Kombinace VŠ a práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Dadda8
Tak tento komentář mi pomohl nejvíce a samozřejmě si co nejdříve zjistím důležité info na studijním oddělení. Do práce nastoupím od dubna, ale jsou dost tolerantní a ochotní, takže to určitě půjde zařídit.
- Citovat
- Upravit
@Gracetheworld píše: Více
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Rozdilove zkoušky?
Na VŠ nejsou rozdilove zkoušky.
Můžou uznat některé předměty z dřívějšího studia za podmínky velmi podobného sylabu, bývá podmínka obvykle 3 roky zpětně a záleží na známce (někde nevezmou E, D..). Podmínky pro uznávání předmětů se liší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jejjej píše: Více
Zakladatel si to představuje nějak jednoduše.
teď jsou na vysokých školách dny otevřených dveří, tak by se tam měl jít podívat a zjistit informace přímo na místě.
- Citovat
- Upravit
Ty ale pořád nechápeš, že pokud vystuduješ jednoobor, tak tě vůbec nemusí pustit k přijímačkám na navazující dojobor. Fakt zavolej na studijní a přímo na toto se jich zeptej. Nic jako rozdílové zkoušky na VŠ není, buď máš splněno, nebo nemáš.
Ono ve výsledku je jedno jestli studuješ jednoobor, nebo rovnou dojobor, časově náročné to bude tak jako tak.
Jako je možné že na historii jako jednooboru to budeš mít mnohem víc do hloubky, než bys měl na tom peďáku, včetně třeba nejakých praxí na vykopávkách a tak. Na druhou stranu by sis tím mohl zavřít dveře k navazujícímu Mgr studiu, pokud bys trval na tom dvojoboru. Pokud trváš na historii jako jednooboru, tak pak jedině vystudovat tu historii jako jednoobor i na Mgr, pak si udělat pedagogické minimum, začít učit a ty společenské vědy dodělat v rámci celoživotního vzdělávání.
Jít rovnou na dvojobor na pedagogickou fakultu mi přijde jako jednodušší cesta, pokud chceš učit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gracetheworld
Mně šlo o to, aby to studium dvouoboru nebylo moc náročný hned ze začátku, ale asi, podle vašich rad půjdu rovnou na ten dvouobor a zítra volám studijní oddělení a zeptám se na vše potřebné. A dík za trpělivost ale tohle jsem ještě neřešil, takže sem prostě tápal. Kdyžtak dám vědět, jak to dopadne.
- Citovat
- Upravit
Pokud vím, tak učitelé teď nemusí učit podle aprobace, takže podle mě by mohl učitelé zsv, i kdyby měl jen historii a pedagogické vzdělání, ne? Taky se může stát, že mu k té historii a zsv doplní úvazek třeba informatikou, výtvarnou výchovou nebo něčím dalším a nenadělá nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fazulina píše: Více
To sice ne, ale ty chceš aby tvé děti učil neaprobovaný učitel? Navíc zakladatel chce ušit na SŠ a tam se většinou školy snaží o to aby učil člověk s aprobací. Už jen proto že jsou tam spíš odborné předměty, než "výplňovky tzpu VV, HV,… Na SŠ neuměleckého směru výtvarku nenajdeš a na těch uměleckých to učí odborníci. Informatiku se většinou snaží pokrýt odborníky, i když to není jednoduché, ono informatiku taky nemůže učit jen tak každý, doby kdy se učily zakládat soubory, pracovat s wordem a excelem jsou dávno pryč, teď už děti na školách mají základy programování a tak.
Na SŠ by opravdu mohl učit k dějepisu tak maximálně tu občanku, pokud by vystudoval pouze tu historii, a jsme u toho co jsem mu už psala, jen s dejepisem a ZSV na střední může mít problém dát dohromady celý úvazek. To by vyšlo jen na velké SŠ. Třeba průmyslovka u nás ve městě, jsou tam 2 třídy v ročníku, takže celkově 8 tříd, dějepis mají všichni pouze 2 roky, takže to je 8 hodin přímé činnosti, k tomu OV, ta byla pokud vím celou dobu, ale v dotaci max 1 hodina týdně, což je dalších 8 hodin přímé činnosti. Má tak 16 hodin přímé činnosti, když plný úvazek je 21 hodin a na většině středních škol už není moc čím ten úvazek doplnit. To je rozhodně něco, nad čím by se měl zakladatel zamyslet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono časově to bude velice podobné… buď máš jeden obor ale zase mnohem více do hloubky, nebo obětuješ hloubku u toho jednoho oboru a máš místo toho 2 obory které se ale neučíš tak do podrobna.
Každé má něco, proto se nad tím musíš zamyslet ne jen z pohledu toho co tě baví, ale i z pohledu nějakého budoucího uplatnění. Náročný to bude tak jako tak ![]()
Do obou předmětů je hodně četby a seminárek, na to se připrav.
Mimochodem, přečti si co jsem psala o kousek výše ohledně úvazku. Pokud chceš učit na SŠ, tak s touto kombinací můžeš mít problém dát dohromady úvazek. Pokud bys ale chtěl učit 2. stupeň ZŠ, tak by ti to na úvazek už stačit mohlo, ale musel bys učit třeba ještě pracovní činnosti, nebo tak něco abys dal dohromady 22 hodin přímé činnosti. Nechci aby to znělo jako že tě odrazuju, spíš vypichuju něco, co tě třeba nemusela napadnout, ale je dobré se nad tím zamyslet protože to velmi ovlivňuje tvé možné uplatnění. Sama jsem kdysi chtěla studovat aprobaci chemie- biologie, ale pak mi došlo že bych nedala dohromady úvazek a nakonec mě život stejně zavál někam jinam a teď jsem za to ráda. ZSV má malou hodinovou dotaci, ale já to mám v kombinaci s ciizím jazykem, tak tam mi to do úvazku v pohodě vyjde, rpotože ten cizí jazyk má větší hodinovou dotaci, než třeba ten dějepis, nebo biologie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mas pravdu castecne. Kvalifikovany ucitel dejepisu muze ucit cokoli, cim ho reditel poveri. Jsou lokality a skoly, kde by mel takovy clovek sanci. Avsak omezene. Na vsech zakladkach, kde jsem ucila, nebyl dejak prioritou. Obvykle to dopada tak, ze kdyz neni ucitel dejepisu, sveri se vyuka nekomu jinemu do uvazku. Na SS je dejak krome gymplu popelkou, uci se treba hodinu tydne jeden nebo dva rocniky. Takze tyto skoly take hledaji dvouoborove ucitele, aby mu mohli slozit uvazek co nejvice podle aprobace. Manzelova dcera vystudovala ZSV-D, nastesti pracuje v uplne jinem oboru v zahranici a skolu si realizuje jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo pardon, já jsem přehlídla, že chce učit na SŠ. To asi ano, ale jinak je zcela běžné, že na ZŠ učí učitelé cokoliv, i když na to nemají aprobaci, drží se základní předměty jako matika čeština, ale jinak učí kdekdo kdeco, jinak by jim nevyšly úvazky. Vycházím z toho, co čtu v učitelských skupinách na Facebook, kde píše velmi často učitel/ka, že mu byl přidělen předmět, na nějž nemá aprobaci, a žádá kolegy o radu, co, jak, kde najít, aby si to usnadnil. Často se to týká informatiky, kde učitelka netuší, ale prostě to tak vyšlo a holt si musí poradit.
Jinak hudebka a výtvarka se snad učí na gymplu, ne? Možná už je to jinak, ale za mě to tak bylo. A to rozhodně umělecká škola není…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano, a tim predmetem na doplneni uvazku je velmi casto obcanka a casto dejak. Po dejepiscich shanka neni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše: Více
To nijak nerozporuju, zakladatel si to predstavuje moc jednoduše… Koukla jsem se do té skupiny na FB a těch případů, kdy učitel neučí to, co vystudoval, je fakt mega. Třeba učitel biologie a zeměpisu na 2. stupni dostal navíc výtvarku, pracovky a informatiku na 1. stupni.
Říkám si, jaktože dřív to šlo, že učitelé učili fakt jen svoje aprobace? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A poté rok na VOŠ - zahradní tvorba a také půl semestru UPOL - Cyrilometodějská teologická fakulta.