Kolik dát Kč jako svatební dar

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17015
13.9.20 12:08

Pokusila bych se třeba od rodičů získat něco, co mělo pro bratra velkou hodnotu, když byl dítě..A tím doplnila ten svatební dar a tím zvýšila jeho cenu.. Protože i o tohle podle mě jde - ne kolik, al jak a proč.. :kytka:
Ať jsou šťastní..
A ty to tolik neřeš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
13.9.20 12:26

My s přítelem dáváme každý 1000 korun a menší dar. Pokud chce někdo velkou a honosnou svatbu, nemůže počítat s tím, že se mu všechno vrátí v penězích. Pokud do toho nechce investovat, ať si udělá obřad sám se svědky. V širších rodinách jsou od snoubenců často pozvánky jen ze zdvořilosti a někteří svatebčané jdou také jen že zdvořilosti, když už byly pozvání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
13.9.20 12:34

Nevím, zažila jsem svatbu, kde se o darech dopředu vůbec nemluvilo, a pak po svatbě děkování za 1000,– na osobu, jak kdybychom tam nechali výplatu. A pak svatbu, kde se o peníze doslova žebralo už předem a intenzivně a za 1500,– ani blbý díky, asi se za takový drobné neděkuje.

Podle mne by měl každý dát tolik, kolik uzná za vhodné a kolik si může dovolit, i kdyby to byla pětistovka. Beru v potaz, že svatebčani dají obvykle už tak dost za oblečení a dopravu na svatbu a také mají svých starostí dost, že moje svatba není pro ostatní středobod vesmír. Když někoho zvu, tak proto, že ho tam chci, né aby mi to zaplatil, to už rovnou můžou vytisknout vstupenky. Se takhle někomu sejdou tři svatby do roka a můžou zrušit vlastní dovolenou, aby zadotovali jiné rodiny..

Jinak kdybych mohla, tak bych sourozenci dala asi těch 3-5 tis. za pár. Kdyby to pro mne bylo příliš, zkusila bych vymyslet nějaký pěkný hmotný osobní dárek na památku a do obálky dala, co bych mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
13.9.20 12:49

@migmina Takze pokud nemas financni potize a pozvou celou tvoju rodinu (napr. 5 lidi), tak dohromady das 1000?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
13.9.20 12:53

Zakladatelko, ja si treba u vetsiny hostu nepamatuji, kolik mi dali. Pamatuji si akorat ty, co mi dali podle me az moc a to, ze tchan nam nedal vubec nic (ani penize a ani darek). Dej, kolik muzes, pokud je bratr normalni, tak to ani resit nebude. Ja treba od hostu, kteri byli v te dobe studenti ci na RD, nijake extra dary necekala, takze me spis pozitivne prekvapili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
13.9.20 14:00

@vejilka Tohle je docela mor. :lol: My na nicem penize nevybirali. Rozlucku jsem mela posezeni s holkama a kazda jsme si platily svoji utratu. A barva svatby byla ve smyslu vyzdoby ne obleceni hostu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6856
13.9.20 14:14
@Maggdallena píše:
@vejilka Tohle je docela mor. :lol: My na nicem penize nevybirali. Rozlucku jsem mela posezeni s holkama a kazda jsme si platily svoji utratu. A barva svatby byla ve smyslu vyzdoby ne obleceni hostu.

Proč jsi tak vztahovačná? To nebylo na nikoho konkrétně, bylo to všeobecně, že svatby, na kterých jsem doteď byla, tak i hosta to stálo pěknou sumičku s celkovými výdaji. Hlavně jsem reagovala na příspěvky výše, kde i bylo, že je ostuda dávat v dnešní době litr na osobu, že to bylo tak před 15 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2161
13.9.20 15:17
@Wani píše:
@migmina Takze pokud nemas financni potize a pozvou celou tvoju rodinu (napr. 5 lidi), tak dohromady das 1000?

Ano davam. Nevidim duvod davat,,cizim" vice. Jsme pozvani a prece co projim a propiju nebudu vracet. Kdo to tak resi a pocitaji kolik od toho a toho dostali, tak si muzou trhnout a udelat veselici jen se svedkama nebo zadnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
13.9.20 15:25

@vejilka Co je vztahovacneho na tom kdyz napisu muj nazor, ze je mor “vybirat penize na x dalsich vecech a zvysovat hostum naklady diktovanim si jakou barvu obleceni si musi koupit” :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6873
13.9.20 17:10
@Annabela11 píše:
@kve-tinka Že jsou ve značce neznamená že jsou ve vatě. Fejky prodávají Vietnamci v Praze a nerozeznáte od originálu a za pár šupu…

jsou to blízcí známí, takže vím, a do Prahy to mají 400km ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
13.9.20 19:10

@kve-tinka Hele,to nikdy nevíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
13.9.20 20:23

@migmina Tak!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
13.9.20 22:20
@migmina píše:
Ano davam. Nevidim duvod davat,,cizim" vice. Jsme pozvani a prece co projim a propiju nebudu vracet. Kdo to tak resi a pocitaji kolik od toho a toho dostali, tak si muzou trhnout a udelat veselici jen se svedkama nebo zadnou.

Já tě chápu s tím počítáním. Taky mně to přijde ujeté.

Ale na druhou stranu, když vím, že jdu na svatbu kamarádům, tak by mně to přišlo blbé dát jim za celou rodinu jen almužnu, když vím kolik, co stojí. Cizím na svatby fakt nechodím. Ale není to o nich, ale spíš o mém nastavení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
14.9.20 08:40

Driv se davali hmotne dary. Ono kdyz byste dnes meli koupit pekne povleceni ( treba Matejovsky ), nebo sadu hrncu, poradny panve, sadu rucniku atd atd - tak do 1.000kc nesezenete dnes v podstate nic. O tom to je. Utrata me nezajima, ale dary se nosili vzdy.

Nebavme se prosim o nekvalitnim zbozi z levnych retezcu, to novomanzelum jiste neporidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
14.9.20 09:02
@Šarlota4 píše:
Driv se davali hmotne dary. Ono kdyz byste dnes meli koupit pekne povleceni ( treba Matejovsky ), nebo sadu hrncu, poradny panve, sadu rucniku atd atd - tak do 1.000kc nesezenete dnes v podstate nic. O tom to je. Utrata me nezajima, ale dary se nosili vzdy.Nebavme se prosim o nekvalitnim zbozi z levnych retezcu, to novomanzelum jiste neporidime.

Když to by spousta novomanželů nesměla mít informaci ve stylu, hmotných darů netřeba raději papírky s obrázky slavných Čechů. :(

Když jsem onehdá viděla podobnou formulaci, tak být hostem, tak bych novomanželům udělala omalovánky. To je fakt na pěst. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný