Koupě nemovitosti - a velký problém

Anonymní
16.6.21 14:15

Koupě nemovitosti - a velký problém

Ahoj,
jsem v situaci, kterou vůbec nevím, jak mám řešit.
Dědictví po zesnulém bratrovi jsem se s manželem rozhodli řešit investicí do koupi nemovitosti. Jde o byt 2+kk v družstevním vlastnictví, který chceme z části financovat právě z dědictví (cca 1/3) - a zbytek formou hypotéky (vedenou na dům v mém výhradním vlastnictví, ve kterém s manželem žijeme). ALE když jsme podepsali rezervační smlouvu (a zaplatili rezervační poplatek) a pak i hypotéční smlouvu, tak přestože je koupě realizována přes RK, pro jistotu jsem vše nechala před finálním podpisem kupní smlouvy zkontrolovat nezávislým právníkem. A od té doby nespím.
Vyšlo totiž najevo, že současná majitelka kupovala svůj podíl v roce 2001, kdy byla ještě VDANÁ za nyní již exmanžela (rozvod byl také 2001). Trvalé bydliště měli v době rozvodu oba na stejné adrese úplně jinde v městě. Děti spolu neměli. Právník mě důrazně upozornil na dvě věci: 1. ať to hned oznámím bance, ve které máme sjednaný úvěr, že bychom v krajním případě mohli být popotahováni z hlediska úvěrového podvodu (což se hrubě nelíbilo paní v RK). A za 2., že pokud nedošlo při rozvodu k písemnému vypořádání SJM, mohl by se jednoho krásného dne její exmanžel nebo jeho dědicové zjevit a požadovat 1/2 bytu.
Situaci se snažím intenzivně řešit. Dnes mi volali z banky, že z jejich strany problém nebude, když si od majitelky necháme napsat čestné prohlášení, že se ten ex na bytě nebo jeho chodu nijak nepodílel. Fakt je, že z plateb za družstevní podíl, kterých je dohromady pět, je vdaná „pouze“ v prvních dvou, pak už byla rozvedená - a paní tvrdí, že vše financovala z darů od své maminky nebo současného přítele (ten se k čestnému prohlášení sám také nabídl). Plus ještě, ať si v bytovém družstvu necháme vystavit potvrzení, že v bytě nikdy nebyl hlášen. Pak, že i kdyby si na podíl ex vzpomněl, byli bychom my NEJSPÍŠ krytí. Ale na 100% to není, je u toho minimální riziko, že by nějakým způsobem přesto prokázal, že tam bydlel.
Další možností je vybrat si ke koupi jinou nemovitost ve lhůtě 45 dní od podpisu hypotéční smlouvy…což je v dnešní bytové situaci v krajském městě téměř neřešitelný problém.
Moc prosím, nesetkali jste se někdo s podobnou situací? Jak jste řešili? Co byste v naší situaci dělali???

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11296
16.6.21 14:25

Tak snad kdyby měl exmanzel narok na pulku bytu, který exmanželka mezitím prodala, bude se to řešit finanční kompenzaci manželky? Kort pokud on nebyl nikdy členem družstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
16.6.21 14:25

Myslim, ze s naprosto totoznou situaci se tu nesetkas… Poradila bych se urcite s právníkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wendy.C94
16.6.21 14:28

A co na to říká současná majitelka?
Vzhledem k tomu, že se rozvedla v roce 2001 a ve stejném roce koupila byt, tak zřejmě s tím, že bude jenom její - pochybuju, že si to neošetřila právně a nezanesla to tak do Dohody o vypořádání majetku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.21 14:33

Docela bych se tedy bála. A nešla do toho.
Ono už jen ten podíl v družstevním vlastnictví může být problém a ještě k tomu paní a ex manžel…později třeba i ex přítel co jí na to přispěl, pokud by se vám tedy nepovedlo přímo dohledat toho manžela a ten by písemně nepotvrdil, že k bytu žádný nárok nikdy neměl a nemá, tak ještě možná…ale raději bych od toho šla pryč. Jestli to dobře chápu, tak navíc ještě ručíte domem ve kterém žijete, do toho bych tedy taky nešla…Proč nevyberete normálně byt v osobním vlastnictví, žádné družstvo, a raději bych snad vybrala garsonku, abych nemusela ručit jinou nemovitostí. :think:

• Citovat
  • Upravit
14649
16.6.21 14:38

Já myslím, že členství v družstvu připadá pouze na jednu osobu, ale hodnota toho podílu nabytého během manželství se po rozvodu dělí napolovic.

Nicméně bych jakožto laik řekla, že i pokud vypořádáno SJM dosud nebylo, měla by exmanžela logicky vyplatit ta paní z peněz, které získá z toho prodeje. Nerozumím tomu, proč by se měl hlásit vám o půlku bytu? Jak vám toto tvrzení právník zdůvodnil? I kdyby ty prachy třeba hned druhý den všecky rozfrcala, on bude žalovat o vyrovnání přece ji. Ne vás. Protože to bylo manželství jich dvou, ne vaše.

A co na to říká ona, jak s ní o té situaci komunikujete?

Příspěvek upraven 16.06.21 v 14:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wendy.C94
16.6.21 14:46

Jak bych postupovala já: Zeptala bych se současné majitelky, zda má ještě Dohodu o vypořádání majetku a zeptala bych se, jak to teda bylo. Zda ex věděl, že to kupuje apod.

A stejnak bych do toho šla. Nechala bych si vystavit všechna čestná prohlášení. Myslím, že se není čeho bát. Ano, ex vás může tahat po soudech, ale zodpovědnost padá na hlavu prodávající, takže nemůžete o nic přijít. S tím by se měla vypořádat prodávající současná majitelka.

Je to super investice, i za cenu zástavy na vaši nemovitosti. :palec: (To píšu, protože se tomu tady diví nějaký anonym).

• Citovat
  • Upravit
647
16.6.21 14:53

Tak za prvé do družstevního bych nikdy peníze nelila, nikdy nemáš jistotu, že to bude tvé a za druhé i kdyby se někdy býval manžel nebo jeho děti přihlásili, tak vy s tím nic nemáte snad společného. Popotahován by za podvod svoji ženu, ne???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
16.6.21 15:06

Jediný co mi na tom vadí, je ten družstevní byt. V ručení jinou nemovitostí problém nevidím, sama tak ručím. A co se týká obav z ex, tak to jde snad za jeho exmanželkou, tedy prodávající. Navíc do pěti let je možnost stěžovat si na prodej u realitky /špatné info apod./,,,snad to platí, aspoň tak jsem byla poučena vloni…ale jasně, to je jen slabá náplast. Čestná prohlášení, která seženete, vám určitě přidají na klidu, takže do nich jděte, ale spala bych relativně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
16.6.21 16:29

@Anik Já taky nechapu, co by měli mít oni společného s jejím exmanželem a vyrovnáním sjm :lol: třeba to zakladatelka uvedena pravou míru, jak to myslela :lol: to by nikdo nemohl koupit nic od rozvedenyho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.21 18:36

@Wendy.C94: právě, že písemné vypořádání SJM vůbec nemají :( paní majitelka tvrdí (ale písemně to nikde není), že si každý vzali to, s čím přišli - a šli od sebe. Nic víc. Do mailu mi pak ještě napsala časovou osu, jak to probíhalo (březen 2001 koupě části podílu družstevního bytu, žádost o rozvod podala v květnu téhož roku + se v květnu od ex odstěhovala, rozvod byl dokonán v září 2001). A v potvrzení o koupi toho družstevního podílu z března 2001 je přímo psáno, že je vdaná.

@Semtex: okopíruju sem text, který mi ten právník napsal mailem:
„Tj. vypadá to, že situace je taková, že paní majitelka vstoupila do družstva ještě v době, kdy trvalo její dřívější manželství. To pak může mít bohužel ten zásadní moment, že družstevní podíl byl pravděpodobně (pokud byl nabyt za trvání předcházejícího manželství) nabyt do společného jmění manželů paní a jejího tehdejšího manžela. Pokud by dohoda o vypořádání SJM uzavřená nebyla pak by zřejmě uplynutím 3 let od rozvodu paní a jejího tehdejšího manžela nastala situace, kdy (ve smyslu např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 2694/2015) by se stal družstevní podíl podílovým spoluvlastnictvím paní a jejího tehdejšího manžela (každý z nich ideální 1/2). Takovýto výklad zastává komentář k občanskému zákoníku (Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655−975), 2. vydání, 2020, nakladatelství C.H.BECK (Hrušáková, Králíčková, Westphalová a kol.) i v poměrech nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.“ Řekl mi ještě, že když by šlo do tuhého a on si skutečně začal něco nárokovat, tak jasně - šel by s tím za současnou majitelkou. A musel by prokázat, že se jakýmkoli způsobem na chodu té domácnosti podílel. A pokud by to prokázal, tak ve chvíli, kdy ona by peníze z prodeje už třeba neměla nebo celkově neměla na vyplacení té jeho 1/2, tak by se mohlo stát, že by se „nemovitost vrátila do původního kroku - tzn. zneplatnil se prodej“ - a ten velký problém bysme měli my :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.21 18:44

My jsme do toho družstevního vlastnictví chtěli jít i z toho důvodu, že během letošního roku by se v tomto konkrétním případě mělo změnit na osobní. To víme uz více zdrojů a je to i oficiální informace. Tohle družstvo má cca 20 bytových domů a letos u části z nich (včetně té „naší“) končí vázací doba.

• Citovat
  • Upravit
14649
16.6.21 18:49
@Anonymní píše:
@Wendy.C94: právě, že písemné vypořádání SJM vůbec nemají :( paní majitelka tvrdí (ale písemně to nikde není), že si každý vzali to, s čím přišli - a šli od sebe. Nic víc. Do mailu mi pak ještě napsala časovou osu, jak to probíhalo (březen 2001 koupě části podílu družstevního bytu, žádost o rozvod podala v květnu téhož roku + se v květnu od ex odstěhovala, rozvod byl dokonán v září 2001). A v potvrzení o koupi toho družstevního podílu z března 2001 je přímo psáno, že je vdaná.@Semtex: okopíruju sem text, který mi ten právník napsal mailem:
„Tj. vypadá to, že situace je taková, že paní majitelka vstoupila do družstva ještě v době, kdy trvalo její dřívější manželství. To pak může mít bohužel ten zásadní moment, že družstevní podíl byl pravděpodobně (pokud byl nabyt za trvání předcházejícího manželství) nabyt do společného jmění manželů paní a jejího tehdejšího manžela. Pokud by dohoda o vypořádání SJM uzavřená nebyla pak by zřejmě uplynutím 3 let od rozvodu paní a jejího tehdejšího manžela nastala situace, kdy (ve smyslu např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 2694/2015) by se stal družstevní podíl podílovým spoluvlastnictvím paní a jejího tehdejšího manžela (každý z nich ideální 1/2). Takovýto výklad zastává komentář k občanskému zákoníku (Občanský zákoník II. Rodinné právo (§ 655−975), 2. vydání, 2020, nakladatelství C.H.BECK (Hrušáková, Králíčková, Westphalová a kol.) i v poměrech nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.“ Řekl mi ještě, že když by šlo do tuhého a on si skutečně začal něco nárokovat, tak jasně - šel by s tím za současnou majitelkou. A musel by prokázat, že se jakýmkoli způsobem na chodu té domácnosti podílel. A pokud by to prokázal, tak ve chvíli, kdy ona by peníze z prodeje už třeba neměla nebo celkově neměla na vyplacení té jeho 1/2, tak by se mohlo stát, že by se „nemovitost vrátila do původního kroku - tzn. zneplatnil se prodej“ - a ten velký problém bysme měli my :nevim:

A co kdyby on proste podepsal nějaký souhlas s prodejem nebo plnou moc? Kdyz to v podstatě kupovala ona a jsou dohodnutí, že je to její, byť to pořídila pred koncem manželství, tak by to měla být jen formalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
16.6.21 19:09

Tak je to 20 let, pokud se exmanžel neozval doteď, je trochu paranoidní se obávat, že by se najednou přihlásil a ještě usiloval o zneplatnění prodeje. Neexistuje něco, jako promlčecí lhůta? Přijde mi jako nesmysl, že nebylo vypořádáno sjm. Něco o tom určitě v rozhodnutí soudu bude, nejspíše to, že manželé se dohodli, že každý je výlučným vlastníkem účtu a majetku, který v době rozvodu užívá a žádný z nich si nečiní nárok na majetek druhého (něco v tom smyslu).
Proraďte se raději ještě s někým jiným (jiným právníkem), toto mi přijde docela dost hysterické. Není právník jako právník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
16.6.21 19:10
@Semtex píše:
A co kdyby on proste podepsal nějaký souhlas s prodejem nebo plnou moc? Kdyz to v podstatě kupovala ona a jsou dohodnutí, že je to její, byť to pořídila pred koncem manželství, tak by to měla být jen formalita.

Jasně, a co když je to syčák, kterému akorát tímto přihrají příležitost exmanželce znepříjemnit život?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel