Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Právě, že mi přijde, že prostě 26 mrtvých na počet 10 mega je fakt „směšný“ (beru jen Wuchan). Jenže zase na druhou stranu chápu ty všechny uzavírky a omezení, když už teď jsou z těch stovek nakažených pos… a nemají je kam dávat, tak co by dělali s mnohem větším počtem. A pořád prostě, x set mrtvých je v tom počtu fakt kapka v moři.
Včera pobavila ženská v televizních novinách. Kluk v karanténě, sehnal poslední masku, v krámech není jídlo a maminka si vezme nejlepší teplákovku, pozve si do obýváku Novu a pochlubí se projektorem
![]()
zatím je ta úmrtnost kolem 3 procent, to je hodně
určitě to není „směšný“ může se z toho rozjet závažný problém
doufejme že se nerozjede, zde je během větší chřipkové epidemie běžně nemocno / postupně, ne v jeden den / kolem milionu až milion a půl lidí…zde v čr
pokud by byla smrtnost 3 procenta, sama si spočítejte kolik by zůstalo mrtvých, to zažít nechceme nikdo z nás, věřte tomu
čínani jsou hrozný pra–sata v tom že jedí hady, netopýry a podobnou havět, z toho se pak u nich rozjíždí podobne epidemie, tak doufejme, úplně v klidu tedy nejsem, to nemohu říct
když jede epidemie, šíří se to geometrickou řadou, tzn nejprve 26 mrtvých, pak 526, brzy 3674 a tak dále…problém je v tom že jde o nový virus, tzn imunita v populaci je nulová tzn nikdo proti němu není odolný
a když se k tomu přidá snadné šíření vzduchem / uvidíme, zatím to tak vypadá /v přelidněných oblastech, průšvih je na světě
uvidíme, kdo musí jet do číny aktuálně, nejela bych, to minimálně
kdo se v oblastech kolem zdržuje, tak pryč, pokud možno, odjet ihned než to uzavřou a nepustěj nikoho ven
Taky mám dojem, že tyhle věci startují v Asii kvůli špíně, přelidněnosti a popularitě různých bizarností umožňujících nakažení od zvířete. ![]()
Jistě, přesně tak,
nyní to vypadá že start začal právě od netopýrů
ale v podezření je i jeden druh hada, který je rezervoárem a kterého si tam na těch trzích někde pěstovali, chovali, porcovali, prodávali, nevím co, hygiena nula…samozřejmě, v číně se na nějakou hygienu potravin nehrajou
specifické léky zatím nejsou, již jsem nad tím bádala ale zatím není známé antivirotikum které by na toto spolehlivě fungovalo, vakcína není, pokud se bude vyvíjet tak může být nejdříve až za několik let
tak doufejme že zůstane u lokálně – regionálního výskytu a že se virus nezačne vesele šířit po světě, protože věřme tomu že epidemii snadno přenosné / vzduchem / infekce, proti které je nulová odolnost v populaci a která má smrtnost kolem tři procent zažít zde nikdo nechceme
@Gituš píše:
@stingaPrávě, že mi přijde, že prostě 26 mrtvých na počet 10 mega je fakt „směšný“ (beru jen Wuchan). Jenže zase na druhou stranu chápu ty všechny uzavírky a omezení, když už teď jsou z těch stovek nakažených pos… a nemají je kam dávat, tak co by dělali s mnohem větším počtem. A pořád prostě, x set mrtvých je v tom počtu fakt kapka v moři.
Jenže kdyby těch 26 bylo za delší období ale jde to nějak rychle. Během dne to číslo může být zase o dost vyšší. Já souhlasim naprosto s Borrealis. A nejhorší je i když zakážou přímou leteckou linku do Čr, tak sem můžou letět přes Rusko.Sem do Čr leze asiatů až dost. A celkově i kdyby se to rozneslo po Evropě tak už pak to může přitáhnout kdokoliv. Kdyby tam nebyli prasata tak se to třeba ani nestalo.Fakt je to vždy jen z těhle zemí.
já byla něco po úřadech vybavovat v Praze v pondělí odpoledne
a mladá čínanka mi tam naflusala do obličeje, nešlo uhnout, prostě jak jsem šla kolem ní zrovna v tom nejtěsnějším momentu začala kašlat a přímo mě zasáhla do celého obličeje, byla jsem nafr–aná jak nikdy
prase ![]()
dnes jsem doma a tak trochu nějak polehávám, necítím se úplně fit, ale myslím že to bude dobrý
jako jo, kdyby se vbrzku prostě stopli veškeré letecké linky z číny do Prahy, a nevlezl sem jedinej, nevím, třebas na 3 měsíce…asi bych byla klidnější, uznávám
ale to nikdo neudělá, průšvih je právě v té letecké dopravě a všudepřítomným čínanům…pokud se nějak jednou rozšíří nějaká blbá pandemie, tak to bude z číny a půjde to právě leteckou dopravou, kdy během několika dnů jí máte rozprskanou po celém světě
Jinak jako fakt mladá čínská krá – va omluvte výraz, mladá holka, a začne si zničeho nic kašlat zhluboka, nepřikryje si ústa nic a vychrstne to rovnou nejbližšímu kolemjdoucímu do ksichtu, jsem byla nafraná jak už dlouho ne…to si kua neumí vzít kapesník??? kašle s otevřenou hubou a podělí se o tu radost s kolemjdoucíma???
![]()
hned večer jsem koukala zda na to něco funguje tak nějak spolehlivě, ale zatím to nevypadá, zkouší se ribavirin, ale nejsou data…uvidíme
a však dozvíme postupně…snad se něco najde…nicméně omezení letecké přepravy by naprosto zásadně pomohlo, to však asi bohužel nehrozí, kšefty jsou kšefty a ty dnes vládnou nade vším
Ja teda nejak neplasim, ale jsem prekvapena jak rychle to jde. Rano je mrtvych tolik, odpoledne tolik… taky me stve ze se u nas na letisti nic nekontroluje a v odstate se ceka, az to tady bude i kdyz to by bylo i tak…myslim si ze CR neni na epidemii pripravena. V cine asi maji lepsi prostredky, vic prostoru ale je jich tolik ze uz je posilaji domu. No asi nejlepsi co clovek zatim muze udelat je, koupit si v lekarne nejakou lepsi rousku protoze verim, ze toho bude nedostatek pokud se to i tady objevi, prestoze na noseni rousek nejsme zvykli tak jako v cine
sice jsem reportáž neviděla, ale dovedu si představit
kdyby to byl můj syn, už je doma, prostě bychom to udělali tak, aby odsud pronto zmizel, a pak filtrem / zavřít se doma, nikam nelézt cca 14 - 20 dnů, nechodit mezi lidi / a při nějaké teplotě, kašli, ihned na infekci a hlásit to tam již předem, odkud přišel a velký bacha, samozřejmě, nikoho dalšího neohrozit
jako představa že tam mám dítě, ajaj, špatně, už by bylo pryč
@Borrealis vlaky tam nesmi zastavovat, muzou jen projizdet. Verejna doprava nefunguje a letadla nesmi odlitat.
@Borrealis píše:
@Gitušzatím je ta úmrtnost kolem 3 procent, to je hodně
určitě to není „směšný“ může se z toho rozjet závažný problém
doufejme že se nerozjede, zde je během větší chřipkové epidemie běžně nemocno / postupně, ne v jeden den / kolem milionu až milion a půl lidí…zde v čr
pokud by byla smrtnost 3 procenta, sama si spočítejte kolik by zůstalo mrtvých, to zažít nechceme nikdo z nás, věřte tomu
čínani jsou hrozný pra–sata v tom že jedí hady, netopýry a podobnou havět, z toho se pak u nich rozjíždí podobne epidemie, tak doufejme, úplně v klidu tedy nejsem, to nemohu říct
Jenže během chřipkové epidemie je nemocných tolik lidí, zejména z důvodu, že kašlou na doporučení během nemoci být doma v klidu (jasně, vydělávat někdo musí) a mnohdy není poznat, kdy je člověk nemocen = zda je v té době už infekční či ještě ne.
Ono úmrtnost 3% je sice, dle vás, jinak to vypadá u 800 lidí, jinak u 10 milionů, samozřejmě. Ale hodně hraje roli i zalidnění. Česko má zhruba 250 obyvatel na kilometr2. Kdežto Wuchan má zhruba 1250. Tzn 5× vyšší šance někoho potkat a že ten někdo bude nakažený. Asi bych to zase tak úplně nedramatizovala, co se našich končin týče, nebo co se týče Evropy.
A vzhledem k tomu, že píší, že pouze 25% případů je závažných, tak někdo proti tomu odolný určitě bude
. Většinou zemřeli staří lidé, kteří k tomu měli ještě nějakou přidruženou, docela závažnou chorobu.
Obecně je důležité, že zakázali teď ty lety z Wuchanu, dopravu začínají omezovat i další letiště, osobně bych řekla, že by lidi měli mít rozum a měli by zůstat tam, kde jsou.
Jinak, to, že kašlou na hygienu a podobně, to naprosto souhlasím
.
A řekla bych, že jsi trochu rasistická, protože stopnutí přístupu číňanů nemusí nutně znamenat, že se to nebude šířit, stejně tak se mohou nakazit evropané, pokud tam byli a stejně tak mohli stihnout ti čínani nakazit jiné etnické skupiny během letů. Což nás zase dovádí k tomu, že letectví je v současné době nejrozšířenější způsob šíření. Furt to jde vzdušnou cestou, jen zprostředkovaně
.
Pokud se v číně začne šířit epidemie nějaké závažné nemoci, tak stopnutí letecké přepravy z číny VEN je jediná možnost jak zabránit rychlému šíření dále do světa
to fakt není žádný rasismus
baví mě jak si tady hrajete na směšnou politickou korektnost, v tomto kontextu velice směšnou
to je jediné možné opatření, logicky z číny VEN jezdí zejména čínani, ale může potřebovat jet a jede i nečínan, samozřejmě, který mmch bude šířit virus naprosto stejně jako čínan,
viry si na politickou korektnost hrát nepotřebují, u rozjíždějící se pandemie si hrát na milující slunce které nemluví o rasách je…hloupé, no, tak asi si tady budeme vypisovat že v letu bylo zabráněno 126378 čínanům, 23 Ujgurům, 237 Rusům a vypíšeme všechny 324 národnosti které nesměly letět ven z oblasti zasažené epidemickým virem aby byla slunčata spokojena a někdo neměl bebí, bóže
![]()
věřtě že na slovíčka si pak hrát nikdo nebude, čínani uměj bejt docela efektivní v tom že klidně velké město odříznou od světa a letadla z něj nepustí, ale hermeticky jej neuzavřou
to nejde
k lékařské péči tam mají přístup jen bohatí, obyčejného chudého člověka nikdo řešit nebude, na JIP a na ventilaci se nedostane a drahé antivirové léky stejně nemá šanci dostat
zatím nejsou příliš žádná kloudná data, jestli se to k nám nedostane, tak problém není
jestli k nám ale postupně přileze nějaký nebezpečný virus, tak problém může bejt velký i u nás, protože na Jipech, ventilacích a ARO bude místo jen zpočátku
ve chvíli kdy je zde milion nemocných, z toho „jen“ deset procent těžce, tak sto tisíc míst v nemocnicích pro těžké případy prostě nemáme ani zde, to je celý problém s případným pandemickým virem, o kterém doufám že sem snad nedoleze
ve chvíli kdy nemáte léky tak jste…v pytli, navíc popadají i zdravotníci a o nemocné se nemá kdo starat
více se zatím neví, doufat jistě můžeme, s postupujícím časem by mělo být i více dat
![]()