středu a teď nevím, zda je reálné, aby se to vešlo. Na kraj Advansafix, doprostřed Adventure (zapřený z obou stran, takže stabilní). A zda je ta Advansafix opravdu tak úzká? Měla jsem púocit, že jedině Adventure je úzká a všechno ostatní je kolem 50-55cm.
Poradíte mi, prosím?
Zakladatelko měli jsme taky Kia Ceed a obávám se, že tři autosedačky tam nedáš. Řešili jsme obdobný problém a nakonec jsme museli koupit jiné auto. Měli jsme Tourana, tam se tři sice vejdou, ale tak strašně natěsno, že zapínání postranních pásů by byl boj.
Ceed sice nemáme, ale jak jsem se dívala tak vzadu nejsou 3 plnohodnotná sedadla. Jestli jsou tam jen 2 isofixy, tak budou na středy těch hlavních (krajních) sedadel = mezi sedačkami na isofixech bude minimum místa.
@nausikaa píše:
Ceed sice nemáme, ale jak jsem se dívala tak vzadu nejsou 3 plnohodnotná sedadla. Jestli jsou tam jen 2 isofixy, tak budou na středy těch hlavních sedadel = mezi sedačkami na isofixech bývá minimum místa.
Nejsou tam tři plnohodnotná sedadla. Když jsem to měřila tak je to 50cm - 30 cm - 50 cm.
Ale já spíš hledám praktickou zkušenost…protože v člnácích na netu jsem našla, že tam ty tři jdou narvat, ale těžko. To „težko“ zvládnu, ale je otázkou jak resp. jaké typy sedaček.
@Lolinka79 To jo tři tam narvat určitě půjdou, ale problém bývá v tom, že když máš sedačku na isofixu, tedy na střed sedadla, tak ztrácíš centimetry směrem ke dveřím, jestli to píšu srozumitelně. My máme jako druhé auto taky auto s podobnými sedadly a podobné šířky a tři děti. A ano, nouzově se tam dozadu všichni tři vejdou, ale jen na pásech. A rozhodně nehrozí boční pohyb sedaček
, spíš je tam upnout je někdy o prsty (2× 15-36 a 1×9-36)
@nausikaa píše:
@Lolinka79 To jo tři tam narvat určitě půjdou, ale problém bývá v tom, že když máš sedačku na isofixu, tedy na střed sedadla, tak ztrácíš centimetry směrem ke dveřím, jestli to píšu srozumitelně. My máme jako druhé auto taky auto s podobnými sedadly a podobné šířky a tři děti. A ano, nouzově se tam dozadu všichni tři vejdou, ale jen na pásech. A rozhodně nehrozí boční pohyb sedaček, spíš je tam upnout je někdy o prsty (2× 15-36 a 1×9-36)
Jj, přesně to řeším, že ten isofix vlastně vezme místo. ALe ta jiná sedačka od Romera je dost uzká, tak řeším, zda by šla na isofix na bočním sedadle a prostřední sedačka prostě jen na pásy a bude držet těmi dvěmi bočními.
ALe je to dost specifický dotaz, to chápu, to chce někoho, kdo to řešil asi přímo u Kia.
V pohodě, jen prostě většina lidí co znám, tak má zkušenost. Takhle dělená sedadla a tři sedačky vzadu = zapomeň na isofix.
@Lolinka79 takhle od stolu bez vyzkoušení ti to nemůžu říct, zda se vejdou, pokud budou 3 vedle sebe tak se nehnou, i když nebudou na isofixu, zapřou se o sebe,
když budou ty krajní na isofixu tak tam nejspíše nedáš tu prostřední, protože isofixy jsou na sedadlech vždy na středu, takže pak na těch krajních budou sedačky zabírat téměř celé sedadlo, a na prostředním zbyde těch pouhých 30 cm
takže nejlépe vyzkoušet
a mmch, pokud tam nyní máte Besafe a Kidfix, tak ta šířka u Kidfixe je největší nahoře v ramenou( dole u základny má také jen 44cm), vajíčko je nízké, takže ho tam zkuste dát a pokud se vejde vajíčko nyní, tak není problém, pokud se nevejde, tak řeště větší auto, protože ani s úzkou sedačkou, která má 44 cm, se vám další sedačka nevejde
Jen pridam postreh ohledne prichyceni prostredni sedacky ![]()
Mame hodne podobne auto (Hyundai i30cw) a jak je uchyceni na pasy delane napevno a jakoby zapustene mezi sedacky, tak nam sedacka na prostredni misto vpodstate nejde. Tedy kdyz jsme ji tam chteli dat, tak se museli nedrive pripoutat ty na kraji (sedacka + dospelak), pak tam treti osoba dala sedacku a krkolomne ji pripoutala (poutani bylo pod sedackou, takze musela byt par cm nadzvednuta). Rozhodli jsme se, ze uz si nezopakujeme
![]()
A pritom do auta u rodicu jdou v pohode sedacky na kraj + na prostredni misto, protoze ma starsi model a to zacvakavani pasu je tam na takovych kousickach popruhu, ne zapustene, takze ma vuli 10cm kterymkoli smerem ![]()
@steeve : diky!
jj, s tim KidFixem jsme to zkoušeli. Pokud je na isofix, tak ani náhodou, pokud je jen na pásy (čili lehce mimo střed sedačky), tak to jde. Ale prostě samotná sedačka jen na pásy (na tom krajním místě) mi přišla hodně nestabilní. Možná je to nezvyk, nevím, ale nechápu, že k tomu nedávají alespoň nějaký popruh (něco jako top tether) za opěrku či tak něco ![]()
@Lolinka79 no tak když tam budete mít jen 2 sedačky tak je nechte na isofixu, budou držet, a když tam dáte 3 tak je z isofixu vycvaknete a oni se vejdou, a budou zapřené o sebe a nebudou se hýbat
k sedačkám se dá dokoupit přídavný fixační pás, některé modely je mají i v základu, třeba Besafe IIZI UP
@Lolinka79 Ahojky, mohu vědět, jak jste to nakonec vyřešili? Máme ten stejný problém.
1× sedačka 0-18kg Fair G 0/1 na isofixu pro syna 2 roky - 10kg
1× sedačka 9-36kg Cybex Pallas 2-Fix na isofixu pro dceru 4 roky - 13kg
1× vajíčko 0-13kg Chicco Synthesis pro syna 1 týden - 3 kg
z porodnice jsme jeli nouzově, že dcera jela vepředu, ale moc se mi to nepozdává z hlediska bezpečnosti. vajíčko jsme nechali uprostřed (zdá se mi docela krátký bezpečnostní pás) a starší syn zůstal na isofixu.
díky za reakci. ![]()
@small.pilot píše:
@Lolinka79 Ahojky, mohu vědět, jak jste to nakonec vyřešili? Máme ten stejný problém.
1× sedačka 0-18kg Fair G 0/1 na isofixu pro syna 2 roky - 10kg
1× sedačka 9-36kg Cybex Pallas 2-Fix na isofixu pro dceru 4 roky - 13kg
1× vajíčko 0-13kg Chicco Synthesis pro syna 1 týden - 3 kgz porodnice jsme jeli nouzově, že dcera jela vepředu, ale moc se mi to nepozdává z hlediska bezpečnosti. vajíčko jsme nechali uprostřed (zdá se mi docela krátký bezpečnostní pás) a starší syn zůstal na isofixu.
díky za reakci.
My jsme se vešli ![]()
Máme nakonec na krajním sedadle sedačku 15-36kg od Romeru (ten kidfix, tam je 3-letá dcera), uprostřed je od Romeru Adventure (to je velmi úzká sedačka, tam je 5-letý syn hubeňour
) a na kraji za řidičem je vajíčko na miminko. Nutno říct, že žádná sedačka nemůže být na ISOFIX, to se jinak nevejde. Jsou přidělané na pásy. KOmfortní - z hlediska zapínání pásů - to není, ale jde to.
Vajíčko doprostřed nedáme, nestačí nám pás… ![]()
@Lolinka79
díky moc. nakonec jsme museli dát vajíčko dopředu a sedačky odstranit z isofixu, abych se vešla mezi ně (sedačky jsou široké v ramenou). my bychom se s tím zapínáním prostřední sedačky na pás hodně trápili (lámali si prsty) a pás je krátší, tak se obávám, že by dceru i škrtil. myslíte, že za rok nebude problém místo vajíčka dát jinou sedačku? zkoušeli jste nějakou? ať jsem na to připravena. ![]()
@small.pilot píše:
@Lolinka79
díky moc. nakonec jsme museli dát vajíčko dopředu a sedačky odstranit z isofixu, abych se vešla mezi ně (sedačky jsou široké v ramenou). my bychom se s tím zapínáním prostřední sedačky na pás hodně trápili (lámali si prsty) a pás je krátší, tak se obávám, že by dceru i škrtil. myslíte, že za rok nebude problém místo vajíčka dát jinou sedačku? zkoušeli jste nějakou? ať jsem na to připravena.
mno, my budem pořizovat nové auto…V té naší sestavě se vejdou 3 normální sedačky, ale je to bez isofixu a taky docela nepohodlné na zapínání, takže radši vyměníme rel. novou Kiu za něco většího, ojetého ![]()