Koupení bytu bez realitky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23436
15.12.16 05:42

Jak už tu bylo řečeno

• Projet inzeráty - bezrealitky, případně dát poptávku, že nechceš RK
  • Smlouvu sepíše právník, přímo ve smlouvě ať je notářská úschova včetně dispozice s penězi - tedy že se uvolní po zápisu do katastru, atd.
  • pokud chceš mít jistotu, tak si najmi nějakou firmu, která provede prohlídku nemovitosti a zjištění stavebních a právních vad (je jich dost i mimo notoricky známé bytecheck, nemo…).
  • pokud chceš hypotéku, obejdi banky - začni tou, kde máš účet a pak obejdi ty nejvějtí a nech si předložit nabídky pro Tvojí situaci a podmínky.

no a pak to spusť. Za každý z těch bodů se platí, ale v součtu zaplatíš násobně méně, než je provize jakékoliv realitce. Chtělo by se říct, že do toho dáš čas, ale není to tak úplně pravda, protože realitka sice po tobě žádný čas nechce, ale (i když to často deklaruje), žádný z těch bodů neudělá, nebo ho udělá jen na oko - smlouvy jen namnožené, plné faktických i právních vad, stav nemovitosti nezjišťujou vůbec, protože oni jen prodávají, hypotéku seženeš levněji a ještě tě vystaví riziku, že když ti nedají hypo, tak oni si zkásnou (zcela nezákonně) provizi od Tebe a nazdar.
Takže rozhodnutí nejít do realitky kvituju jako správné, protože celou transakci uděláš levnější, rychlejší a bezpečnější.
Realitky jsou ksindl. Minimálně ty v ČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontar
15.12.16 08:21

Mně se třeba právník neosvědčil…sice vyjel smlouvu z počítače, ale neupozornil mě na souvislosti s obcí /šlo o podnikatelský pronájem provozovny, který se musel nahlásit na stavební odbor/ a nakonec vlastně za nic neručí a takových smluv je na internetu hafo a zadarmo, naproti tomu realitka při prodeji pozemku zafungovala bezchybně a za přiměřenou cenu…ona určitá míra rizika je bohužel vždy, jak je vidět okolo nás a to ve všech fázích se už nějaký průser vyskytnul…podvodný prodávající, podvodná realitka, podvodný právník, prošustrovaný peníze z úschovy atd. ale vyhýbat se realitce při koupi je asi blbost, né? Cena je tam jasně daná a některé zajímavé věci se ani nijak jinak koupit nedají, protože realitka má exluzivitu…ostatně ty peníze se snaží ušetřit prodávající a občas má takové nesmyslné požadavky, že je to až k smíchu..to ho zase realitky ve vlastním zájmu trochu usměrní..samozřejmě bych dopředu nedal ani vorla…

• Citovat
  • Upravit
5018
15.12.16 08:37
@Renca8 píše:
Pedro 00 budeme potrebovat hypoteku, jak sem psala nejsme milionari. Ale tady ty dalsi veci nam asi banka nezaridi? :think:

Proto doporučuji využít pro přípravu smluv právníka nebo notáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
15.12.16 08:41
@Jogrr píše:
@Renca8 u nas to bylo bez hypoteky, takze zadna uschova apod. hned na ucet prodavajiciho.
Predtim jsme vystridali dve realitky, kazda chtela 100 tis. a provizi a to, co predvedli obe damy, bylo silene.
Smlouva hala bala, jen zkopirovany mustr, ktery neresil konkretni situaci, maklerka, ktera byla maklerkou 3 mesice, des bes.
Uz bych nikdy pres realitku nesla, jedine naprimo a s pravnikem.

To není nejbezpečnější postup. Hypotéka s tím nesouvisí, ale je pro obě strany lepší využít notářskou, advokátskou nebo bankovní úschovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
15.12.16 08:44
@Chauvinist píše:
Realitky jsou ksindl. Minimálně ty v ČR.

Zobecnění na úrovni „všem chlapům jde jenom o jedno“. Já mám realitkami dobré i špatné zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.16 08:55

@Renca8 Vy už máte konkrétní byt, jen chceš poradit, jak ideálně ho koupit bez realitky?
My jsme byt kupovali bez realitky, prodávající si zařídila notáře. Ale byt byl placený v hotovosti, takže odadla hypotéka. Na byt byla zástava, musela se vyřešit, s tím také poradila notářka. Cenu této služby nevím, vše platila prodávající.
My máme ve městě min. jednu super realitku. S tou má zkušenosti syn, bratr i známý. Tak jsem před koupí bytu telefonovala k nim s dotazem, zda poskytují službu při prodeji nemovitosti. Že máme prodejce, kupce a jen chceme zařídit všechny náležitosti tak, aby byly dobře. Tuto službu mě realitka nabídla za 12 tisíc, včetně úschovy peněz. Smlouvy, vklad na katastr…Ale jsme z druhého konce republiky, takže kontakt na ně dávat nebudu.

• Citovat
  • Upravit
3541
15.12.16 09:03

Také mi přijde realitka zbytečná. Hledali jsme byt poměrně dlouho a také máme i špatné zkušenosti s realiťáky. Někteří jsou fakt amatéři. Rozhodně doporučuji smlouvy od právníka a notářskou úschovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
15.12.16 09:09
@Pedro 00 píše:
Zobecnění na úrovni „všem chlapům jde jenom o jedno“. Já mám realitkami dobré i špatné zkušenosti.

Nesouhlasím. Když mi někdo řekne, že má „dobré“ zkušenosti s realitkou, tak je to obvykle tak, že realitka dělá to, co obvykle, tedy „nic“. Když pak procházím smlouvy, časování, protokoly, atd, tak sem vždy musel říct, že „tys teda měl zase jednou kliku“. V 90% případů je to tak, že prodávající chce prodat, kupující koupit a není v tom žádný chyták, takže to, že realitka „jen“ nepřekáží vypadá jako super služba a všichni jsou spokojeni (pokud se teda smíří s platbou za nic) a pokud zástupce realitky je někdo, kdo i při takovém výkonu jedná jako civilizovaný člověk (což tedy rozhodně není pravidlem, ale to je asi to nejmenší).
V okamžiku, kdy nastane jakýkoliv problém, tak se zjistí, že realitka vlastně nic nevěděla, neví, nemusí, za smlouvy neručí, nic nemá a nazdar. Dál ani nezvedají telefony.
K čemu pak taková služba je, to opravdu netuším. Resp. jeden aspekt existuje - organizují prohlídky. Ale kolikrát jsem se jako doprovod setkal s tím, že realiťák je u vchodu, zazvoní na majitele a tím to pro něj hasne. To mi prostě hlava nebere :nevim:
Přiznám se, že za dekádu a kousek, co se tomuhle segmentu trochu věnuji jsem se s realitkou, která nabízí cokoliv navíc mimo to, co píšu, nesetkal. Naproti tomu zločinců všeho druhu jsem v těhl institucích poznal přehršel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
15.12.16 10:05

@Chauvinist Vyhledala vhodnou nemovitost ke koupi, našla kupce na nemovitosti stávající, vše ošetřila. ohlídala, vyřešila návaznosti, vyřešila problémy, které se vyskytly. Nebyla to jednoduchá transakce.
Já tvou praxi v oboru nezpochybňuji, ale souhlasit můžeš pouze se svou empirickou zkušeností, ne s mou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2450
15.12.16 10:39

Dekuji moc za kazdy prispevek. Ano, je to tak ze mame vyhlidli byt a musime si vzit hypoteku. Kdyby chtel jeste nekdo napsat at napise :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
16.12.16 00:54

@Pedro 00 je to jiz 5 let, vse klaplo, netreba nyni jiz nic resit. Jednalo se o penize muze, takze jeho riziko a cizi starost nadbytecna. A nemyslim to nijak zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
16.12.16 07:52
@Jogrr píše:
@Pedro 00 je to jiz 5 let, vse klaplo, netreba nyni jiz nic resit. Jednalo se o penize muze, takze jeho riziko a cizi starost nadbytecna. A nemyslim to nijak zle.
Že vše klaplo jsem pochopil, doporučení se vztahovalo spíše na zakladatelku. Většinou se to řeší přes úschovu, aby kupující dostal peníze zpět, kdyby třeba z jakéhokoli důvodu neproběhl zápis do katastru. Ona je totiž jedna věc mít na peníze nárok a druhá je reálně z dlužníka dostat zpět. Ještě rizikovější je poslat peníze na účet realitky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí