Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, nějaký čas řešíme s přítelem mezi sebou spor. Tvrdí, že naše 9-ti měsíční dvojčata potřebují menší/ ještě lépe žádné dávky koj. mléka. dávám láhev ráno na snídani, a večer trošku zahuštěné nemléčnou kaší. Netvrdí mi dávat kravské mléko, to už jsem mu vysvětlila
, ale nahradit snídani např jogurtem. Jogurt dávám normálně na svačinu. Můj argument je, že jsou ještě vlastně miminka, i kdyz už mame v jídelníčku skoro vše, a látky jako vitamíny a minerály v koj. mléku prostě potřebují. Navic skoro od narození mají anemii, dodnes ještě bereme železo. Jeho argument je vysoká cena koj. mléka. ke komu byste se přiklonili? Díky za příspěvky ![]()
V 9 měs bych ještě rozhodně dávala to koj. mléko, protože jogurt to složení určitě nenahradí. Ono se doporučuje až do 3 let, to je podle mě už kravina, ale tak do toho roku a půl bych u něj vydržela ![]()
@wra kojenecké mléko ( at už UM nebo MM) je potřeb alespoň do roka.. pak se dá mléko nahradit jogurtama, kašema a apod…v 9m se moje děti taky kojikly ráno a večer.. a neříkej mi, že pokud dáváš UM dvakrát denně, že spotřeba je zas až tak velká.. co dáváš za mlíčko?
Rozhodně k tobě!!! My jsme po odstavení od mateřského mléka bohužel bez mléka, žádné umělé nám nepřijal, ale dodnes dáváme ráno a večer kaši a odpoledne 2 jogurty. Řekla bych, že to množství mléka, které ti dvojčátka vypijou, není žádná likvidační dávka, tak se nenech přemluvit a v klídku pokračuj. Jogurty a kaše taky nejsem zadarmo ![]()
Taky jsem pomalu chtela vysadit Um, ale pak jsem si rekla, co synovi 9 měs. budu dávat??? nehledě na to, že mi ted odmítá jogurty, tak jsem je na chvíli vysadila… takže myslím, že UM je lepší volba než kravské mléko v tomto věku.. a znám maminy, co dávají UM ještě ve 2,5 letech;-)
Našemu jsou dva roky a vycucne flašku večer před spaním a před usnutím v poledne si taky dá. Argumentovat cenou - no, máte děti tak holt máte výdaje… Nevím, jaké mléko kupuješ ani jak jste na tom finančně, ale takový argument? To mi hlava nebere ![]()
@wra Houby tomu rozumí, do roka je děcko převážně na mlíku, skoro všecko ještě zapíjí mlíkem. Od roka bych asi ale klidně přešla na plnotučný kravský.
Malému bude 2,5 a pořád mu na snídani a jako druhou večeři dávám UM. Takže já se rozhodně přikláním k tobě zvlášt když jim je jen 9 měsíců.
Já bych se přiklonila na stranu dětí, tzn. že mléko samozřejmě dávat! Vždyť jsou to ještě opravdu miminka. Znám děti co jsou v tomto věku jěstě plně kojené a nejí nic jiného než mléko. Takže podle mě ho (i když umělé) opravdu potřebují. Naše dcera bude mít za 3 měsíce 3 roky a sunar pije 2× někdy i 3× denně. Sice jen po 120 ml ale i tak jí nebudu bránit, když nic jiného nechce.
Děti maji mít cca 500 ml mléčných výrobků denně - dostaly by to bez UM? UM mi nepřijde o tolik dražší než jogurty, ale je obohacené o vitaminy a železo. Já bych jim ho nechala, tak jak to je… Jaké UM používáte?
@wra Přiklonila bych se k tomu co potřebují děti! Jinak příteli navrhni, že jestli chce šetřit, tak ať začne u sebe. Třeba ke snídani by si ten rohlík nebo chleba vůbec nemusel mazat a mohl by si ho dát suchý.
@wra píše:
Zdravím, nějaký čas řešíme s přítelem mezi sebou spor. Tvrdí, že naše 9-ti měsíční dvojčata potřebují menší/ ještě lépe žádné dávky koj. mléka. dávám láhev ráno na snídani, a večer trošku zahuštěné nemléčnou kaší. Netvrdí mi dávat kravské mléko, to už jsem mu vysvětlila, ale nahradit snídani např jogurtem. Jogurt dávám normálně na svačinu. Můj argument je, že jsou ještě vlastně miminka, i kdyz už mame v jídelníčku skoro vše, a látky jako vitamíny a minerály v koj. mléku prostě potřebují. Navic skoro od narození mají anemii, dodnes ještě bereme železo. Jeho argument je vysoká cena koj. mléka. ke komu byste se přiklonili? Díky za příspěvky
Moje čtyřleté miminko
nepije žádné jiné mléko než Nutrilon, Sunar:-(
Takže rozhodně bych přítele poslala někam, mléko se snažila kupovat v akcích a dětem ho dopřávala.
Diteti dat kojo mleko, priteli suchej rohlik!
At si spocita, kolik stoji jogurty, kdyz je takovej setrilek, tak mozna zjisti, ze ani to neni zrovna nejlevnejsi…
No mě to právě taky nepřijde tak s tou cenou hrozný, byly od narození na UM, takže byly i casy kdy jsme meli krabici nutrilonu na dva dny, což bylo fakt finanční peklo
ted jsem aby byl trosku klid přešla na sunar complex, šťastná z toho teda ale nejsem, 600 g máme tak na 2-3 dny, oni jsou hrozný zrouti
jinak finančně si myslím že na tom vůbec nejsme zle ale rekonstruujeme chalupu, což je velká nálož, no.
Pravdu mate vlastne oba…pokud mleko piji, tak jim to davej, penize nepezie. Jinak se to ale nahradit mlecnymi vyrobky da.
Me syn mleko nepije (kravske jsem nezkousela a davat nechci) asi od 7 mesicu, kdy ho prso prestalo zajimat a um nechce. Ma dvakrat kasi (tam vlastne Um je) a jogurty. I jsem to konzultovala s nasi pediatrickou a pokud ma vyvazenou stravu, tak to staci.