Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já mám kompoty k některým obědům ráda např. ke kuřeti pečenému..zavařuji jen trnky, ryngle, dýni a meruňky, někdy jablka a hrušky. Ještě mám ráda třešně, ale ty na zahradě nemáme.
Tak já kompoty nedělám ani je nejím. manžel je třeba miluje. tchýně dělá ve velkým. ano, samozřejmě je tam spousta cukru. a vitamínů je tam jistě méně než v čerstvém ovoci, ot om diskuze není. Ale u tchyně je to tak, že se kompotuje domácí ovoce - tedy bez chemie. vitamínů část ztratí, ale trocha zůstane. a v ovoci je třeba i vláknina, která je prospěšná. myslim, že lepší je ovoce zmrazit, vy jste holky asi z města (což já taky:), ale když vidím u tchýně ty tuny ovoce, co se sklidí, tak to zmrazit nejde, to by těch mrazáků muselo být 20…takže se to prostě zavaří a jí celý rok…
nehledě na to, co se z toho ovoce z mrazáku pak udělá? dobře, část se nechá rozmrazit a sní jen tak třeba, ale z části se upečou moučníky…tak to už je jedno jestli kompot nebo moučník ne?
My kompoty zavařujeme a máme je k určitým jídlům rádi. 1-2 týdně. Jako většina lidí nejíme jen zdravou stravu, ale i sladkosti a zmrzliny, kde je kromě cukru plno éček, takže kompoty - proč ne.
@Liz Je v nich hodně cukru, což je blbý. Že by vařením přišly o všechno, nemyslím, nejsou všechny látky tak nestabilní jako vit. C. Já je dělám, když zbyde ovoce, plus švestky jsem i kupovala (na zácpu) a jíme je občas jako dezert.
Taky jsem myslela, že je to moc práce, ale když se nedělá tuna, tak se to dá.
@Liz píše:
Nacházím různé názory i na domácí kompoty, které se většinou dost liší. Co si o nich myslíte vy? Jíte je, že jsou zdravé, nebo protože je máte rádi jen jako třeba dezert po jídle? Díky
jíme je, máme je rádi.. co si kdo myslí je mi fuk
![]()
Tak já několik let zavařovat odmítala (měla sem možnost, ale byla sem mladá, líná a blbá), předloni jsem udělala hromadu přesnídávek - a že z domácích produktů byly vynikající oproti blafům z obchodu…
Loni už jsem se na to vrhla víc a malej? Kompoty miluje, umlátil by se po nich, takže je letos budu určitě dělat zase ![]()
Synek je na sladké docela dost, takže i když jsou kompoty „plné“ cukru, tak si pořád myslím, že je to lepší než brumíci nebo tatranky a jiné kupované sladkosti
Nehledě na finanční stránku.
Jinak já zase nemusím ovoce z mrazáku, co mám zkušenost, tak po rozmražení je z toho rozblemcaná hmota vhodná tak akorát na pečení…a kompot je superrychlá svačinka ![]()
Příspěvek upraven 25.05.16 v 14:58
@Luca82 Použiju želírovací přípavek jako do marmelády, ale tak třetinové až poloviční množství, a část ovoce pasíruju, část nechám. Vznikne taková tekutější marmeláda s kousky ovoce, přesně taková, jako bývá a dně kelímku třeba v ochucených Hollandiích. Zpracovávám takhle hlavně borůvky, maliny, meruňky, jahody. S klasickou marmeládou to nikdo nechtěl, protože do toho nešla zamíchat, po tomhle se můžou utlouct.
Jíme je občas k hlavnímu jídlu. O zdravosti si nedělám iluze.
Pouze domácí.
@Irusza píše:
@Liz Ano, jíme kompoty. Myslím, že když se jí střídmě tak zas takový problém to není.Pro mě je horší sladkosti v obchodech než si dát mističku kompotu.
Jinak dělávám marmelády, sirupy, suším i do mrazáku. Furt lepší si to ovoce nejak uchovat než kupovat ty jedy v supermarketech, třebas takové jablko je az 12× stříkané, což je hnus.
omyl, to jablko (zejména pokud je z Itálie) je stříkané 40×
Já dělám kompoty, ale nezavařuju, vařím je k obědu, když máme chuť. Většinou, když mi zbudou jablka a nejsou už nic moc, tak je rozvařím se skořicí a hřebíčkem, cukr nedávám. Jediné zavařené kompoty, které jíme, jsou od babičky - meruňkové a švestkové, protože z nich občas dělám zapečenou rýži a ta je boží, hlavně meruňková. Jo a ještě zbožňuju mandarinky v konzervě, ale ty jí jen já, na chuť ![]()
Domácí kompoty mám moc ráda. Nedávám do nich žádné sajrajty. Z kupovaných bych si byla schopná vybrat, ale dost mě limituje to, že do nich cpou umělá sladidla, barviva a když konečně najdu kompot s vhodným složením, stojí moc.
Tchýně dělá kompoty ve velkém a já jsem za ně ráda. Sama teda mám ráda akorát broskvový nebo hrušky, ale třeba na pečení jsou ideální všechny, na různé ovocné dezerty, do pudinku, jen tak s tvarohem, paráda. Dcerka trpí na zácpy, doktor dokonce kompot doporučuje jako svačinku, aby lépe kakala:-). Dělám jí domácí svačinky z ovoce, když nemám čerstvé, rozmixuju třeba banán a přidám k tomu kompotované ryngle, rozmixuju a je to bašta, dcerka totiž kompot nesní v celku, ale rozmixovaný s jiným ovocem ano. A když je třeba kyselejší ovoce, tak kousek kompotovaného tu přesnídávku trochu dosladí.
Tak třeba švestky jdou zavařit i bez cukru - jen je nasucho odpeckované naskládat do sklenice a zavařit. Pustí trochu šťávy, která potom zrosolovatí. Dělám z nich rýžový nákyp, je vynikající.
Jen je problém u nás švestky ukořistit na zavařování - chlapi by nejraději všechno nacpali do bečky na slivovici. ![]()
Mi kompoty nechutnaji, nemám to uvařené, někdy az rozblemcane ovoce rada, nesnim ani presnidavku nebo kaši, jogurty, protože mi vadí ta breckovitost a to je i u kompotu, třeba takové meruňky, broskve, hrušky atd. Ale dělám je.
Pak použití buď k obědu nebo do poháru rodině, moji je rádi.
Babí kdysi dělávala angrešt zavareny, když jsme byly malé, do dnes si to pamatuju k roštěnce atd. s toho mi chutnala ta stává, ale ten samotný angrešt jsem nikdy neochutnala.
Znám kluka, teda to už je chlap 20 lety. Ten od maleho kluka miluje broskvový kompot.
Mamina jich nadělá plný vzdycky regál a co neschova rikala vše sni do 2-3 mes. Že z loňské sezony zůstaly 3 sklenky co schovala.