Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Článek je plytký a zbytečně háže všechny do jednoho pytle. všechno je to o tom, jestli je člověk ochoten používat vlastní rozum.
My máme děti narozené v porodnici, očkované, k lékaři chodíme, ale taky čtu jednu diskusi dle autora konspiračních biomatek. Z této diskuse jsem načerpala dost tipů na „alternativní léčbu“. Když měly děti problém, lékařů jsem se na ty alternativní prostředky zeptala, většinou mi řekli, že o nich vědí a matky s nimi mají dobré zkušenosti, tak pokud do toho chceme investovat, proč ne. Ovšem sami lékaři by ty prostředky asi nezmínili, kdybych se nezeptala. No a nám ty prostředky taky fungovaly, takže pro mě jsou i takové diskuse přínosné.
@Vlkoška píše:
Rodila jsem v porodnici, ockuju a důvěřují svému lékaři. Přesto mi článek přijde jako slatanina od někoho, kdo si taktéž načetl na netu a chce vyplodit něco „chytrého“. Přece nic není černobílé, kdo rodí doma není vždy posahany blb, neockovac to často nedělá jen proto, že je to moderní a hledat rady ohledně léčby na netu většinou začne člověk, kdyz klasická léčba moc nepomáhá. Sami lékaři leckdy k léčbě doporučují homeo, bylinky apod. Zlatý střed asi autorovi nic neříká.
Bylas rychlejší ![]()
@Dianela píše:
@dendule4 Mě by zajímalo, jak by se dotyčné rozhodovali v případě, že by nenesli jen morální zodpovědnost za zdraví dítěte ale i tu finanční. Kdyby věděly, že léčbu způsobených komplikací budou hradit z vlastní kapsy, rozhodovaly by se stejně?
asi tak… pamatuju si matka, ktera po porodu doma zacala krvacet tak, ze pro ni jela rychla a nasledne letel vrtulnik. to se najednou statni pece hodila ![]()
kdyz uz nekdo hodla riskovat, tak at si za prve priplati a za druhe aspon rodi nekde, odkud ho bude mozne do te nemocnice odvezt. ale to by asi taky omezovalo „ten spravny pocit“ pri porodu ![]()
ja nejsem zadny fanatik ani v ramci podpory lekaru (nekteri jsou neschopni kreteni), ani ockovani (ano muze mit vedlejsi ucinky, jako kazdy lek). jenze posledni dobou mam kolem sebe par militantnich bio-matek a jejich nazory a hlavne fanatismus me uplne desi.
Souhlasím do posledního puntíku, ale něco málo bych k tomu dodala. Jen slepě věřit jednomu lékaři, nic si o tom nepřečíst, nebo neznat názor jiného lékaři také není dobré. Vždy je dobrý střed, důvěřuj, ale prověřuj. Lékaři jsou také jen lidé, kteří se mohou seknout..Takže já jsem pro zdravý střed..
Na mě ten článek působí jako výlev puberťáka co si pročetl statistiky a teď má pocit že snědl šalamounovo h…
Ono statistiky se dají velmi dobře manipulovat a využívat jen ty části které chceme.
Tenhle výkřik svázaného myšlení že rodit jedině v porodnici, jíst všechno co se prodává protože jinak je to o zdraví a důvěřovat lékařům vázne na jedné věci a to je prostě a jednoduše lidský charakter ![]()
Spousta lékařů dělá věci rutinně a né vždy se skutečně zajímají o to, co je pro daného člověka dobré. Navíc i medicína někdy naráží na problémy které vyřešit nedokáže.
Stejně jako u jídla. Copak opravdu všichni jíme to samé? 100 lidí 100 chutí a to je v pořádku, každý si přece vybíráme to, co je dobré pro nás, a to se potom snažíme naučit i své děti.
Asi největší problém je v tom, že jsme skoro potlačili svoji přirozenost
Nejlepší by bylo kdyby jsme prostě každý převzal zodpovědnost za sebe a nesnažili se jeden druhému ovládat život ![]()
Nejvíc mě ale pobaví, když se neustále každý ohání tím, jak se lidi chovají jako ovce a děla všechno stejně jako dav, ale běda když někdo řekne svůj názor nebo něco dělá odlišně, to by ho div neukamenovali
![]()
@Ali-Ali píše:
asi tak… pamatuju si matka, ktera po porodu doma zacala krvacet tak, ze pro ni jela rychla a nasledne letel vrtulnik. to se najednou statni pece hodila
kdyz uz nekdo hodla riskovat, tak at si za prve priplati a za druhe aspon rodi nekde, odkud ho bude mozne do te nemocnice odvezt. ale to by asi taky omezovalo „ten spravny pocit“ pri poroduja nejsem zadny fanatik ani v ramci podpory lekaru (nekteri jsou neschopni kreteni), ani ockovani (ano muze mit vedlejsi ucinky, jako kazdy lek). jenze posledni dobou mam kolem sebe par militantnich bio-matek a jejich nazory a hlavne fanatismus me uplne desi.
Také mám ve svém okolí pár bio-matek a úplně mě šokuje skutečnost, že zatvrzele odmítají jakýkoliv jiný názor, kompromis či použití selského rozumu. Jedna je dokonce schopná tvrdit: doktor=zlo ![]()
@Dianela píše:
Také mám ve svém okolí pár bio-matek a úplně mě šokuje skutečnost, že zatvrzele odmítají jakýkoliv jiný názor, kompromis či použití selského rozumu. Jedna je dokonce schopná tvrdit: doktor=zlo
znam jednu, co odhlasila dite ze skolky, protoze deti dostaly na svacinu velikonocniho beranka (jinak tam porad byla ciste bio zdrava strava), odvedla placici dite z vanocni besdiky, protoze mu zakazala vzit si zele bonbony, co rozdaval mikulas a zanet prudusek lecila homeopatiky tak dlouho, az dite skoncilo v nemocnici.
a presne par takovych matek v okoli pak da vzniknout podobnemu clanku.
@berusa.m píše:
Já se přiznám že v tomto nemám uplně jasno a sama volím zlatou střední cestu. Domácí porod, léčba bylinkami, neočkovat svoje dítě? Opravdu má právo rozhodovat o mém dítěti, o tom jak ho přivedu na svět a jak se o něho budu dále starat, někdo jiný než matka (rodiče)? To já jsem se rozhodla, že ho přivedu na svět, proč mi má stát určovat, že ho musím naočkovat?!
Já nejsem „Bio matka“. Děti mám naočkované, rodila jsem v porodnici, když je dcera nemocná dávám domácí bylinkové sirupy a masti, či homeopatika a když je nejhůř jdeme pro ATB.
Ale myslím, že každý má právo na své rozhodnutí a s tím související i následky v případě domácích porodů. Já jsem měla oba porody v porodnici uplně super, takže nechápu některé zatvrzelé matky, jak je jim v porodnici upíráno právo na cokoliv…ALE, pokud chce svoje dítě porodit doma ať si ho tam porodí.
ano, každý má právo na své rozhodnutí. Ale v tomto případě právě člověk nerozhoduje sám za sebe…
Mě se článek nelíbí. Je napsaný velmi povrchně a jednostranně a to nejsem žádná fanatická matka, nechavající vše v rukou přírody. Žijeme v moderní době, která nám dává možnost volby a to je přesně to, co takové články potlačují. Je to v podstatě skrytá výzva k lynči matek, které věří v něco jiného, než je všeobecný názor a stojí si za tím. Nechte je žít, přejte jim zdravé děti a šťastný život. Dneska se každý furt tydlíkuje do života druhých a přitom ten svůj nemá srovnaný. Každý se hned cítí jako odborník na to, co je správné. Ten článek i postrádá jakýkoli sdělovací smysl. Myslíte si, že matka, která těmhle věcem je oddaná bude takový brak číst nebo ještě lépe, se nad ním zamyslí a zmeni svůj životní styl? Tak určitě…
@SkinnyWhale píše:Článek je povrchní, stejně jako všechny takové, které se snaží rychle a snadno vystihnout nějakou skupinu lidí. Jistě, že v každé skupině lidí jsou extrémy a myslím, že autor se snažil poukázat právě na tyhle extrémy.
Je mi jasné, že píchám do vosího hnízda. Přesto by mě zajímalo, jaký máte názor na tento článek z blogu idnes.http://adamvasina.blog.idnes.cz/…asnosti.html
@Ali-Ali píše:
znam jednu, co odhlasila dite ze skolky, protoze deti dostaly na svacinu velikonocniho beranka (jinak tam porad byla ciste bio zdrava strava), odvedla placici dite z vanocni besdiky, protoze mu zakazala vzit si zele bonbony, co rozdaval mikulas a zanet prudusek lecila homeopatiky tak dlouho, az dite skoncilo v nemocnici.a presne par takovych matek v okoli pak da vzniknout podobnemu clanku.
Ježíš, to je hrozné, chudák dítě. Jo když jde do tuhého, to je pak nemocnice dobrá ![]()
@Dianela píše:
Také mám ve svém okolí pár bio-matek a úplně mě šokuje skutečnost, že zatvrzele odmítají jakýkoliv jiný názor, kompromis či použití selského rozumu. Jedna je dokonce schopná tvrdit: doktor=zlo
Tak to je pravda, že jsem se kolikrát setkala s tím, že NĚKTEŘÍ alternativci jsou pěkně netolerantní až fanatičtí. Ale to je podle mě spíš dáno povahou, že nevyrovnaný a vnitřně nejistý člověk tíhne k extrémům.
@Ali-Ali píše:
znam jednu, co odhlasila dite ze skolky, protoze deti dostaly na svacinu velikonocniho beranka (jinak tam porad byla ciste bio zdrava strava), odvedla placici dite z vanocni besdiky, protoze mu zakazala vzit si zele bonbony, co rozdaval mikulas a zanet prudusek lecila homeopatiky tak dlouho, az dite skoncilo v nemocnici.a presne par takovych matek v okoli pak da vzniknout podobnemu clanku.
![]()
paní pak v nemocnici hospitalizovali taky, ne? S hlavičkou… ![]()
@Jarka K píše:
ano, každý má právo na své rozhodnutí. Ale v tomto případě právě člověk nerozhoduje sám za sebe…
takže má za své dítě nechat rozhodovat stát, který o něm už vůbec nic netuší? ![]()