Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
prosím o radu. Mám miminko 6 týdnů staré, je na UM a pije mi už 3. den 120 ml 6× denně. Sestra u doktora nám před 14 dny, kdy pila 90 ml řekla, že přibírá moc, za 10 dní 480 g a podle tabulek má přibírat 200 g týdně. Tak prej ať jí dávám 80 ml, ale to jsem zkusila a malá řvala jak tůr, takže jsem dávala 90, jenže tři dny zpět po jídle byla nevrlá a plakala, déle jí trvalo než usne, tak jsem zkusila dát 120 ml a vše bylo ok. Nevím, jestli jí nepřekrmuji? Prvních cca 14 dní jsem jí kojila, ale to přibrala 5 g a to bylo zase málo, tak jsem odsávala a zjistila, že nemám moc mléka, tak jsme začali dávat UM a to zase přibírá moc, tak nevim co dělat, zítra jdeme zase na vážení a mam uplně vosipky, že mi začne zase říkat, že přibrala moc, protože jsme přibraly 700 g
. Ale není vůbec tlustá, porodní váha byla 3040 g, z porodnice jsme odcházely 2960 g no a ted bude mít tak 4500 g. Je to normální nebo fakt jí dávám moc, je to první dítě, takže nevim. Ale spíš bych se na jejich tabulky vyprdla.
Moje dítě přibíralo během prvních 6 neděl kilo za 14 dní
ve 4 měsících měl 8 kilo
byl jak buřt a já se bála, že budeme mít malou buchtu. No a jsou mu skoro 2 roky a má 11 kilo. Všechno vyběhal a vytáhl se. Na 6 nedělích mi někdy zvládl i 150ml. Ale standardně měl 5-6× denně 120ml. Klid a na tabulky kašli. Děcka se pak z toho vytáhnou a vyběhaj to. Hlavně až nastanou první příkrmy, budeš ráda, když ti vypije aspoň něco. Mě dítě při zavádění skoro nejedlo
nikdy mi dr neřekla, že je malej tlustej nebo přibírá moc. Protože sama ví, že s malých mišelinek jsou pak hubeňouři. Vůbec sestru neposlouchej a dělej to podle potřeby miminka. jedním uchem tam a druhým ven ![]()
Příspěvek upraven 05.08.14 v 08:57
Je to normální a na tabulky se vyprdni:)
V podstatě jsme to měli stejně jako ty - kojení nám nešlo, syn hrozně shodil, pak jsme najeli na UM a to pak valilo
Prostě některé děti papají více a jiné prostě méně, nedá se to zatabulkovat. Syn papal taky těch 120 ml:)
Podle mě je to naprosto OK.
@jitukam syn ma zítra 6 tydnu a je to stejne. Tabulky neřeším, kdyz ma hlad ma hlad ![]()
Ahojky!
Tak náš v tom samém věku papkal taky těch 120ml. Občas teda jen 90ml, ale většinou těch 120ml. Nechápu, proč se někteří doktoři a sestřičky snaží dítě narvat do tabulek za každou cenu. Prostě někdo baští víc a někdo míň. Snad je důležitý, aby bylo mimčo spokojený, ne?
Děkuju všem
a s tabulkama at jdou někam
. Miminko je spokojený, nic mu neni, tak ho nebudu trápit hlady.
@jitukam
at jste zdraví a spokojeni oba ![]()
P. s, moje doktorka je posedlá ponožkama a to jsem v zahraničí a nejnižší teploty teď jsou 26 stupňů. Doma to pod 28 nejde. Na kontrolu mu je nasadím at ji nemusím poslouchat a jinak si dělám co je podle me správně ![]()
Přesně tak, asi jim řeknu, co chtějí slyšet a vůbec je nebudu řešit. To už mě vystresovali s kojenim. To bylo pořád kojit kojit kojit, na druhou stranu pak furt že dítě nepřibírá, tak já 14 dní jenom řvala, že mi to nejde, holka řvala. Ted zase tohle a už jim na to se.. ![]()
Memu malemu je mesic a pije mi 90ml. Nekdy zas jen 60ml a to pak chce po dvou hodinach. Delam to tak, ze kdyz ma hlad tak dostane. Pocitala jsem kolik toho za den vypije a nezda se mi, ze by se prekrmoval. Hlavne, ze je spokojenej. Takze at mala pije kolik chce hlavne, ze nema hlad a je spokojena. ![]()
@jitukam naprosto té chápu. Zažila jsem to stejne a taky jsem to poradně obrečela. Teď už na ne kašlu.
Syn mi v 6 týdnech pil také 120 ml 6× denně. Přibíral dost, klidně za 14 dní 800 g! Doktorka mi v poradně řekla, že mu mám dávat mléka méně, že začíná být tlustý, ale to se nedalo! Celé dny i noci řval hlady
Tak kašlu na doktorku a když má hlad, tak ho prostě nakrmím. Teď má 5 měsíců a pije 5× denně 180 ml. Holky v 5 měsících váží 8,3 kg a měří 73 cm!!!
Ale tak co nadělám, prostě je větší, no ![]()
Tak tabulkově má prý vypít denně 150ml x váha dítěte, takže např. 5kilové dítě má vypít 750ml denně. Počet dávek, do kterých se to rozdělí, je individuální. A my míváme podobný problém, dávali jsme např. 7× denně 100ml a občas po jídle křičel a chtěl přídavek, teď dáváme v 8 týdnech po 130ml a ráno po 8hod pauze si taky vyřve třeba 130 + 30 přídavek. Jeho přesnou váhu nevím (nemáme váhu
, ale pije mi taky na té horní hranici těch tabulek, možná i víc. Tlustej není a jestli bude mít něco navíc, tak to vyběhá ![]()
Ještěže máme normální dětskou doktorku! @jitukam Mně se stalo s kojením totéž. Po císaři mi ho nikdo nepřišel přiložit, viděla jsem ho jen, když mi ho vyndali s bříška, pak až po 24 hodinách. Kojit jsem měla co hodinu, mlíko nebylo, malej byl u prsu dle nich i 40 minut a po 20min. nanovo, a to ve dne v noci, že jo. Takže jsme to doma ještě chvíli zkoušeli a nakonec byl na UM a byl spokojenej. Doktorka mi i teď řekla, že je nejdůležitější, aby byla v klidu maminka a pak bude i spokojený miminko. A že kojení teda není středobod vesmíru!
Jinak mi přijde dost absurdní princip, že kojit se má dle potřeby dítěte, ale krmit UM dle tabulek
Taky si v tomto s doktorkou nerozumíme a krmíme spíš dle potřeby a doktorce odkývu, že jedu podle jejích výpočtů
Malej prospívá dobře, takže je klid.
Jo, a skončilo to poporodní depresí, která si u mě vyžádala 3týdenní hospitalizaci na psychiatrii. Takže jsem pak děkovala bohu, že je malej na UM.