Kompoty, ano či ne ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3383
25.5.16 14:13

Já mám kompoty k některým obědům ráda např. ke kuřeti pečenému..zavařuji jen trnky, ryngle, dýni a meruňky, někdy jablka a hrušky. Ještě mám ráda třešně, ale ty na zahradě nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
25.5.16 14:18

Tak já kompoty nedělám ani je nejím. manžel je třeba miluje. tchýně dělá ve velkým. ano, samozřejmě je tam spousta cukru. a vitamínů je tam jistě méně než v čerstvém ovoci, ot om diskuze není. Ale u tchyně je to tak, že se kompotuje domácí ovoce - tedy bez chemie. vitamínů část ztratí, ale trocha zůstane. a v ovoci je třeba i vláknina, která je prospěšná. myslim, že lepší je ovoce zmrazit, vy jste holky asi z města (což já taky:), ale když vidím u tchýně ty tuny ovoce, co se sklidí, tak to zmrazit nejde, to by těch mrazáků muselo být 20…takže se to prostě zavaří a jí celý rok…

nehledě na to, co se z toho ovoce z mrazáku pak udělá? dobře, část se nechá rozmrazit a sní jen tak třeba, ale z části se upečou moučníky…tak to už je jedno jestli kompot nebo moučník ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
25.5.16 14:25

My kompoty zavařujeme a máme je k určitým jídlům rádi. 1-2 týdně. Jako většina lidí nejíme jen zdravou stravu, ale i sladkosti a zmrzliny, kde je kromě cukru plno éček, takže kompoty - proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
25.5.16 14:29

@Liz Je v nich hodně cukru, což je blbý. Že by vařením přišly o všechno, nemyslím, nejsou všechny látky tak nestabilní jako vit. C. Já je dělám, když zbyde ovoce, plus švestky jsem i kupovala (na zácpu) a jíme je občas jako dezert.
Taky jsem myslela, že je to moc práce, ale když se nedělá tuna, tak se to dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.5.16 14:45
@Liz píše:
Nacházím různé názory i na domácí kompoty, které se většinou dost liší. Co si o nich myslíte vy? Jíte je, že jsou zdravé, nebo protože je máte rádi jen jako třeba dezert po jídle? Díky :mavam:

jíme je, máme je rádi.. co si kdo myslí je mi fuk :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
25.5.16 14:54

Tak já několik let zavařovat odmítala (měla sem možnost, ale byla sem mladá, líná a blbá), předloni jsem udělala hromadu přesnídávek - a že z domácích produktů byly vynikající oproti blafům z obchodu…
Loni už jsem se na to vrhla víc a malej? Kompoty miluje, umlátil by se po nich, takže je letos budu určitě dělat zase :palec:
Synek je na sladké docela dost, takže i když jsou kompoty „plné“ cukru, tak si pořád myslím, že je to lepší než brumíci nebo tatranky a jiné kupované sladkosti ;) Nehledě na finanční stránku.
Jinak já zase nemusím ovoce z mrazáku, co mám zkušenost, tak po rozmražení je z toho rozblemcaná hmota vhodná tak akorát na pečení…a kompot je superrychlá svačinka :palec:

Příspěvek upraven 25.05.16 v 14:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
25.5.16 14:56

@Luca82 Použiju želírovací přípavek jako do marmelády, ale tak třetinové až poloviční množství, a část ovoce pasíruju, část nechám. Vznikne taková tekutější marmeláda s kousky ovoce, přesně taková, jako bývá a dně kelímku třeba v ochucených Hollandiích. Zpracovávám takhle hlavně borůvky, maliny, meruňky, jahody. S klasickou marmeládou to nikdo nechtěl, protože do toho nešla zamíchat, po tomhle se můžou utlouct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12946
25.5.16 15:06

Jíme je občas k hlavnímu jídlu. O zdravosti si nedělám iluze.
Pouze domácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
25.5.16 15:07
@Irusza píše:
@Liz Ano, jíme kompoty. Myslím, že když se jí střídmě tak zas takový problém to není. ;) Pro mě je horší sladkosti v obchodech než si dát mističku kompotu. :)
Jinak dělávám marmelády, sirupy, suším i do mrazáku. Furt lepší si to ovoce nejak uchovat než kupovat ty jedy v supermarketech, třebas takové jablko je az 12× stříkané, což je hnus. :poblion:

omyl, to jablko (zejména pokud je z Itálie) je stříkané 40×

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
25.5.16 15:25

Já dělám kompoty, ale nezavařuju, vařím je k obědu, když máme chuť. Většinou, když mi zbudou jablka a nejsou už nic moc, tak je rozvařím se skořicí a hřebíčkem, cukr nedávám. Jediné zavařené kompoty, které jíme, jsou od babičky - meruňkové a švestkové, protože z nich občas dělám zapečenou rýži a ta je boží, hlavně meruňková. Jo a ještě zbožňuju mandarinky v konzervě, ale ty jí jen já, na chuť :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
25.5.16 16:40

Domácí kompoty mám moc ráda. Nedávám do nich žádné sajrajty. Z kupovaných bych si byla schopná vybrat, ale dost mě limituje to, že do nich cpou umělá sladidla, barviva a když konečně najdu kompot s vhodným složením, stojí moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
25.5.16 19:33

Tchýně dělá kompoty ve velkém a já jsem za ně ráda. Sama teda mám ráda akorát broskvový nebo hrušky, ale třeba na pečení jsou ideální všechny, na různé ovocné dezerty, do pudinku, jen tak s tvarohem, paráda. Dcerka trpí na zácpy, doktor dokonce kompot doporučuje jako svačinku, aby lépe kakala:-). Dělám jí domácí svačinky z ovoce, když nemám čerstvé, rozmixuju třeba banán a přidám k tomu kompotované ryngle, rozmixuju a je to bašta, dcerka totiž kompot nesní v celku, ale rozmixovaný s jiným ovocem ano. A když je třeba kyselejší ovoce, tak kousek kompotovaného tu přesnídávku trochu dosladí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1474
25.5.16 19:51

Tak třeba švestky jdou zavařit i bez cukru - jen je nasucho odpeckované naskládat do sklenice a zavařit. Pustí trochu šťávy, která potom zrosolovatí. Dělám z nich rýžový nákyp, je vynikající.
Jen je problém u nás švestky ukořistit na zavařování - chlapi by nejraději všechno nacpali do bečky na slivovici. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.5.16 22:25

Mi kompoty nechutnaji, nemám to uvařené, někdy az rozblemcane ovoce rada, nesnim ani presnidavku nebo kaši, jogurty, protože mi vadí ta breckovitost a to je i u kompotu, třeba takové meruňky, broskve, hrušky atd. Ale dělám je.
Pak použití buď k obědu nebo do poháru rodině, moji je rádi.
Babí kdysi dělávala angrešt zavareny, když jsme byly malé, do dnes si to pamatuju k roštěnce atd. s toho mi chutnala ta stává, ale ten samotný angrešt jsem nikdy neochutnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.5.16 22:31

Znám kluka, teda to už je chlap 20 lety. Ten od maleho kluka miluje broskvový kompot.
Mamina jich nadělá plný vzdycky regál a co neschova rikala vše sni do 2-3 mes. Že z loňské sezony zůstaly 3 sklenky co schovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí