Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, trochu tápu..mám skoro 9.mesicniho syna. Rozvrh jídla je 6 mléko, 9 kaše, 13h oběd, 17h presnidavka a 21h mléko. Vypije 210ml ale poslední dny se mi zdá, že má stále hlad. Dřív klidně i 10-30ml nechal, teď to vyžahne jak nic a vypadá že by si ještě dál. Kaši večer jsem zkoušela, ale problém dopoledne mám, že presnidavka ho do oběda dostatečně nezasyti a má. hlad. Kolik mléka mu můžu najednou dát? Mám strach mu s tím nějak hýbat, má 9.5 kg a doktorka nas na jeho váhu párkrát upozorňovala. Z posledni kontroly ale přibral jen 20g (začal naráz stoupat, lézt a sedat) tak si zas říkám že by ta porce nemusela tolik nadělat. V noci už mlíko nepije.
Děkuji
Tak mu nabídni třeba ovoce mezi jídly. Bude se víc hýbat, energii bude potřebovat. Syn měl skoro 10 kilo až na roce a nevypil naráz víc jak 180ml.
S tím jídlem přes den nemám problém, jde mi o to že vypije 210 ml mléka v 21h večer a vypadá že by klidně pil dál. Pak má v 6h ráno zas 210ml a už se budí v 5 a kňučí a řekla bych že má hlad. Tak jestli je možnost mu ještě o 3 dávku zvýšit aspoň večer nebo mu mám dát ještě porci někam navíc. Ovoce si dá během dne s chutí, ale určitě ne tolik aby ho to nějak „zapláclo“
@Kiwijeta
A přidat k presnidavce jogurt?
Já bych to asi zkusila, jestli to vůbec vypije teda.
A nebo v těch pět dat normální večeři, ne jen presnidavku, na lepší zasyceni.
Ja si myslim ze ma malo jidla pres den, proto to chce vecer dohnat
mam 7.5 měsíčního syna, zatim teda bez snidane, ale rano v 5 mliko, v 8 mliko (misto snidane), 11 az 12 obed, 15 jogurt s ovocem, 19 kase k veceri, 21 mlicko na noc
porce ji dost velky…
No kaši má že 150ml vody, oběd skleničku 190g nebo kolik to je, občas 220 tu větší. Přesnídávku klasicky skleničku no a dám mu do ní 3 piškoty
@Kiwijeta píše:
No kaši má že 150ml vody, oběd skleničku 190g nebo kolik to je, občas 220 tu větší. Přesnídávku klasicky skleničku no a dám mu do ní 3 piškoty
Já nevím, jsem zastáncem, že se má dát dítěti tolik, kolik vyžaduje. Mám známou a její dcera od narození je jedlík. Má o měsíc méně než moje dcera a o 1.5 kg více. Když moje dcera vypila 100ml mléka, tak její dala i 180ml. Ale co? Měla doma spokojené miminko. Její manžel byl taky cbalda velký. Ale pak to vybehal
Dala bych mu normálně více mléka. Tabulky jsou jen orientační. Moje dcera 4m taky někdy vypije 60ml a někdy ji musím mlíko dodělat a dá si 150ml mléka
Nevidím na to nic divného nebo špatného ![]()
Ja bych to asi vratila na přesnídávku dopoledne a kasi vecer, ale po přesnídávce bych mu dala jeste třeba 100ml mlika.
Já si myslím že přidat klidně můžeš já mám skoro 5 měsíční holčičku ona je dost velký spáč takže to nemá striktně daný ale mléka už mi vypije 180 ml bez problemu mi to máme ráno kolem 7 se budí tak dám mléko pak ještě dopoledne jedno mléko pokud nespí pak tam mezi 12-13 oběd pak zatím má i odpoledne mléko a večer kaši a většinou stačí a spí zase do 7 do rána
Mně přijde že má málo jídla.
mám 8mi měsíční holku, má necelých 7kg. V noci se vzbudí 2×-3× a vyzahne 170ml mlika…Ráno v 7 170 ml mlika. V 10 svaca ovoce nebo chleba namazany (občas se dopije mlikem), Ve 12 příkrm 190g. V 15.00 presnidavka, v 18.00 kase, ve 21.00 mlíko 170ml. Přes den ma ještě rohlík, ovoce na půlku co okusuje (jablko, okurka, banán, meloun…)
Tak zařaď k večeři husté zeleninové polévky nebo to, co zbyde z oběda. Řekla bych, že ho prostě už mléko nezasytí, protože si pomalu zvykl na pevnou stravu. Měli jsme to u dcery stejně, mléko už jí prostě nestačilo.
Přidala bych přes den jedno jídlo. Oběd kolem 12, pak kolem 15 svačinu (přesnídávku, jogurt), kolem 18 večeři a v těch 21 mléko před spaním.
Malý 9m, 9 kg, jí před den co 3 hodiny a od 21h do 8h, kdy spí, jí ještě 3× mlíko, kolem 150 ml. Přes den je mega akční, i u jídla musíme kolikrát stát, protože sezení v klidu je problém. A přes den mu dávám jídla dost, kolik chce on. ![]()
A tu váhu má dobrou, ne? Na co vás doktorka upozorňovala? ![]()