Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Rhoda A zkoušela jsi ho dát spát samotného do jiné místnosti? Ono to sice není moc obvyklé, ale jsou děti, kterým společně spaní (i v jedné místnosti) nevyhovuje. Takový byl třeba můj první syn. Ještě v době, kdy jsem ho v noci kojila, někdy kolem 7. měsíce, jsme ho na zkoušku přestěhovali do samostatného pokoje, protože byl co hodinu vzhůru a od pěti nespal vůbec. Po osamostatnění se budil poprvé až kolem čtvrté na kojení a spal do půl osmé. To trvalo asi 3 týdny a pak už se se budil vůbec a spal na jeden zátah 11 hodin.
Nesouvisí to s věkem? Během 7. měsíce prý děti mohou procházet separační úzkostí (zkuste si o tom něco najít), nedoporučuje se v té době např. ubírat na kojení v noci, rušit společný spánek, apod.
Jinak mě se velmi líbila knížka z webu prosímspinkej. Jmenuje se S láskou o dětském spánku. Paní je spánková antropoložka a moc hezky to tam vysvětluje - od historie spánku po její vlastní zkušenosti.
Je to období. Vydržte! Všechno jednou přejde. (Možná to nebude znít jako nejlepší rada, ale mě osobně nejvíc pomohlo „Přijmout to“, „Nemít očekávání“, prostě to tak teď je a za chvíli to bude zase trochu jinak.
Ještě k tomu probíranému společnému spánku. Doporučuji přirazit postýlku k posteli - sundat jednu bočnici a snížit rošt na úroveň postele. Vy i mimi budete mít svůj prostor, ale zároveň budete u něj. Pomohlo mi to při příliš častém kojení, díky tomu jsem se cítila vyspaně. Někdy jsem ani neotevřela oči, nakojila a vrátila a byl klid. ![]()