Koupě družstevního bytu na pronájem- ano či ne?

Anonymní
1.11.21 09:43

Koupě družstevního bytu na pronájem- ano či ne?

Ahoj, naskytla se mi koupě družstevního bytu jako investice, k pronájmu, kam uložit peníze. Kamarádka, která dělá v právní firmě (ale není právnička), mně od toho ale zrazuje, že jsou a tím hlavně problémy. Pronajímáte někdo družstevní byt? Jaké jsou zkušenosti?

Byt dle stanov družstva pronajímat lze, je nutný jen souhlas domovníka.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15948
1.11.21 10:26
@Anonymní píše:
Ahoj, naskytla se mi koupě družstevního bytu jako investice, k pronájmu, kam uložit peníze. Kamarádka, která dělá v právní firmě (ale není právnička), mně od toho ale zrazuje, že jsou a tím hlavně problémy. Pronajímáte někdo družstevní byt? Jaké jsou zkušenosti?Byt dle stanov družstva pronajímat lze, je nutný jen souhlas domovníka.

Pokud se neumíš zbavit nájemníka, tak je byt jako investice nesmysl, jsou lepší možnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
1.11.21 10:28
@Anonymní píše:
Ahoj, naskytla se mi koupě družstevního bytu jako investice, k pronájmu, kam uložit peníze. Kamarádka, která dělá v právní firmě (ale není právnička), mně od toho ale zrazuje, že jsou a tím hlavně problémy. Pronajímáte někdo družstevní byt? Jaké jsou zkušenosti?Byt dle stanov družstva pronajímat lze, je nutný jen souhlas domovníka.

Je o trochu jednodušší skončit nájem. Protože přesně vzato je to podnájem a ten není chráněný tak jako nájem. Ale kvůli chování podnájemníka by Tě mohlo družstvo vyloučit, SVJ se vlastníka bytu zbavit nemůže.

• Citovat
  • Upravit
7257
1.11.21 10:34
@Anonymní píše:

Ty ale nekupuješ družstevní byt, ale pouze členství v družstvu. Byt je družstva a to může více do výběru podnájemníka mluvit a v extrémním případě tě vyloučit ze členství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.21 10:41

Nájemník tam teď není, toho bych si musela najít. Jasně, napsala jsem to špatně, jasně že bych vlastnila pouze podíl…

• Citovat
  • Upravit
25897
1.11.21 10:42

Pročti si nejdřív stanovy družstva, družstvo většinou musí dát souhlas s podnájmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
1.11.21 11:20
@Anonymní píše:

Ahoj,
v případě družstevních bytů se nejedná o pronájem, ale podnájem. Jak píšeš, zpravidla jsou možnosti dány stanovami družstva a většinou se jedná o podmínku schválení. Podnájem má výhodu, že se lehčeji vypovídá (pravidla jsou volnější), nevýhodou je možnost změny pravidel ze strany družstva, typicky zpoplatnění podnájmů, nebo určení maximálního množstvá podnajatých bytů. Při koupi takového bytu zároveň doporučuji prověřit hospodaření družstva (dostupné na justice.cz), tzn. zda s podílem nekupuješ i podíl na úvěru/dluhu družstva.
Pronajím byty ve vlastnictví i podnajímám družstevní a prozatím jsem na nějakou zásadní překážku u podnájmu družstev bytů nenarazil, ale možná je to i tím, že se k vedení družstev chovám maximálně vstřícně a hlídám, aby nikdy nebyl žádný nedoplatek nebo nesplněný termín nebo problémy s lidmi v bytě bydlícími.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.21 12:42

Mnohdy vyzaduji druzstva poplatek pri podnajimani bytu, ktery ti tedy bud zbytecne snizuje tvuj zisk anebo konkurence schopnost, promitnes-li tento poplatek do plateb podnajemnikovi.

No a narazis-li na nejakou neplatici krysu, ktera nebude chtit dobrovolne s vypovedi opustit tvuj byt, tak mas problem tak jako tak, v tu chvili je uplne jedno, jestli jde o najemnika ci podnajemnika, oboji ma bohuzel velkou oporu u policie a zakonu vubec. Nejde vubec jednoduse vyhodit ani podnajemnika - to jako ho vzit pod krkem a vyvest z bytu ci vyhodit z okna? Scifi predstavy! Nemozne, nemluve o faktu, ze se bude branit a volat cajty a ti zakroci v jeho prospech, i u podnaj.sml.Vim o cem mluvim bohuzel, osobni vl. zkusenost prvni, i kdyz teda po mnoha letech pronajimani.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max