Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj ženy, zakládám další diskuzi o kojení, protože už mám pocit že mi z toho hrábne, nebo nevím už co.
Malému bude teď v sobotu 6 týdnu, poslední 3 dny je kojení horor, pořád se u toho vzteka, kope nohama, pouští se, brečí, dáví se, mručí u toho, rudne. Předpokládám že je to spurt, no každopádně mám vazospasmus, tedy nejspíše mám, ničeho jiného jsme se s LP nedopatraly, prisati je v pořádku, moucnivku malej nemá, bradavky mi belaji a pak bolí, beru na to hořčík a snažím se být v teple co to jde, to praktikuji poslední 2 týdny, zaznamenala jsem zlepšení, I jsem si říkala jak už to kojeni pěkně jde, malý uz se zvládl najíst za 15 až 20 minut, každé 2 až 3 hodky, no paráda, bradavky skoro nebolely.
Bohužel nastal zase horor, večerní rvani, jeden den křičel od 6 do 10 do večera, kolikrát křičí i ráno, takže je veselo. Koupila jsem kapky babycalm, masiruju břicho pupík gelem, piju fenyklovy čaj, zítra jdu s malým k dr, s ní budu řešit probiotika, jelikož nevim jestli je lepší BioGaia nebo BioPron, tak potrebuju radu.
To všechno chápu že se děje, může ho bolet břicho, může růst, může zpracovávat den - okej, ale ta šílená bolest bradavek, to už nedávám… včera v noci se kojil snad co každou hodinu, přes den taky často, dnes taky a mne přijde ze uz mam ty bradavky tak okojene, že mě to prisati zas tak strašně bolí, plus když se u toho takhle vzteka a natahuje se od prsa, ale bradavku má v puse tak to už se mi chce brečet. Dneska už jsem se naštvala, dala jsem mu 60 z flašky, co jsem narychlo odstrikala a ještě 50 vypil co jsem měla v mrazáku, přitom 10 minut předtím jsem ho zkoušela dávat na prso a to jsem myslela, že se zblazni vzteky. ![]()
Tak ani nevím proč to sem píšu, potřebuji se vypovídat, protože mě to štve. Chvíli jsem naštvaná, chvíli smutná, zajímá mě jestli měl někdo podobný problém, nebo se začal špatně prisávat, I když doteď to dělal dobře? Doufám, že je to opravdu jen ten spurt a brzo to přejde.
A je tu někdo kdo měl taky ten syndrom belave bradavky? Přešlo vás to časem? Já jsem si koupila 2 druhý hořčíku co mi řekla LP, beru rano i večer, nebyly moc levné, no furt levnější než UM zejo.
díky všem
Ty bělavé bradavky jsem měla taky, kojení byl ze začátku skoro horor, když se malý přisával, tak jsem málem křičela bolestí. Byla jsem u gynekologa, jestli to není kvasinková infekce, udělal mi stěr, ale nic nezjistil. Nakonec jsem si koupila stříbrné kloboučky a ty mi zachránily kojení. A taky si ty bradavky časem opravdu zvykly. Teď je synovi dva a půl a ještě kojím
.
Ahoj, hele kojím už 3 roky a furt to nenávidim. Druhý syn taky vyváděl a vyklubala se nám z toho ABKM. Mimochodem fenyklový čaj může někomu bolesti naopak zhoršovat, mnohem lepší je čaj z kmínu. S kapičkami biogaia mám špatnou zkušenost, ale tam to bylo proto, že jak měl abkm, tak mu vadily i probiotika, který byly pěstovaný na mléce. Koupila jsem proto potom smidge infant a ty byly dobrý. I když jsou drahý jako sviňa. Držím ti palce, ať se to zlepší. Bilý bradavky jsem taky někdy měla, trochu pomáhala savčí poloha, asi se kluk přisál líp. Jinak když se vztekal, skákala jsem u toho na míči, trochu ho uspala a pak až dala prso, v takovým polospánku cucal, to bylo dobrý. Dost pomohla i bezplenková metoda, když se hodně kroutil kvůli bříšku, vzala jsem ho do klubíčka nad umyvadlo a on se vyprděl, nebo rovnou po.. a bylo líp. Byl to boj. Do roka to bylo fakt nepříjemný, pak jak když utne, ABKM pryč, nemá s ničím problém a cucá už jen na spaní. Začíná se mi blýskat na lepší časy. Neboj, bude dobře. A když to jo nepůjde, tak na kojení nestojí svět, i když je to pro dítě to nejlepší, daleko důležitější je matka, co je v pohodě
Co zkusit odstrikat a dat mu to z lahvičky? Nebo zkusit kloboucek na kojení. Treba mu to netece tak rychle jak byl zvykly.
Jestli boli bradavky je nejlépe vetrat. Nechat zaschnout kapku mleka a mit je venku z trika. Pokud mas zatvrdliny, zkus tvarohové obklady.
@Alojska čím víc bude dávat z flašky, tím to bude horší, děti se naučí i kousat, i dásněma to bolí, to bych nedělala, pokud se nerozhodne s kojením seknout. Dudlíky, flašky, všechno to může kojení škodit.
@Alojska neee, větrání je pro mě horor, jakmile mám bradavky na vzduchu tak je to bolest. Než jsem věděla o nějaké belave bradavce, tak jsem je vetrala a divila jsem se, že mi to vůbec nepomáhá, jak píšou všude na internetu, naopak jsem mela mnohem radši když byly prsa v podprsence. ![]()
@JindříšekaVašíček ahoj, o ABKM jsem také přemýšlela, jsou to podobné příznaky jako píšu Já? Ale zase si říkám že u nás byl dobu klid, až teď poslední 3 dny je to zas blbý a mléčné výrobky konzumuji pořád stejně..
@Zuz186 no já jsem vůbec přemýšlela o klobouckach, ale někde píšou že jo, někde zas ne, ale tak ani to nebyla potřeba když se to zlepšovalo, akorát asi to časté prikladani mi nedělá dobře. Nebo možná jak je víc „hrrr“ při spurtu a ma hlad, třeba se prisava hůř a bradavky trpí, I když na nich nic nemám, ani ucpané mlekovody ani ragady, nic. Jen bělají.
Ja jsem u toho právě už i brečela, než mi ta LP poradila hořčík a začala jsem furt nosit ponožky a mikiny, proste fakt aby bylo teplo. ![]()
@TatarQa píše: Více
Ty stříbrné kloboučky jsou na regeneraci bradavek a nosí se mezi kojením. Já měla ty bílé bradavky, ale kromě toho byly i celé bolavé a popraskané, na to právě pomohlo to stříbro. A taky to byla mechanická ochrana bradavek, protože já nesnesla, ani když se mi o ně otírala třeba látka z noční košile. To bělání mám asi ještě i teď, ale všimnu si toho někdy po kojení spíš náhodou, protože už to vůbec nebolí.
Jo, spurty si taky pamatuju, ale naštěstí vždycky zase přešly
.
@Zuz186 aha, no já s nima jinak nic nemám naštěstí, tak nevím.
Jinak jasny, všechno přejde, jen někdy to pretrpet není jednoduchý a pak na to člověk ještě vzpomíná.
budu se modlit at aspon ta bolest není tak hrozna ![]()
@TatarQa nějak nechápu tohle dobrovolné trápení a vystaveni se takovém stresu. Nejen tedy sebe, ale i to dítě.
Nejde, udělala jsi co šlo, tak proč…
Chápu, mlátí s tebou hormony a okolní masírka, která kolem kojení vznikla.
Ale tohle počínání přeci nemá žádné benefity, tak proč prostě nedat lahev.
@Trojlístek píše: Více
Souhlas, taková otročina a výsledek minimální, matka na zhroucení, děcko nespokojené, fakt to stojí za to? ![]()
Samozřejmě projevy nespokojenosti tam byly, ale primárně začal napěněně kakat a pak to bylo zelený hlen s nitkami krve. Synek neměl ekzém, ale často se projevuje i tím. Každopádně do 3 měsíců to byla jen nespokojenost a pak se to teprve začalo projevovat v plíně. U tebe to může být všechno možný, takhle se to hned nepozná. Jen spurt, velký pauzy mezi kojením, miminko někdy chce i co 15 minut a je to ok. Nevěř kecům, že se smíchá mlíko, nebo co se všechno vypráví… My jsme to zvládli s tím skákáním na míči, nepoužívala jsem dudlík, kloboučky, flašku nic. Teď už je to v pohodě, cucat chce, teď bych už zas odstavila já, mám citlivý prsa a fakt to nemám ráda to kojení, ale vydržím alespoň do jeho dvou let a pak ho budu přemlouvat, aby si dal pokoj, když nebude chtít, tak vydržím, já do toho kojím ještě staršího, tomu budou 3 a vzdát se nechce, ale už ho hodně omezuju.
Pokud to nepůjde, netrap se, souhlasím s @Trojlístek, dala jsi tomu všechno, i laktační poradkyni, když by to měl být pro tebe větší stres, než benefit, tak dej bez výčitek flašku. Nebudeš první ani poslední, tvůj klid je nejdůležitější. Když budeš v pohodě ty, bude i dítě. A co je komu do toho, jestli kojíš, nebo nekojíš. To jsou do půl roku kecy na ty co nekojí a od půl roku na ty, co kojí. Kašli na okolí. ![]()
@TatarQa Já bych to asi ještě nevzdávala, když píšeš, že už to kojení hezky šlo a ani bradavky tolik nebolely, a ten horor je záležitost jen posledních pár dnů. Ten spurt v šesti týdnech byl i u nás náročnější, ale netrvalo to dlouho. Ale nebála bych se třeba dočasně přikrmovat UM, aby bylo dítě spokojenější a matce se trochu ulevilo. Já jsem taky chvíli přikrmovala a mám zkušenost takovou, že to kojení nezkazilo (měla jsem nějakou tu flašku od Aventu, co neměla kazit kojení). Pak někdy syn tu flašku už nechtěl a dál jsem jen kojila, bradavky mezitím taky přestaly bolet, byl to takový plynulý proces.
Ale s ABKM a bolením bříška zkušenosti nemám, kdyby to bylo to, tam opravdu nemá smysl se trápit.
Ja určitě s kojením přestat nechci, mleka mám dost a přijde mi to hrozna škoda kvůli 3 špatným dnům to vzdavat. Nijak extra na nervy nejsem ale včera jsem měla tak bolave bradavky a jak se u toho vzteka a propina a taha me za ně tak mě to naštvalo, samo vím že za to nemůže.
Ja doufám ze to bude ten spurt a ně ABKM, to bych dost trpěla. Jen mě zajímalo jak to zvladaly ostatní s vazospasmem a spurtem, díky všem za reakce