Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mam dotaz ohledně kojení. Narodila se nám dcera 12.5.2026, v nemocnici mi doporučila sestřička ke kojení klobouček, protože malá se nechtěla přisát (menší bradavky), s kloboučkem sála krásně. Doma stále používáme klobouček, pořad krásně saje, několikrát jsem zkoušela techniky bez kloboučku a vždy neúspěšně, začne se strašně rozčilovat a brečet a prostě bradavku do pusy nedá, tak momentálně jedeme kojení s kloboučkem a i odsávání a následná lahvička. Funguje to parádně, pije jak přes klobouk tak přes lahvičku. Chci se vás zeptat, zda v tom pokračovat a nestresovat se nebo hledat laktační poradkyni a prostě malou nějak donutit pít bez klobouku? Máte někdo takovou zkušenost?
Mně kluk taky nechtěl pít, já mám zas velká prsa a plochý bradavky. s tím kloboučkem to byla hrozná otrava. pořád to padalo, a efekt o. nakonec se to zlomilo až byl větší a měl víc síly. za poradkyní běž, třeba ti poradí.
Ja kojila také s kloboučkem a bylo to otravný, protože to padalo skoro furt a malokdy to drželo, ale on hezky a bez stresu se napapal a asi v pul roce uz mu nedělalo problem bez kloboučku😊
Určitě kontaktuj LP. Pomůže kojit bez kloboučku, špatné bradavky neexistují. Vím o čem mluvím, první dceru jsem kojila přes dva roky s kloboučkem (na začátku jsem nevěděla, že by to bez kloboučku šlo - bohužel škodlivé rady v porodnici, jak mám ploché bradavky atd. - a pak už dcera nechtěla jinak). Další děti se kojí bez kloboučku naprosto bez problémů (i nejstarší pak jednoho dne právě začala klobouček odmítat a kojila se normálně
)
@Mamka_teri jooo mě to prave rikala LP že si mam sehnat kloboučky, že mam ploché bradavky proto mu to nejde a ja jak ze všeho byla vyjukana tak jsem pro ně samozřejmě utíkala..
kromě toho že to bylo otravný tak aspoň jsem byla spoko že malej je spoko ![]()
Miminko se přisává na dvorec a netahá jen bradavku, odbourává bych kloboučky i láhev, ta už ti to kojení zkazí úplně…a to mám druhé dítko předčasně narozené, spoustu času u inkubátoru a přesto jsem kojila 2,5roku, porod velmi komplikovaný, stejně jako těhotenství…první dítko se taky kojila přes 2 roky..bradavky mám drobné…
Zkus LP. Ale tady už bude velký problém ta láhev. To by jsi ji musela zkusit zrušit a například dávat mléko cévkou. S tím si chce fakt vyhrát a mít na to hodně trpělivosti. Pak až nebude láhev, tak bych zkusila postupně zahodit klobouček…
Kojila jsem rok a půl s kloboučkem, nějak jsem byla líná a nedošlo mi, že bych ho měla odbourat. Dneska už bych to udělala jinak.
Proč odstříkáváš a dáváš lahev? Je to zbytečné, pokud dcera pije přes klobouček. Být tebou, snažila bych se to odbourat, samozřejmě to nepůjde hned a bez vztekání, ale určitě to půjde. Máte všechno ještě hodně čerstvé, neboj se, všechno se postupně usadí ![]()
První dítě nedonošené 32 tt, jsem kojila do 18 měsíců s kloboučkem. Nešlo to odbourat, tak jsem ji přestala trápit..
Druhé dítě jsem kojila do 22 měsíců a bez kloboučku…
V první porodnici, jsem dle Neonatologie měla prsa s plochou bradavkou. Tak mi vnutili klobouček. Byla jsem prvorodička a potřebovala jsem, aby nedonošenec pil jakkoliv.
Po druhém porodu jsem ptala a sestra řekla, že mám úplně normální prsa a jelo se bez kloboučku.
Pokud se ti malá dobře přisává přes kloboučky, tak klidně koj s nimi.
Já poslechla laktační poradkyni v nemocnici, která byla odpůrkyně kloboučků(dost militantní).
Dítě se mi nechtělo bez kloboučků přisát, když jsem měla klobouček a dítě to ucítilo, tak se krásně přisálo, zatímco když ne, byl to boj(od počátku) a totální hysterická reakce vždy, když cítilo prso a to ještě předtím, než jsem nějaký kloubouček vůbec poprvé použila.
Laktační mi nakecala, že jsem na ně alergická a můj názor je, že hodně přispěla k tomu, že se mi nepodařilo rozkojit.
Když se mi to pošestinedělí rozleželo, v tu dobu už jsem měla dítě plně na UM, tak mi spousta věcí začínala docházet.
Jo a na silikon alergická fakt nejsem.