Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@lebambule píše:
Tvoje vec. Ja si nekoupím ani tu roušku.
Tak já jí mám kvůli chřipce, ne kvůli té čínské. ![]()
@aiwwa píše:
Přesně. To se spíš bojím černého kašle nebo tuberkulózy, i když proti tomu jsem vlastně očkovaná.
To ani nevím jestli na TBC jsem… Moje děti ne, ty se povinně ockujou jen když do dotazníku v porodnici uvedes moznost kontaktu s někým kdo ji má/měl/mohl by mít. Ale prý v ČR zase černého kašle přibylo docela hodně. Navíc ty občasné epidemie spalnicek…já teda u obou dětí to povinné očkování neodkladala, byly ok takže nebyl důvod, i dr. mi doporučila dát vše v radnem termínu, plus jsem dávala ještě navíc i pneumokoky… Jsme ve větším městě, jezdím mhd, děti chodily brzy i do kolektivu - cvičení, školka, herny, děts. koutky ale ta mhd mi teda přijde rizikovejsi. Tam opravdu nevíš na koho narazís. Do zařízení pro děti je přece jen asi ta pravděpodobnost, že někdo přijde s nějakým ultrasvinstvem, i když o tom ještě třeba ani neví (na spalnicky třeba už moje věk. skupina 35-40 nemusí ani ty protilátky mít, nebo málo), oproti tomu nižší, záleží i na inkubační době…
Příspěvek upraven 24.01.20 v 22:56
@aiwwa píše:
Tak já jí mám kvůli chřipce, ne kvůli té čínské.
Ja mam pocit, ze se dusim. Nesnesu to, nesnesu ani čepici na čele, cokoliv na ksichte…
Mám to spocitany ![]()
@jezz1e ted se dovzdelavam a podle nejaky studie za to mozna mohla i kombinace s tuberkulozou, ktera prave byla nejvic u mladych a vic u muzu. No tuberu snad nemam.
@Jahudka82 já spalnicky, příušnice, zarděnky a neštovice měla jako dítě. TBC jsem očkovaná, černý kašel jsem si nechala dat tu kombinaci s tetanem. Na chřipku se nenechávám očkovat, to jsem udělala jednou a měla jsem příšernou reakci.
@lebambule píše:
Ja mam pocit, ze se dusim. Nesnesu to, nesnesu ani čepici na čele, cokoliv na ksichte…Mám to spocitany
Na operacni saly s tebou, to by te naucilo jak na rousku, tak na cepici a jeste na to treba nekolik hodin nesahat. ![]()
@lebambule píše:
Ja mam pocit, ze se dusim. Nesnesu to, nesnesu ani čepici na čele, cokoliv na ksichte…Mám to spocitany
Beru si jí jen ve vlaku když je chripkova epidemie, mám k tomu zdravotní důvody. Být zdravá jak rybka, tak na to kašlu zvysoka. ![]()
@aiwwa píše:
@Jahudka82 já spalnicky, příušnice, zarděnky a neštovice měla jako dítě. TBC jsem očkovaná, černý kašel jsem si nechala dat tu kombinaci s tetanem. Na chřipku se nenechávám očkovat, to jsem udělala jednou a měla jsem příšernou reakci.
Já taky prodelala tyhle detsky nemoci komplet a třeba i spalu, starší dítě má i klistovku, já se na ni nechala očkovat v práci, zaplatili nám to. I „chripku“ nam nabízejí jako benefit, to už mi i přijde zbytečný, přitom jak ty viry furt mutujou.
@bobulka88 píše:Řekla bych, že malnutrice, spatná hygiena, tubera atd. by se týkala zase víc starých, dětí a nemocných, takže spíš sázím opravdu na cytokinovou bouři. Ale nijak extra jsem to nestudovala, kdysi mě to jen zaujalo v nějakém článku, takže jiné teorie neznám. Každopádně současný virus se zatím chová asi standardně, takže souhlasím, že u nás je aktuálně větší riziko běžná chřipka nebo přecházení silnice (ohledně hantavirózy mi někdo tvrdil, že počet případů ve skutečnosti nijak extra nenarostl a je to možná jen součást protihlodavčí kampaně, aby se ospravedlnilo jejich plošné trávení Stutoxem
@jezz1e a tech mladych to to bylo hlavne a nebo jen vic, nez by se cekalo? Na wiki navic pisou, ze to taky mohlo byt malnutrici, spatnou hygienou a bakterialni superinfekci, coz bylo tesne po prvni svetovy trosinku problem, tech teorii asi bude vic, nez jen cytokinova boure.
@jezz1e z ty studie prave plyne, ze ta tubera byla u mladych dospelych, stari ji maji inaktivni/zakuklenou. Navic byla z nejakyho duvodu vic u muzu, coz odpovida prave ty umrtnosti tech mladych dospelych a dela to i rozdil muzi-zeny. Takze kombinace spanelsky chripky a tubery udelala tu vyssi umrtnost mladych, ale ne u deti, protoze u deti se tubera moc nevyskytuje. Ale vychazim jen z toho, co jsem cetla v ty studii.
Někdo se tu ptal na děti, tak to má i dvouleté dítě. Dnes píši, že je přes dvě stě lidi v kritickém stavu. Celkově jsou dnes dvojnásobná čísla, ale spíš to bude tím, že i teď pořád mlží.
@bobulka88 píše:
Na operacni saly s tebou, to by te naucilo jak na rousku, tak na cepici a jeste na to treba nekolik hodin nesahat.
Diky, jsi fakt kámoška
Mne stačilo, kdyz jsem si vzala respirator, nejakej fakt hodně ucinnej, co zachytí jak částečky snad čehokoliv i všechny pachy. Uklízela jsem totiz po psu průjem a nasi ten respirator maji v dílně. No kdybych si ho nevzala, vyšlo to nastejno, stejně jsem celou dobu zadrzovala dech. Mne jak se prikreje pusa a nos najednou, končím. Ale zase bych se mohla třeba volně potápět, zejo! Kdybych ovsem pri pobytu pod hladinou nepanikarila ![]()
na respirátor se rychle zvykne, to není až takový problém, když je třeba, zvykne se @bobulka88
ano, slo o cytokinovou bouři
na španělskou chřipku umírali jako mouchy mladí, zcela zdraví lidé s dobře fungujícím imunitním systémem — byla to katastrofální věc, ano, cytokinová bouře, nadměrná reakce imunity
proti chřipce se samozřejmě očkuji, v práci bych jí okamžitě chytla, a o to nestojím, takže se každoročně očkuji a dobrý, funguje to spolehlivě
očkovala jsem se i proti prasečí chřipce, ani o tu jsem nestála, k čemu taky…
očkování proti chřipce smysl má, očkuje se vždy před sezonou, a co vidím, tak očkování funguje dobře
smysl má zejména pro ty, kteří si nemohou dovolit ulehnout a chřipku poctivě týden, nědky i 14 dnů vyležet
maminky od malých dětí, které nemaj náhradu a nikdo je u dítěte nezastoupí, nebo pracující kteří si zásadně nevezmou neschopenku a chodí s tím do práce, a pak se potýkají s následky / včetně závažných následků chřipky /
a ti druzí pak s chřipkou běhaj, nakazí ostatní, nebo chodí za doktorem a požadují zázračný lék, aby byli do druhého dne zdrávi protože si „nemůžou dovolit marodit“… chjo
@Borrealis píše:
@Jahudka82očkování proti chřipce smysl má, očkuje se vždy před sezonou, a co vidím, tak očkování funguje dobře
smysl má zejména pro ty, kteří si nemohou dovolit ulehnout a chřipku poctivě týden, nědky i 14 dnů vyležet
maminky od malých dětí, které nemaj náhradu a nikdo je u dítěte nezastoupí, nebo pracující kteří si zásadně nevezmou neschopenku a chodí s tím do práce, a pak se potýkají s následky / včetně závažných následků chřipky /
a ti druzí pak s chřipkou běhaj, nakazí ostatní, nebo chodí za doktorem a požadují zázračný lék, aby byli do druhého dne zdrávi protože si „nemůžou dovolit marodit“… chjo
Tak já vždycky myslela, že s opravdovou chřipkou ten člověk do práce stejně nedoleze. A na virozu, kterou má většina lidí, to stejně nefunguje. Náš kraj je na hranici chřipkové epidemie, přitom píšou, že byla potvrzena asi u čtyř lidi.