Koupě nemovitosti - a velký problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
aquarian
16.6.21 19:11
@Anonymní píše:
okopíruju sem text, který mi ten právník napsal mailem:
„Tj. vypadá to, že situace je taková, že paní majitelka vstoupila do družstva ještě v době, kdy trvalo její dřívější manželství. To pak může mít bohužel ten zásadní moment, že družstevní podíl byl pravděpodobně (pokud byl nabyt za trvání předcházejícího manželství) nabyt do společného jmění manželů paní a jejího tehdejšího manžela. Pokud by dohoda o vypořádání SJM uzavřená nebyla pak by zřejmě uplynutím 3 let od rozvodu paní a jejího tehdejšího manžela nastala situace, kdy (ve smyslu např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 2694/2015) by se stal družstevní podíl podílovým spoluvlastnictvím paní a jejího tehdejšího manžela (každý z nich ideální 1/2). Takovýto výklad zastává komentář k občanskému zákoníku (Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655−975), 2. vydání, 2020, nakladatelství C.H.BECK (Hrušáková, Králíčková, Westphalová a kol.) i v poměrech nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.“ Řekl mi ještě, že když by šlo do tuhého a on si skutečně začal něco nárokovat, tak jasně - šel by s tím za současnou majitelkou. A musel by prokázat, že se jakýmkoli způsobem na chodu té domácnosti podílel. A pokud by to prokázal, tak ve chvíli, kdy ona by peníze z prodeje už třeba neměla nebo celkově neměla na vyplacení té jeho 1/2, tak by se mohlo stát, že by se „nemovitost vrátila do původního kroku - tzn. zneplatnil se prodej“ - a ten velký problém bysme měli my :nevim:

Tak se ještě zeptej, jestli to tak bylo i v tom roce 2001.

Jestli to třeba podle starého občanského zákoníku nebylo tak, že sice vznikalo společné členství manželů v družstvu, ale po záníku manželství spoluvlastnictví družstevního podílu možné nebylo. ;)

• Citovat
  • Upravit
14649
16.6.21 19:13

@safina tak když paní tvrdí, že se rozešli a srovnali bez papíru, tak bych to nepredpokladala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
16.6.21 19:20

@safina sjm ale nemáš povinnost vypořádávat a něco prodávat a tak. Po nějaké lhůtě, těch 3 letech, věci movité připadají tomu, kdo je užívá, a nemovitosti jsou papírově napůl a finito, včetně podílu v družstvě. Pokud by zůstalo nevyporadano až do důchodu a následného úmrtí jednoho z bývalých manželů, má vypořádaní přednost před dědickým řízením :lol:

Edit mne taky tahle bydlí ex v bytě, který byl zakoupen za doby trvání manželství. Prodávat to teď rozhodne nechci, takže bych ani nesouhlasila. Byty na ceně stoupají :lol: a aspoň mám nějakou páku, kdyby něčím prudil, takže je hodnej :lol: pokud bych nutné potřebovala peníze, řešit by se to muselo, ale nač, když netřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
17.6.21 20:31
@safina píše:
Tak je to 20 let, pokud se exmanžel neozval doteď, je trochu paranoidní se obávat, že by se najednou přihlásil a ještě usiloval o zneplatnění prodeje. Neexistuje něco, jako promlčecí lhůta?

Nebo vydržení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel