Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Pidulka1991 píše:
Když už to chce brát doslovně.. Dnes se dělají svatby. Koukej na můj super drahý obřad na zámku, pak tahni do p.. Já jdu na oběd jen s rodinou.. O 5h později se můžeš vrátit na raut.. Jako tyto svatby mi přijdou ujeté… Pak bych tam s 1000 na osobu fakt nedorazila
Tak já nepíšu o této variantě, nýbrž o průměrné svatbě se všemi svatebčany od začátku do konce.
@Pidulka1991 píše:
Když už to chce brát doslovně.. Dnes se dělají svatby. Koukej na můj super drahý obřad na zámku, pak tahni do p.. Já jdu na oběd jen s rodinou.. O 5h později se můžeš vrátit na raut.. Jako tyto svatby mi přijdou ujeté… Pak bych tam s 1000 na osobu fakt nedorazila
Všeobecně nemusím jakékoliv hromadné oslavy, 1. máj, svatby, kremace, atd…
Naposledy jsem byl před x lety s rodiči na svatbě dcery mé sestřenice, já tam jel jen proto, že mě požádali o pomoc s dopravou, vezl jsem na oslavu rodiče nevěsty a večer rozvážel některé unavené hosty do jejich domovů…
Patřím už asi do hodně staré /de/generace, nechápu ty dnešní způsoby, že každý pozvaný by měl navalit prachy…
Dřív prostě ženich s nevěstou pozvali toho, koho na svatbě chtěli mít a nepočítali s tím, že by něco dostali, i když každý pozvaný považoval za automatické, že donese dar… Prachy dávala jen nejbližší rodina a to neééé vždy…
Svatby se prostě dělaly podle toho, které lidi tam skutečně chci mít a kolik na to mám a hodlám obětovat… Když bylo míň peněz a svatba pro 100 lidí, tak se hostina udělala třeba v pronajaté školní jídelně, slušně se zaplatilo kuchařkám, chlast se nakoupil v obchodě s tím, že případné větší přebytky se po svatbě vrátí… A šlo to… Svatba byla perfektní, skvělá zábava, atd… Sice se někdy novomanželům sešly tři žehličky a dva mixéry, ale určitě to bylo lepší než řešení toho, jestli mám dát tolik nebo tolik, abych nebyl za škrta a trapáka…
![]()
Pokud bych byl pozván výše uvedeným způsobem, přijď na obřad a pak vypadni, za pár hodin dojdi s prachama na oslavu, pak bych maximálně poslal gratulaci, pokud by se mi jí vůbec chtělo psát a nikam bych nelezl…
![]()
@divine woman píše:
A co má jako být? Když nemám na to, abych si hogo fogo svatbu zaplatila, tak ji nepořádám. Svatební dary nejsou od toho, aby pokryly náklady na svatbu. Tu si mají zaplatit snoubenci, popřípadě jejich rodiče, jak dřív bývalo zvykem.
Přesně tak, na jakoukoliv oslavu pozvu jen toho, koho tam chci mít a nepočítám s tím, že mi něco přinese, i když jakýkoliv dárek, byť sebemenší píčo. vina, potěší, když víš, že je to dárek od srdce…
![]()
Lidi, asi vám některým nedochází, že původně se zakladatelka ptala, kolik má dát bráchovi peněz jako svatební dar, asi těžko ji zajímají vaše svatby před 100 lety a pod. Zkuste se držet dotazu ![]()
My na svatbe nesetrili, ale ani jsme nedelali nic hogofogo. Hostu jsme celkem meli 70 a svatba vysla asi na 200 tisic. Z ceho asi 80 tisic slo na jidlo/piti. Ono ty castky proste naskakuji. Jestli se nam to vrati nebo ne nam bylo opravdu fuk. Ty penize jsme meli a chteli je na to dat. Prumerne opravdu vsichni davali 1000,– na hlavu. Rodina i o dost vice, ale vsichni podle svych moznosti. Zvali jsme je (vsechny) protoze jsme tam chteli je.
Pokud na tom nejste moc dobre, dejte 3000,– a hezke pranicko a hlavne si ten den s nimi uzijte ![]()
Myslím, že tak 2000,–/osoba je dnes celkem adekvátní částka. Ona i ta hostina a další pohoštění něco stojí, takže tím pokryješ náklady za sebe.
Ale samozřejmě dej kolik reálně můžeš. Ono být zbytek měsíce o suchým chlebu, protože svatba, tak to taky není ok. To každý rozumný člověk pochopí.
Kup krásné nebo vyrob nějaké blahopřání a něco ze srdce tam napiš. Ty 3000,– i když je to brácha se mi zdají naprosto ok, ale samozřejmě můžeš i míň, pokud nemáte na rozhazování ![]()
Příspěvek upraven 13.09.20 v 09:09
@berry4 píše:
Lidi, asi vám některým nedochází, že původně se zakladatelka ptala, kolik má dát bráchovi peněz jako svatební dar, asi těžko ji zajímají vaše svatby před 100 lety a pod. Zkuste se držet dotazu
Zakladatelka by měla v první řadě zvážit, jestli jí tam bratr zve, protože mají dobré vztahy a chce s ní společně oslavit radostnou událost, nebo jí zve kvůli prachům… A podle toho se zachovat + podle svých možností…
![]()
@berry4 píše:
Lidi, asi vám některým nedochází, že původně se zakladatelka ptala, kolik má dát bráchovi peněz jako svatební dar, asi těžko ji zajímají vaše svatby před 100 lety a pod. Zkuste se držet dotazu
Ohledně dotazu, brali jsme se nedávno. Od rodiny ani hostů jsme žádné peníze nechtěli. Se svatbou jsme v rozpočtu počítali. Kdybychom si jí nemohli zaplatit celou sami, tak to neděláme.
A pozvali jsme tam ty, které jsme chtěli mít. Našim svatební dar vracíme ještě teď. Bráchovi bych dala tolik, kolik vím, že si můžu dovolit, bez výčitek, že pak nebudeme mít, co jíst.
Příspěvek upraven 13.09.20 v 11:21
@Ms.Ragdoll píše:
Myslím, že tak 2000,–/osoba je dnes celkem adekvátní částka. Ona i ta hostina a další pohoštění něco stojí, takže tím pokryješ náklady za sebe.Ale samozřejmě dej kolik reálně můžeš. Ono být zbytek měsíce o suchým chlebu, protože svatba, tak to taky není ok. To každý rozumný člověk pochopí.
Kup krásné nebo vyrob nějaké blahopřání a něco ze srdce tam napiš. Ty 3000,– i když je to brácha se mi zdají naprosto ok, ale samozřejmě můžeš i míň, pokud nemáte na rozhazování
Příspěvek upraven 13.09.20 v 09:09
Souhlasím🙂
@Pidulka1991 píše:
Tomu jsem se chtěla za každou cenu vyhnout, všichni pozvání byli pozvaní na vše a měli i zajištěné ubytování.
Prostě byla moje věc kolik za tu svatbu uvalím.
Ahoj my žijeme v častí republiky kde se před svatbou roznášejí koláče po nejbližších sousedech (ne všude je to zvykem) a dáváme za koláče 500 kč a to na svatbu nejdeme. Jen jako poděkování, že se s námi chtějí podělit o svoji radost, že budou mít svatbu.
Takže 1000 kč bratrovi by mi přišla velmi málo, to bych tak možná dala nějaké kamarádce. Bratrovi min. ty 3 000 kč, ale spíš 4 000 kč
No já nevím, ale já jako host mě vyjde svatba jen za sebe klidně i 5000, ani nemrknu. Když počítám dar 1000, předtím je teď rozloučka se svobodou, kde je i dárek a skládání na něj, plus útrata. Dále ošacení. Ne každý má společenské oblečení doma, plus je teď v módě mít například fialovou svatbu a podle toho oblečení. Na hostině si platí tvrdý alkohol sám, kolikrát jsou tam i hry vybírání do střevíčku, tombola, únos nevěsty atd. Když je zajištěné ubytování, nebo odvoz, je to příjemný bonus. Takže asi tak. Nevidím litr na osobu nic špatného. Záleží samozřejmě na možnostech
Pokud je to ve tvých možnostech, dala bych ty 3 tisíce…to si myslím, že je v pohodě částka i pro bráchu ![]()