Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nase mladsi dcera s nami spala asi do dvou let v loznici, v detske postylce. Teprve pak jsem udelali detem spolecny pokoj.
Starsi dcera spala vedle v pokoji od pul roku, ale to jsem meli v podnajmu mista dost a jen jedno dite.
Příspěvek upraven 11.06.12 v 22:49
Ze začátku vám to stačí, ale pak dítě potřebuje soukromí a vy taky.
tak můj rozpis:
kočárek kombinace z mmb: 3500
postýlka, matrace, peřinka: 1500
cestovní postýlka k našim: 1200
chůvičky z aukra: 500
oblečení aukro + něco nové na první rok a půl: 2500 + něco jsme dostali
hrazdička s dekou: 1100
pěnové puzzle: 500
deky do kočárku: 500
kosmetika za první rok: 500
lékárna první rok: 500
odsávačka na vysavač: 300
jídelní židlička: 1500 z aukra
golfky - máme dvoje z aukra: 1500
dárky Vánoce, narozeniny a svátek - asi tak 3000
vajíčko jsme měli půjčené, teď máme větší novou ale dostali jsme jí.
tetra pleny a látkové pleny jsme taky dostali. Kojící podprsenku jsem neměla - používala jsem levné obyč. od vietnamců.
Pleny tak kolem 500 měsíčně, ubrousky tak 100 měsíčně. Skleničky na příkrmy jsem moc nedávala, stejně tak drahé instantní kaše.
Teď už je to víc za různé výlety.
Příspěvek upraven 11.06.12 v 22:59
@Anonymní píše:
Moc vsem dekuji za rady!A jeste se zeptam, mame maly byt - 2+kk, tedy nemame detsky pokoj. Do loznice se nam postylka i mimco vejde, ale pak nevim, jak dlouho ho tam muzeme mit? Tak do roka urcite ne? To stejne by nemohlo byt vedle samo, ze?
Tohle se nedá odhadnout. Někdo se začne s miminem rušit třeba ve 4m, někomu dítě vydrží v ložnici do 2let a nevadí si. Já jsem prvorozeného vystěhovala v 9m, od druhorozeného jsem prchla v cca 7m a minimálně ještě 2m jsem dost hustě docházela vracet dudlík, přičemž do nějakých 6m jsem s ním spala v posteli, abych se vyspala.
Jsem zastánce spíš řešení těchto situací do roka, později už si dítě víc uvědomuje, co a jak, dokáže být cílevědomnější a tím pádem si třeba i něco zkoušet vyřvávat atd.
Ale tohle má každý jinak, s někým spí dítě do 3let v posteli a vyhovuje mu to, je to individuální
No asi tak ,taky zaleží na rodině, unás to nakonec vyšlo jako investice
Teměř vše jsme dostali, o zbytek se hadali rodiče co nam koupi, a k tomu hotovost od babiček ![]()
My soukromí máme i tak a spí s námi obě dcery pořád. Starší je 3,5 roku, mladší 14 měsíců. Nám to neva.
Kluk 18 měsíců zatím spí s náma. Ale v srpnu ho plánuju vystěhovat. Jenom musíme dodělat pokojík.
Ještě jsi se ptala na očkování: No tak pokud necháš povinný základ, tak se nic neplatí, nebo se mýlím? Já mám doma 8měs dcerku a zatím absolvovala očkování hexou a prevenarem 13 ( ten se platil, protože jsem jí dala ten rozšířený ), doplatek byl zatím za tři dávky 1 100,–
Náš prcek s náma bude spát do příštího léta, kdy mu tatínek udělá pokojík, to mu bude rok a půl. Jsem ráda, že ho mám blízko sebe.
Jak už tu ženský psaly, nekupovala bych na začátek zbytečně moc věcí. Jen ten základ pro mrně a zbytek se dá koupit vždycky. Navíc, já radši pořídím kvalitnější oblečení, pak teda i obuv, nádobí a podobné věci, i hračky (ale těch stačí pár). A na něčem se dá zase hodně ušetřit. Třeba jsem neřešila hrací deku..vypadá to hezky, ale nám skvěle posloužila hrazdička z MMB za 200,–, pod to jsem mu deku složila, navěsila vše možné a vyřádil se s ní strašně dlouho. Lehátko jsem měla od známé za 500,–, stačilo..na tu chvíli..kočárek jsme kupovali nový (koupila nám ho teda tchýně, ale i tak bychom investovali, páč jsem počítala s tím, že bude i na druhé dítě-stál 18000,–). Autosedačku (ne vajíčko) jsme taky kupovali novou, takovéto věci bych v bazaru nekoupila.
Ale jinak hračky jsem do začátku nekupovala snad žádné, co jsme dostali, to nám stačilo bohatě. Pár hadříků, ze kterých dítě stejně rychle roste. Plíny atd., to už je větší pálka, ale i to se dá. Kosmetiku - taky žádný Johnsny apod., měla jsem jeden gelík od Nivey na všechno, nedrbala jsem ho tím denně, stačila voda.. a mazala jsem olivovým olejem z lékárny.
No, všechno tady rozepisovat nebudu, jen prostě si myslím, že pokud vyloženě nejste s penězma na štíru, tak se dá dítě „utáhnout“. Přeci jen, do kdy bys chtěla čekat?! Stejně jednou budete zase chtít.. a jestli našetříš pár tisícovek navrch.. to bych neřešila a šla do toho klidně, ono se to vždycky nějak udělá a opravdu se ušetřit dá. Bazárky jsou plný věcí a někdy opravdu kvalitních, pěkných.. kór na děti tak do 1,5 roku, ty zas tolik nezničí ![]()
A jestli máš chlapa, co za to stojí, tak směle do toho ![]()
hlavně stojí spoustu lásky,odříkání a trpělivosti!A to na 18 až 25 let.
Příspěvek upraven 11.06.12 v 23:58
U dětských věcí je ta výhoda, že se toho spousta dá pořídit po bazárkách.
No ale i tak…
V nějakých novinách vyšel poměrně podrobný dvoustránkový rozbor nákladů spojených s dětma a rodinou. Ze souhrnu vyplynulo, že dítě od narození do plnoletosti přijde zhruba na tři milióny korun… plus mínus něco. Ale v dlouhodobém horizontu jsou všechny peníze stejně relativní…
A ještě jedna věc byla na tom rozboru zajímavá - nejvíc peněz prý „stojí“ předškolák a prvňák. V dalších letech školní docházky prý náklady klesají… ![]()
@Jura007
jo školák a puboš chtějí jen jeden skromný dárek - a to svůj noťas
s netem,MP4 a vlastní kapesné
moderní oblečení …atd,takže blbá studie
,ale samozřejmě záleží,na jaké hodnoty je dítě směrováno,a zda mu nevadí,že nevyčnívá s kolektivu.........
Čím je „dítě“ vědší,tím menší,ale zato dražší jsou nároky např. na Ježíška ![]()
@Anonymní píše:
Ahojs pritelem jsme se rozhodli mit dite a moc ho chceme.
Dekuji
Velmi se ale bojim, ze to financne nezvladneme. Kolik mesicne zaplatite?
Kolik je potreba do zacatku? Kocarek, sedacka, jidlo, pleny, ockovani, obleceni, prebalovaci stolek…
Jsem zvykla vsechno detailne promyslet, tak mozna proto se tak hloupe ptam.
Hmmm, tak my jsme koupili jen kočárek (13000-ale ten nám koupila mamka jako svatební dar), pak autosedačku(600), matraci do postýlky(500), mantinel(200), pár hadříků(kolem 500), nějakou hračku(asi do 500)… jinak oblečení jsem měla půjčené od kamarádky, semtam jsem něco lepšího koupila sama, postýlka je ještě po mně, jsem jsem ji obrousila a natřela, přebalovák nemám, nepotřebovala jsem ho, největší výdaj byly pleny. Kojila jsem malou rok, takže UM nebylo třeba, příkrmy jsem víceméně vařila doma, občas jsem koupila, ale to jen jako nouzovku
Výdaje se kupí až ted - větší sedačka, oblečení už nikdo nepůjčuije, boty se musí koupit a ne jedny, ted nová postel(tu tedy dělá tchán), ale matrace stála 2000(a to byla o púůl zlevněná), peřina a polštář se musí nechat udělat..... No každöpádně já nemusím zas až tak moc šetřit, ale výdaje jsou znát víc, neý¨ž když byla malá prcek.
Jinak byt máme 1+1, celkem 66m2, je to dost velké. Plánujeme druhé a v tomto bytě zůstáváme, jelikož nájem máme 3000 a chystáme se stavět. Než půjde dcera do školy, mělo by být postaveno, do té doby si myslím, že to dáme ![]()
Edit: ještě hračky jsem zapomněla, těch máme hafo, stáli nás taky dost(kolem 4000 doted - tříkolka, odrážedlo, vkládačky atd atd…)
Příspěvek upraven 12.06.12 v 00:14