Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kriss Tina píše:
Malej toho ma hrozne, nekolik odrazedel a choditek, tatru, houpaciho kone, tunu plysaku, hromadu autickek, stavebnice, vlacky a pak spoustu drobnosti. K tomu nam tuto strasi domek s mickama. Ted na vanoce nam pribyl robotickej pejsek, kuchynka a nadobi, sada stavebnice, drevenej vlak a asi sta knizka. Spoustu hracek i zdedil po starsich detech. Ale nadruhou stranu musim rict ze si se vsim vyhraje.
jak je starý?
@ninyoka píše:
děkuji za typy,
souhlasím, nám panenky od lamaze ted' jíž taky jenom zdobí postýlku,
duplo má, nehraje se ním, nevíce jí baví, převrátit tu krabici plnou kostek a cele to vysypat na koberec děla to velký rachot, toť' je vše
vykladačky taky má několik, ale ty tvary ještě neumí rozlišit, takže se spíše rozčiluje, že jí to nejde,
puzzle a rybičky nemáme, zkusím to, děkuji
na vlačkodrahu a kuchyňku, s myslím, e je ještě maličká, nebo se mýlím?
Moji 18m táhne tříletý bráška, takže ona si s ním už opravdu hraje s kuchyňkou (krájí takové to dřevěné jídlo na suchý zip, míchá vařečkou, přendává na talířky), a vláčkodráha ji taky baví. Ale jak tu někdo psal, stejně vede všechno, co není hračka (psala jsem to tu do jiné diskuze včera, že hit je u nás přesýpání fazolek ze sklenice do misek a zpátky, nabírání lžičkou a sběračkou apod., a zakladatelka té diskuze (tuším Co už umí vaše 18m děti, nebo tak nějak) ráno poslala fotku, že dcerka už nadšeně přesýpá.
@ninyoka píše:
děkuji za typy,
souhlasím, nám panenky od lamaze ted' jíž taky jenom zdobí postýlku,
duplo má, nehraje se ním, nevíce jí baví, převrátit tu krabici plnou kostek a cele to vysypat na koberec děla to velký rachot, toť' je vše
vykladačky taky má několik, ale ty tvary ještě neumí rozlišit, takže se spíše rozčiluje, že jí to nejde,
puzzle a rybičky nemáme, zkusím to, děkuji
na vlačkodrahu a kuchyňku, s myslím, e je ještě maličká, nebo se mýlím?
A s kterymi hrackami si ty hrajes s ni? Duplo je super, ale pro 1,5 lete dite je pomerne slozite, chce to, aby rodic stavel s ditetem.
Příspěvek upraven 28.12.16 v 20:00
50 hraček mi přijde teda fakt mega dost. Myslím, že tak velký výběr komplikuje dítěti rozhodování, ztrácí přehled co kde má/s čím si může hrát a v pozdějším věku si hraček vůbec neváží. Navíc sama vidíš, že nemá smysl mít doma hračkárnu, když si s tím dítě stejně nehraje. Část bych schovala a obměňovala. A do budoucna bych kupovala hračky, které mají šanci moje dítě zaujmout (dobré je třeba vyzkoušet u kamarádek nebo herničce) a pořizovala bych je strategicky a do setů.
Nemá cenu pořizovat batoleti pátého plyšáka, třetí hrací hračku od FisherPrice nebo kočárek na x-tý způsob, protože to je prostě furt na jedno brdo a nic moc stím to dítě nevymyslí (na hraní na školu s 10 plyšákama má ještě čas). Nebo 5 různých stavebnic, ze kterých jde postavit tak maximálně to, co je v návodu a nic moc kreativního se už z toho dělat nedá.
Takže raději jeden druh stavebnice a ten dokupovat, jedno miminko a k tomu dokupovat doplňky, ne deste různých aut, ale auta třeba od jednoho dvou výrobců, co se dají použít při hře kombinovaně.
Moje děti třeba mají vláčkodráhu a duplo, obojího máme už plnou bednu a postupně dokupujeme. Kluk dostal v roce nákladák a od té doby se sbírka rozšířila o bagr, nakladač, traktor s přívěsem, hasiče - s tím už se dá hrát na stavbu.
Nekupuju rádoby imitace dospěláckého vybavení (nářadí, nádobí, napodobenini ovoce a zeleniny, vysavače a sekačky) - buď si hrají s pravými věcmi nebo postačí trocha fantazie a člověk si vystačí z vlastních zdrojů (zboží do obchodu naimutují kostky a prázdné krabičky od čaje, sirek, mléka).
Jsem ochotná investovat do toho, co jim vydrží i pár let (stavebnice, pokojíček pro panenky, miminko + nějaká výbava, společenské hry, puzzle, funkční auta).
@Cuddy píše:
A s kterymi hrackami si ty hrajes s ni? Duplo je super, ale pri 1,5 lete dite je pomerne slozite, chce to, aby rodic stavel s ditetem.
Soiuhlasím. To dítě někdo trochu tomu hraní musí naučit. Samo od sebe si asi na hrát na obchod nebo skládat vláčkodráhu nebude. Potřebuje impulz od rodiče a s některými věcmi ho prostě musí naučit hrát dospělý.
@Cuddy píše:
A s kterymi hrackami si ty hrajes s ni? Duplo je super, ale pri 1,5 lete dite je pomerne slozite, chce to, aby rodic stavel s ditetem.
snažím se to střídat,
když jsou to duplo, dřevěné kostičky nebo magnetickou stavebnici tak je to většinou tak, že já to skládám a ona to s radosti rozkládá, rozbourá,
učím jí vykladačku, ale jak už jsem psala, ta jí rozčiluje,
nejvíce asi ted' hraje s takovými malýma postavičkami různých zvířat,
potom takové různé dřevěné hračky na tahaní a tlačení,
radí listujeme různá dětská leporela
Tak ono nejde ani tak o presny pocet, spis o to, aby dite nemelo tolik hracek, ze u zadne dlouho nevydrzi, protoze vidi dalsi hromadu jinych veci, s kteryma by si mohlo hrat.
Jinak 13m ma troje navlikaci krouzky nebo jak se tomu rika, kostky, kulicky, dve auticka, par plysaku, pytel megablocks a kulickovou drahu. Spoustu knizek.
50 hraček je dost, to nemaj moje dvojčata ani dohromady a to něco samozřejmě musí byt 2× ( kočárek, odrazedlo, skakaci kun, panenky). No a hracek co maji společných nebude vic jak 15 plus teda knížky, těch teda máme taky kolem 15.
@ninyoka píše:
snažím se to střídat,
když jsou to duplo, dřevěné kostičky nebo magnetickou stavebnici tak je to většinou tak, že já to skládám a ona to s radosti rozkládá, rozbourá,
učím jí vykladačku, ale jak už jsem psala, ta jí rozčiluje,
nejvíce asi ted' hraje s takovými malýma postavičkami různých zvířat,
potom takové různé dřevěné hračky na tahaní a tlačení,
radí listujeme různá dětská leporela
Tak vidíš, že si hraje. To že rozkládá je první krok ke hraní se stavebnicí. Vydrží si prohlížet leporelo, tahá za sebou nějakou kačenu. To je taky hra. Nelze očekávat od 18 měsíčního dítěte, že si bude samo hrát sofistikovaně hodinu s jednou hračkou a ty o něm nebudeš vědět (i když určitě takové děti taky jsou).
@Svistice píše:
Tak vidíš, že si hraje. To že rozkládá je první krok ke hraní se stavebnicí. Vydrží si prohlížet leporelo, tahá za sebou nějakou kačenu. To je taky hra. Nelze očekávat od 18 měsíčního dítěte, že si bude samo hrát sofistikovaně hodinu s jednou hračkou a ty o něm nebudeš vědět (i když určitě takové děti taky jsou).
děkuji moc, tohle jsou asi slova, která jsem potřebovala slyšet )))))))
i když moc děkuji všem radám který jsem tu dostala, určitě každá je dobrá, a mám další věcí k rozmyšlení a inspiraci!
@ninyoka Ja u malych deti ve skutecnosti vybiram hracky dle sebe. Vzdy si kladu otazku, co bych s tim delala, jak bych si s nim s ditetem hrala. Nemam rada takove ty ruzne hudebni plysaky jako Furby apod, protoze to jsou pro me hracky tak na par hodin a pak zahodit.
Tak náš dvouleťák má hodně hraček, ale většinu z nich nedostal on, ale podědil je po třech starších sestrách. Snažím se, aby si hrál s hračkami určenými pro jeho věk, jenže to moc nejde, on samozřejmě vidí, s čím si hrají holky, a to chce taky a bohužel dětský pokoj máme zatím jen jeden, kde mají všechny hračky, takže se mi moc nedaří ho separovat.
Ale když beru jen hračky do 3 let, tak padesát jich teda asi nemáme, ale nikdy jsem je teda nepočítala, ani to dělat nebudu, abych nebyla v šoku.
Ono ale taky záleží, jak se to počítá, jestli třeba stavebnice, která má víc dílů, je brána jako jedna hračka. My třeba máme strašně moc Dupla, za těch 5 let, co je kupujeme (začali jsme ve 3 letech nejstarší dcery), se nashromáždily tři obrovské krabice a některé části by mohly být brány jako jednotlivé hračky (auta, bagr, zvířátka…), takže nevím, jak to počítat. Ale s tím si teda hrají i dcerky, ač nejstarší už je 8 let, ale Duplo je pořád oblíbené. To stejné vláčkodráha, té máme taky hodně, krabici kolejí a pak i různé doplňky (most, tunel, nádraží…) a spoustu postaviček, domků a stromků. A jak tohle počítat… ![]()
Dřív jsem se snažila hračky různě obměňovat, ale jednak je to na palici (a co máme čtyři děti, jsem ráda, když stíhám důležitější věci) a jednak nemáme tolik skladovacích prostor, aby se to dalo někam odkládat. Takže téměř všechny hračky kromě stavebnice Megabloks, kterou jednou za čas prostřídám s Duplem, mají vše k dispozici..Jen ty věci, které nechci, aby syn vytahoval (malé lego, puzzle, máme ve vyšších skříňkách. Stolní hry máme ve skříňkách v obýváku a ložnici, ty si i holky musí vyžádat, když si s tím chtějí hrát.
Naštěstí si hrají celkem se vším, nemám pocit, že by byly přehlcení.
To je známá věc, že mnoho hraček škodí. Děti kdysi měly málo hraček a o to větší byla jejich vlastní fantazie. Dnešní hračky vlastní fantazii často ničí. Panenka která má desítky funkcí atd. atd.
Z vlastních zkušeností - nedoporučuji hodně hraček, pak se stanou akorát nepořádkem a děti si jich nevšímají ![]()