Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má někdo stejnou,,zkusenost'' bohužel sem se nevyhnula poporodní depresy (myslím že to byla poporodní deprese dle stavu které jsem měla, neměla jsem na začátku ani takový cit k synovi to si myslím že už se lepší) ihned jsem to začala řešit s praktickou doktorkou, která mi napsala Asentru 50mg. Bohužel nemohu sehnat žádnou psychiatrii kde by mě vzali hned. Beru ji asi 20 dní myslím, že psychicky stav se lepší i když některý den se mi ještě vrací úzkosti, ale spíš mám po Asentre nežádoucí účinky takže nejspíš budu chtít prášky změnit. Přemýšlím teď ale nad tím přestat kojit zda by se muj psychicky stav nezlepšil ještě víc. Malému je měsíc a kousek ale vzhledem k mým stavům si myslím že mu stejně ne předávám mlikem nic moc extra. Popravdě když malého kojím nemám u toho žádný pocit štěstí nebo radosti spíš to beru jako to že ho musím nakrmit. Nemá někdo zkušenost s přestanim kojením a psychickým stavem potom? Budu ráda za případné zprávy ☺️
Jsi ještě v šestinedělí, je normální cítit se mizerně. Kojit samozřejmě přestat můžeš, může to pomoci i nemusí. Každopádně intenzivně hledej psychiatrii a někam se objednej, praktická ti nemůže pomoct tak dobře. Já měla po prvním porodu hodně hodně zlý stavy tak těch šest týdnů a pak se to srovnalo, po druhým jsem byla ok ale plíživě se to horšilo a horšilo, na jaře jsem intenzivně myslela na sebevraždu a já blbka jsem nikam nešla - nemusela jsem se trápit tak dlouho. Jak moc zle jsem na tom byla mi došlo až když mi začalo být líp - pořád kojím, malá má 16 měsíců, prostě to najednou přestalo být všechno nesnesitelně beznadějný. Na to bych ale nespolíhala a řešila to. Jestli kojit ano nebo ne, to je na tobě, jak to cítíš, ale počkala bych s medikací a rozhodnutí po šestinedělí, protože to je taková jízda že je normální cítit se mizerně ![]()
@Sabinaa2001 píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má někdo stejnou,,zkusenost'' bohužel sem se nevyhnula poporodní depresy (myslím že to byla poporodní deprese dle stavu které jsem měla, neměla jsem na začátku ani takový cit k synovi to si myslím že už se lepší) ihned jsem to začala řešit s praktickou doktorkou, která mi napsala Asentru 50mg. Bohužel nemohu sehnat žádnou psychiatrii kde by mě vzali hned. Beru ji asi 20 dní myslím, že psychicky stav se lepší i když některý den se mi ještě vrací úzkosti, ale spíš mám po Asentre nežádoucí účinky takže nejspíš budu chtít prášky změnit. Přemýšlím teď ale nad tím přestat kojit zda by se muj psychicky stav nezlepšil ještě víc. Malému je měsíc a kousek ale vzhledem k mým stavům si myslím že mu stejně ne předávám mlikem nic moc extra. Popravdě když malého kojím nemám u toho žádný pocit štěstí nebo radosti spíš to beru jako to že ho musím nakrmit. Nemá někdo zkušenost s přestanim kojením a psychickým stavem potom? Budu ráda za případné zprávy ☺️
moje známá je teď s poporodní depresí na léčení v Kroměříži, a ano, kojit musela přestat hned, když se jí deprese projevila, bohužel jí to nepomohlo ani léky a je hospitalizvaná na půl roku,
kojení poporodní depresi zhoršuje
Byla jsem kvůli poporodní depresi i hospitalizována. Ani jsem nekojila. Pomoct to může a nemusí.
Začala jsem to právě řešit hned druhý den co jsem začala cítit že je něco špatně. Určitě mi Asentra pomáhá jsem na tom o dost líp než předtím. Naštěstí se mnou pořád někdo byl a je teď už se ale cítím sama líp až na některý ty vedlejší účinky. Bohužel ať napíšu na jakoukoliv psychiatrii tak nemají místo. Jsem objednaná na 30.1. Ale teď jsem ráda že mi prášky predepsala alespoň praktická doktorka. Každopádně si myslím že skončením kojení nic nepokazim i kdyby to nemělo nějak moc pomoci. Chci být hlavně v pohodě a aby byl v pohodě i malej..
@Sabinaa2001 30.1.je pořád rozumný termín, někde mají volno až za 3 měsíce. Pokud bys svoje stavy nezvládala, musela bys na pohotovost do psychiatrické nemocnice a nechat se hospitalizovat. Jiné rychlejší řešení není.
Jsi šikovná, že jsi to začala ihned řešit. Je fajn, že se cítíš líp. Podle mě to teď na hospitalizaci není. Zvládneš počkat do termínu návštěvy lékaře.
Co se týče kojení, udělej, jak to cítíš. Při rozsáhlejším poporodním blues a při poporodní psychóze se většinou doporučuje ukončit. A po dalším porodu rovnou nenechat laktaci rozjet.
Držím pěsti, ať je brzy líp a ať si zase užíváš syna ![]()
@stinga píše:
moje známá je teď s poporodní depresí na léčení v Kroměříži, a ano, kojit musela přestat hned, když se jí deprese projevila, bohužel jí to nepomohlo ani léky a je hospitalizvaná na půl roku,
kojení poporodní depresi zhoršuje
Na půl roku takto hned? Nevěřím.
Co vím, tak poporodní deprese se léčí v tom Kroměříži a v Bílé Vodě, ale základní léčba trvá 6 až 8 týdnů, podle rozhodnutí lékaře. Potom se vyhodnocuje, jak léčba zabrala a jestli je potřeba další hospitalizace. Ale preferuje se pozvolný návrat k normálnímu životu.
Tak dlouhou hospitalizací hrozí u pacienta další rozvoj problémů s tím spojených(hospitalismus, laicky následky odtržení od běžného života), dále matka ztrácí nárok na rodičovský příspěvek(při hospitalizaci delší jak 2 měsíce), pokud pobírala hned od narození a tím pro rodinu další problémy s úřady, nutnost vyřízení převedení na jinou osobu a papírování spojené s návštěvami úřadu.
Všechny tyto strany problému jsou propojené v souvislostmi s jejich následky. Postupy jsou takové, aby pacientce a její rodině nevytvářely další problémy.
Nehledě na to, že tato „akce“ stojí dost peněz i daňové poplatníky.
Půl roku ji nikdo držet v léčebně nebude, pokud nebude přetrvávat vitální indikace.
Počkala bych na psychiatričku. Ale obecně od psychiatričky vím, že kojení depresi zhoršuje. Dnes už jsou umělá mléka na vysoké úrovni. To vím od MUdr. A je lepší být v pohodě pro dítě než utrápená s kojením. Dítě to vyciti
zdraví pro dítě je hlavně vaše pohoda
@Sabinaa2001 Nevím co to bylo každopádně jsem se cítila šíleně asi 2 měsíce. Kojit sem přestala ze dne na den a odstrikavala do ulevy a nosila pevnou podprsenku..po 7dnech už jsem byla bez mléka a bylo mi mnohem líp..Cítila jsem úlevu.
Držím palce ![]()
Moje dcera má 3 týdenní miminko, Asentru 50 mg brala už v těhotenství. Teď jí psychiatr zvýšil na 200 mg, pomalu. Poporodní depr. Kojit přestala asi před týdnem. Byla z toho opravdu mimo.
@1Pears1 píše:
Na půl roku takto hned? Nevěřím.Co vím, tak poporodní deprese se léčí v tom Kroměříži a v Bílé Vodě, ale základní léčba trvá 6 až 8 týdnů, podle rozhodnutí lékaře. Potom se vyhodnocuje, jak léčba zabrala a jestli je potřeba další hospitalizace. Ale preferuje se pozvolný návrat k normálnímu životu.
Tak dlouhou hospitalizací hrozí u pacienta další rozvoj problémů s tím spojených(hospitalismus, laicky následky odtržení od běžného života), dále matka ztrácí nárok na rodičovský příspěvek(při hospitalizaci delší jak 2 měsíce), pokud pobírala hned od narození a tím pro rodinu další problémy s úřady, nutnost vyřízení převedení na jinou osobu a papírování spojené s návštěvami úřadu.
Všechny tyto strany problému jsou propojené v souvislostmi s jejich následky. Postupy jsou takové, aby pacientce a její rodině nevytvářely další problémy.
Půl roku ji nikdo držet v léčebně nebude, pokud nebude přetrvávat vitální indikace.
na léčení nastoupila 1. září a je tam pořád, takže už téměř 5 měsíců, občas má vycházky na 23 hodin přes víkend,
na rodičák nastoupil 1. září otec dítěte, problémy s tím asi má, jelikož je v insolvenci
@1Pears1 píše:
Na půl roku takto hned? Nevěřím.Co vím, tak poporodní deprese se léčí v tom Kroměříži a v Bílé Vodě, ale základní léčba trvá 6 až 8 týdnů, podle rozhodnutí lékaře. Potom se vyhodnocuje, jak léčba zabrala a jestli je potřeba další hospitalizace. Ale preferuje se pozvolný návrat k normálnímu životu.
V Bílé Vodě se léčí primárně závislosti, i když na příjmovém oddělení jsou i nezávislí pacienti, ale méně a rozhodně se nespecializují na poporodní depresi, i když asi tu a tam se tam někdo i s touto diagnózou objeví. Myslím, že poporodní depresi by měli umět léčit na všech psychiatriích (samozřejmě je pak otázka, jak léčba zabere).