Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Svistice píše:
@Aries6 Mě dělala krevní obraz hned na začátku (spolu s tím cukrem, krevní skupinou a vším okolo) - spousta ženských má nedostatek železa a ani o tom neví.
Jojo, přesně tak, taky mi ho dělala, tedy bez toho cukru, tan se standardně nedělala, ale ono už je to nějaký rok.
@j.a.n.i1 U nás cukr dělé na začátku všem, aby se podchytila případná nerozpoznaná cukrovka vzniklá ještě před těhotenstvím (protože nekompenzovaná cukrovka od začátku je docela průšvih a zjistit to až během OGTT je vcelku pozdě). Zase odmítá psát do žádanky štítnou žlázu a toxoplazmózu, což je podle mě škoda. ![]()
@Svistice Tak teď už je v doporučení ten cukr dělat, co tak vím novinky… ale nebylo to, tak to spousta doktorů nedělala. Jinak tu štítnou žlázu jo, to by se mělo, toxoplazmóza mi přijde možná až zbytečná.
@j.a.n.i1 Tak já mám kočky, tak jsem si říkala, že se alespoň díky těhotenství dozvím, jestli mám nějakého příživníka v těle a ono prd… Ale je fakt, že pro nekočkoidní městskou populaci asi zbytečné.
@Svistice Tak pro tebe defacto taky, ty si ji zas na cca 90% prodělala…
@j.a.n.i1 píše:
@Svistice Tak pro tebe defacto taky, ty si ji zas na cca 90% prodělala…
No, kočičí bobky doma nejíme, tak si právě zas tak jistá nejsem. ![]()
Po diagnostikování těhotenství by měl lékař zajistit základní krevní testy - krevní obraz, krevní skupinu + protilátky (záleží na rh faktoru otce, matky mimča),nemoci… aby vyloučil prvotní komplikace těhotenství.
Kontroly probíhají 1× za 4týdny. Na kontrole se ptají na vaše pocity, případné problémy, měří se tlak, kontroluje se moč, váha, otoky. Poté lékař zkontroluje srdeční aktivitu plodu, tvar a uložení dělohy, plodu, případné vnitřní vyšetření.
Ve druhém trimestru se vystaví těhotenská průkazka. (někdo vystavuje ihned po výsledcích testů)
Od +- 30tt se chodí 1× za 2 týdny.
Od +- 36tt maminka chodí do registrované porodnice na kontroly 1 x týdně. Standartně se natáčí monitor (CTG, pásy) od 37+5. Kde se zjišťuje srdeční aktivita mimča a činnost dělohy.
Pokud nastal termín porodu (40+0) a prckovi se ven nechce a zároveň nehrozí nic matce ani dítěti, chodí se 2 x týdně na kontrolu.
@ajunka12 Blbejch dotazu uz jsem tu videla spoustu, ten tvuj mezi ne ale nepatri
Preju, at mas tehotenstvi v pohode ![]()
@Aries6 I ja mela krevni obraz a spol. hned na zacatku, vlastne kdyz se na UTZ ukazalo maly mrskajici se cosi, tak jsem sla hned na odbery. V prvnim tehotenstvi jsem mela nejake zvysene protilatky (ale nikdo nevedel proc a proti cemu), tak jsem pak mela odbery skoro kazdy mesic, jestli se to nejak vyrazne nemeni.