Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu, ženy. Mám sedmitýdenní holčičku, která o víkendu začala jíst jako největší hladovec - což připisuju růstovýmu spurtu. Do té doby byla z 2/3 kojená, ve zbylé třetině nutrilon comfort. Už lehce před tímhle náporem mě začaly dost bolet bradavky, se zvýšeným provozem se to strašně zhoršilo, nakonec jsem při přisátí prostě brečela bolestí. Od tý doby to jde s tvorbou mlíka do kytek. Z 60-90 najednou kojím 40-60. Taky mě teď 3 dny dost bolelo v krku a nebyla jsem úplně v pohodě.
V noci holčička poměrně pěkně spí, vydrží i 5 hodin. Já i moje bradavky jsme za to vděčné, navíc většinou v noci nepotřebuje lahev, ale poslední týden vypije přes den nutrilonu dvojnásobek.
Techniku bych měla mít dobrou, sestry v porodnici mě kontrolovaly pořád, přesto jsem popraskala už tam a čtyři dny jsem vůbec nemohla přiložit, neb krev tekla doslova proudem. Prý mám citlivej typ bradavek, co prostě bolí a praská. Fajn. Takže se bojím aplikovat radu - přikládat a přikládat, neb to je u mě cesta do pekel. Homeopatika, 3l denně, čaj s jestřebinou - a žádný výsledky. Přes den krmám co 2-3 hodiny. Takže…co teď? Budu vděčná za vaše rady, fakt mám pocit, že jsem v začarovaným kruhu. Díky
Pokud kojíš a pak ihned dokrmuješ UM z obyč flašky, je možné, že slečně prostě zlenivěla, protože ví, že přijde flaška a nebude se muset tolik namáhat. dobrá je flaška od medely, při které se právě musí snažit stejně jako u kojení.
píšu jen co vím od příbuzné, která to měla jako ty, já osobně kojím, takže těžko můžu radit, jen memoruju…
Když jsou bradavky popraskané do krve, tak technika v pořádku nebude
Velký problém je samozřejmě taky ta lahev. Holčička si už uvědomila, že z lahve to teče zadarmo, nemusí se snažit. Já radím zavolat si (ale opravdu dobrou!) laktační poradkyni, která opravdu umí zhodnotit a upravit techniku kojení. A zahodit flašku. Pokud dokrm, tak alternativně.
Kdyz stejne dostava lahev, co ji par dnu MM odstrikavat a davat z flasky?
jinak na bolave bradavky Purelan od Medely a hydrogelove naplasti. problem to nevyresi, ale vyrazne to pomuze od pocitu bolesti aspon. citlve bradavky znam, techniku mi kontrolovali nekolikrat a bradavky v haji dodnes.
Na bolest asi nic není, na praskání mi pomáhalo mazat bepanthenem a mít prsa na vzduchu.
Bud se na to vyprdni, nebo to proste vydrz a nedavej flasku. Bradacky si zvyknou, dite se nauci lepe sat, ale chce to cvicit.
@marrlinka Já jsem staršího díky Calmě během tří týdnů odstavila. Myslím, že je vhodná pro občasné nakrmení, ale ne pro dokrmování dítěte, které má zjevně problémy s kojením.
Zalecit ty braeavky. Doporucuju Purelan od medely, jde sehnat v lekarne. Nejedne mamince v mem okoli bradavky zachranil, me tez… Je to teda mastne, ale ja mela do 24. Hod pokoj od toho nejhorsiho a to sem u koja taky plakala…pak muzes zacit prikladat…
Bradavky mazat mateřským mlékem a chodit doma bez podprdy - aby prsa větraly.
Před kojením nahřát prso (masíruj rukama, nahřej si plenu v mikrovlne…) - mléko se lépe zpustí a nebude malá muset tolik ty bradavky trápit.
![]()
@marrlinka @AliTad
hele, ale kdyby holcicka zlenivela, tak by od ni nechtela pit nebo se poustela apod. ale podle popisu mi prijde, ze saje i od matky jak dravec. takze v lahvi bych tady problem az tak nevidela ![]()
ja ji chapu, protoze vim, co to je za pocit prikladat hladem rvouci dite k totalne dorasovanym bradavkam, ja jsem mela z kazdeho prilozeni takovy strach, ze jsem se klepala hodinu predem a pri kojeni skoro brecela bolesti. taky mi bylo receno, ze technikou to neni, ze mam proste bradavky na prd.
Holky, ja malemu davala na stridacku lahev a prso(a Calmu od Medely nechcel) a nebol problem..takto sim to praktikovala dost dlho a teraz ken kojim-bez lahve..tak ono to asi nebude zas tak strasna hruza s tymi lahvickami.. ![]()
Zakladatelko:
Mne pomohol i Gravimilk, purelan..
A nebo zkus kloboucky. Me ze zacatku pomohly kdyz bylo nejhur a opravdu to bolelo. Ale nedavala bych um, pokud chces kojit, odstikat, prikladat, ale podle meho, jak das lahev s um, pujde to do kopru.
@Ali-Ali Technika pití z lahve je ale jiná než sání z prsu a ta špatná technika může mít za následek ty ragády.
@AliTad píše:
@Ali-Ali Technika pití z lahve je ale jiná než sání z prsu a ta špatná technika může mít za následek ty ragády.
no ja prvni tydny jenom kojila, pak dokrmovala lzickou a byla jsem na tom uplne stejne - bradavky znicene. flasku dostal, az kdyz jsem s tim sekla definitivne.
Teda, tolik příspěvků za takovou chvilku!!
Lahvičku máme Avent z pomalým dudlíkem, pořád s jednou dírečkou, takže sát musí opravdu fest. spíš má problém s tou lahví, než se k ní přicucne, to trvá někdy i pár minut. K prsu je přisátá raz dva. Pravda, někdy u toho trochu mlaská, to je asi chyba. Ale nemá problém tahat, jen toho teče málo, takže mezi polykáním jsou pauzy, kdy jen tak slabě tahá, pak zase pije s polykáním. Asi než dorazí nová zásoba.
Upřímně si neumím představit, že bych teď přestala dávat nutrilon, protože už je zvyklá vypít svoji stovku, pak je relativně spokojená. Takže nakojím - zvážím - dokrmím. Když nedokrmím, řve jako tur, jí zavinovačku, rudne, fialoví.
Bepanthen dávám, mám i chrániče od Medely, klobouček taky, ale nechce se mi do něj, protože hrozně dlouho trvalo, než se naučila pít bez něj.
co ten noční interval? Mám ji budit po těch 3 hodinách?