Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
poradíte mi, kdy si mám dát klíčit semínka Cínií, askamitníků, Astry, petůnie, gazánie, měsíčku l. a lobelky? Já si posbírala semínka z loňska a nevím, jestli už dát klíčit teď nebo až v průběhu března nebo snad později? ![]()
@Iveta 23 píše:
Díky
Není zač
s ostatními nemám zkušenosti, ale neměl by být problém vygůglit ![]()
Tak otázka, jaké máš podmínky. Pokud máš přiměřeně teplé (20°C asi?) ale hlavně VELMI světlé místo, tak bych je dala tak v půlce března. Ale to světlo je důležité, jinak budou rostlinky slabé a vyčouhlé (obyč okno nejspíš nebude stačit). Já takové místo doma nemám, takže dávám až tak v dubnu ven do foliovníku a když se ještě ochladí, tak je vezmu na noc domů.
Jediné petúnie se dávají brzo, klidně v únoru. sypou se na povrch substrátu a když vyrostou malé rostllinky, tak se přepíchavají do kelímků a pak uštipují pro rozvětvení. Jinak měsíčky a afrikány, cinie, gazánie později. Lobelky nevím, ale asi taky ještě počkat.
@Iveta 23 Budeš asi vše pěstovat venku. Aksamitník můžeš zasít rovnou ven, na sluneční místo a poté pikýrovat. Petůnie, lobelka už měla být v zemi, tak okamžitě mělce zasej.
To samé touto dobou i měsíček (nevím, jak se ti to povede, já ho nechávala vysemenit na záhonu a vyrostl sám). Gazánii a astry už určitě také vysej.
Vše je nutné poté pikýrovat, máš tolik místa? Anebo aspoň vyjednotit, aby každá rostlinka měla místo pro růst… a hlavně světlo, jak píší holky…
Jéje, děkuji za tak vyčerpavájící rady, nějaké místo mám, vloni jsem si napěstovala doma v kelímkách asi 30 gazánií, jenomže jsem sáček vyhodila, tak nevím kdy přesně jsem je sela, měsíček a askamitníky jsem sela strašně pozdě, už bylo ve fóliovníku i horko a také kvetly později, od lobelky jsem si posbírala semínka, snad mi něco vyroste…
Ahoj, lobelky vysévám v unoru, zrovna dneska..lobelky se nezasypávají, jen se nasypou na zeminu - klíčí na světle. A jemně kropit. Petunie taky už vysej a ostatní stačí březen nebo duben. ![]()
Ahoj,
od lonskych Vanoc mam naklicovaci sklenice a klicim o 106. Prevazne redkvicku a mungo fazole. Klicite jeste nekdo neco jineho? Zkousela jsem par smesi, ale nelibi se mi, jak je kazde seminko v jine fazi a vlastne sklizim moc brzy/pozde a nejaky z klicku neni moc dobry.
A kde kupujete seminka?
diky!
@svatecnice nemáme sklenici, ale sítko.
Směs jsem zkusila jednou a pocit stejný. Takže se držím jednodruhových, kromě tebou zmíněných ještě řeřicha, rukola, hořčice, vojtěška.
Kupuji výhradně Sonnentor ![]()
@Dicentra27 hořčice mi ve sklenici bahnovati. Voda je úplně nevyleje a je to bláto. Rukola mi ještě nevzešla. V starterpacku od Ježíška byla i pískavice a to bylo dobrý, ale už jsem to v krámu nepotkala :/ na vojtěšku se podívám, děkuju
@svatecnice pískavici jsem viděla nedávno na eshopu u Kitchenette. Ale prodejců bude určitě víc ![]()