Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz ženy…navštívila jsem svou gynekoložku s podezřením na tehotenství a nespletla jsem se. Dle info pravděpodobně 7tt s tím, ze je ještě brzo a mám přijít za dva týdny kdy mi vezmou krev atd. Zítra jsem měla jít na tu kontrolu, ale vzhledem k současné situaci v ČR mi ji zrušili s tím, že si mám zavolat za měsíc o nový termín. A já teď nevim jestli to není pozdě. Jestli se z těch odběrů dá poznat něco extra aby v případě, ze by bylo něco špatně (je mi 38 a je to mé 1.těhotenství) nebylo ve 14tt pozdě to řešit…celkově jsem byla z návštěvy gynekoložky rozpačitá, protože mi nic nevysvětlila a teď vlastně nevím co dělat.
Díky za každou radu ![]()
@Vero2 píše:
Mám dotaz ženy…navštívila jsem svou gynekoložku s podezřením na tehotenství a nespletla jsem se. Dle info pravděpodobně 7tt s tím, ze je ještě brzo a mám přijít za dva týdny kdy mi vezmou krev atd. Zítra jsem měla jít na tu kontrolu, ale vzhledem k současné situaci v ČR mi ji zrušili s tím, že si mám zavolat za měsíc o nový termín. A já teď nevim jestli to není pozdě. Jestli se z těch odběrů dá poznat něco extra aby v případě, ze by bylo něco špatně (je mi 38 a je to mé 1.těhotenství) nebylo ve 14tt pozdě to řešit…celkově jsem byla z návštěvy gynekoložky rozpačitá, protože mi nic nevysvětlila a teď vlastně nevím co dělat.Díky za každou radu
A ví, že jsi poprvé těhotná? Všimla si tvého data narození?
Všechno ví, vzhledem k mému věku a problémům (2×chirurg. odstraneni cyst na obou vaječnících) mi nezapomela nikdy připomenout ať už si koukám pořídit děti…a dnes mi přišla jen sms zavolejte si za měsíc o nový termín. Tak nevím
To by Ti pak měla dat zadanku aby sis zavolala na 1. Screnning. Do té doby mi delala jen vnitřní ultrazvuk. Nejdřív se brala krev a pak utz.
Příspěvek upraven 19.03.20 v 22:23
Vždyť v 7tt už jde vidět srdíčko, jak mohlo byt brzo? A za měsíc nový termín, to snad ani nestihnes 1.screaning ne? Ségra je těhotná a normálně dneska na kontrole byla.
@Vero2 píše:
Všechno ví, vzhledem k mému věku a problémům (2×chirurg. odstraneni cyst na obou vaječnících) mi nezapomela nikdy připomenout ať už si koukám pořídit děti…a dnes mi přišla jen sms zavolejte si za měsíc o nový termín. Tak nevím
Zavolala bych jí a zeptala se na první screening. Jestli teda je v ordinaci.
@Vero2 Objednej se někam na ten screening a to co nejdřív. Tu žádanku stačí až na ten screening půjdeš (přinejhorším ho bez ní zaplatíš). jinak se nic nezanedbá, do toho screeningu se toho moc zjistit nedá - pokud by to nedopadlo, tak tomu doktor nepomůže a to poznáš. Mimoděložní by asi zjistila při té první kontrole, takže to je v pohodě. Nejdůležitější je ten screening ideálně v akreditovaném pracovišti.
@Vero2 a nebyla to spíš taková ta hromadná smska, kterou prostě poslali všem pacientkám ordinace?? Mně taky přišla a to jsem byla na prevenci, ale těhule ošetřuje normálně dál
Zítra bych tam zavolala ![]()
To je nějaký divný… Nespletla ses s tím 7. tt? Dělala ti ultrazvuk, srdíčko bylo? Protože jinak by to na první screening už skoro pozdě bylo, nebo dost na hraně ![]()
@Russet Jenže jestli je teď 9 tt a má zavolat za 4 týdny, tak třeba krev na screening by jí měli vzít dřív než 13tt…
Co je první screening
já jsem vzhledem k těm operacím ani nečekala že někdy otehotním a tak jsme to s mým chlapem tak brali a ejhle najednou těhotná! Takže jsem se najednou ocitla v úplně neznámých vodách. Ale říkala jsem si, ze nechat to tak dlouho jen tak asi není úplně normální
@Vero2 píše:Řeším úplně to samé.. Jsem z toho trochu rozhozena
Mám dotaz ženy…navštívila jsem svou gynekoložku s podezřením na tehotenství a nespletla jsem se. Dle info pravděpodobně 7tt s tím, ze je ještě brzo a mám přijít za dva týdny kdy mi vezmou krev atd. Zítra jsem měla jít na tu kontrolu, ale vzhledem k současné situaci v ČR mi ji zrušili s tím, že si mám zavolat za měsíc o nový termín. A já teď nevim jestli to není pozdě. Jestli se z těch odběrů dá poznat něco extra aby v případě, ze by bylo něco špatně (je mi 38 a je to mé 1.těhotenství) nebylo ve 14tt pozdě to řešit…celkově jsem byla z návštěvy gynekoložky rozpačitá, protože mi nic nevysvětlila a teď vlastně nevím co dělat.Díky za každou radu
@Petra Star píše:
@Russet Jenže jestli je teď 9 tt a má zavolat za 4 týdny, tak třeba krev na screening by jí měli vzít dřív než 13tt…
No vždyť. Proto by měla volat hned.
@Vero2 píše:
Co je první screening![]()
![]()
já jsem vzhledem k těm operacím ani nečekala že někdy otehotním a tak jsme to s mým chlapem tak brali a ejhle najednou těhotná! Takže jsem se najednou ocitla v úplně neznámých vodách. Ale říkala jsem si, ze nechat to tak dlouho jen tak asi není úplně normální
Vezmou ti krev, udělají podrobný ultrazvuk. Bud na to má akreditaci přímo tvá doktorka, nebo to udělají na jiném pracovišti. Tenhle screening odhaluje některé vady. Jako 35+ bych ho určitě absolvovala.
Screaning je vyšetření na odhalení vývojových vad. Docela důležitý vyšetření a pokud ti je 38 tak se tuším chodí i na odběr plodove vody. Ale musí se udělat v určitých týdnech těhotenství.