Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Utekla jsem od Macbook
stejně jak od Apple jako takového..jsou daleko lepší a notaky než Apple který se specifikuje pouze na určitou skupinu lidí co používají jejich aplikace..Za mě ThinkPad jako vyšitý, nedám na něj dopustit, máme ho doma přes 1o let a fici naprosto báječně ![]()
Btw..není to noťas, já vím, ale takhle skončil můj iPhone přednedávnem
výbuch jak v Hirošimě ![]()
@Mista1 píše:
@SAJ Nereagujete marně, ale taky nejsem v práci jen na telefonujak ten upgrade myslíte? Na servis jsem notobook nosila vždy a nikdy mi nic jako upgrade systému neporadili
Pokud je ten noťas pár let starý, je možné, že ještě nemá systém na rychlém SSD disku.
Podobný problém jsem řešila na pracovním notebooku. S novou aktualizací Windows přestal disk stíhat, padaly splikace, tuhl system. Koupil se nový rychlý disk (2-3k), reinstaloval se systém a v normálním kancelářskem provozu šlapal jako hodinky. Se zahájením plně distanční výuky přes Teams a OneNote (plus plno dalších aplikací) jsem řešila problém s nedostačující operační pamětí (pomalé operace, dlouhé čekání, občas pád aplikace), vedení mi dokoupilo dalších 8 GB RAM, já si ji sama doplnila do notebooku a od té doby bez jediného problému, zvládá i dost náročnou zátěž.
Děti mi jedou klasickou kancelařinu (protokoly, texty, tabulky) a online příjem distanční výuky na dost starých strojích jeden stroj má snad dvanáct nebo patnáct let…), ale s dostatečně rychlým úložištěm (to ty nazýváš paměť) a s rozšířenou operační pamětí jedou bez jediného problému. Jsou na gymplu, věř, že pracují dost.
Asi bych taky pouvažovala nad tím, kde servisuješ, podle všeho ti tam moc dobře neradí.
Příspěvek upraven 23.10.20 v 16:18
@SAJ Děkuji za vysvětlení. Já se bohužel od dětství až po studia neměla s kým moc radit, rodiče jsou v tomhle ohledu mimo úplně, moc kamarádů „ajťáků“ nemám, takže je to boj. Děkuji, zkusím se domluvit třeba na jiném servisu, jak mi poradí. ![]()
Sla bych do Macu. Mame a slouzi nam uz tak 5 let? Bez chybicky. Vse ostatni mame ale taky apple, coz je podle me docela dulezity pro synchronizaci. Pak je prenos souboru mezi zarizenimi hracka. Neumim si predstavit mit Mac & treba Samsung. Na ipad bych se vyprdla, po chvili by te to stvalo.
@ocean.mama Moje kamarádka si nosí iPad právě do školy na medicíně, aby nemusela tahat ty obrovské skripta na anatomii a podobné hrůzy a je to její životní láska
ale má doma k tomu i klasický počítat, což já chci ideálně v jednom
děkuji, telefon mám iPhone a mám tedy přesně zkušenost, že i po letech je telefon jako švýcarské hodinky, zatímco android za dva roky zahlcený a unavený, pri stejném užívání. Kamarádi mi to samé říkali i o Macu, ale rozhodně se ještě poptám po údržbě než bych investovala, děkuji ![]()
@Mista1 píše:
@SAJ Děkuji za vysvětlení. Já se bohužel od dětství až po studia neměla s kým moc radit, rodiče jsou v tomhle ohledu mimo úplně, moc kamarádů „ajťáků“ nemám, takže je to boj. Děkuji, zkusím se domluvit třeba na jiném servisu, jak mi poradí.
Ono je jednodušší poradit koupi nového, zvlášť pokud ji prodají přímo oni, že?
Jako, vytunili jsme takhle doma tři počítače, plus v práci ten jeden můj, a fakt šlapou jako hodinky. Pokud nehraješ hry, nebo pokud si nehraješ s digitálním grafickým uměním, je zbytečné kupovat novou techniku.
Nehledě teda na to, že to je drahé.
@Mista1 píše:
@ocean.mama Moje kamarádka si nosí iPad právě do školy na medicíně, aby nemusela tahat ty obrovské skripta na anatomii a podobné hrůzy a je to její životní láskaale má doma k tomu i klasický počítat, což já chci ideálně v jednom
děkuji, telefon mám iPhone a mám tedy přesně zkušenost, že i po letech je telefon jako švýcarské hodinky, zatímco android za dva roky zahlcený a unavený, pri stejném užívání. Kamarádi mi to samé říkali i o Macu, ale rozhodně se ještě poptám po údržbě než bych investovala, děkuji
Jinak iPad je na přednášky super, ale stejně, papír je papír… Teda ať nezním jako stromilec, mluvím z praxe. Dítě mi chce jít na medicínu a chodí na přípravné přednášky - ty si dál zpracovává a když můj iPad půjčilo, samo uznalo, že s papírem je další práce s přednáškou přece jen jednodušší.
Ale to je už na každém. ![]()
Sama OneNote používám víc než málo, je to fakt boží, ale má to své limity. ![]()
Příspěvek upraven 23.10.20 v 16:27
@SAJ Oni mi žádnou koupi neradili. Ale asi s tím počítačem tedy ani nic moc neudělali.
Já chci jen mít po dobu pomerne náročného studia klid od stresující techniky, která víc než pomáhá, pridelava práci a vztek ![]()
@Mista1 píše:
@ocean.mama Moje kamarádka si nosí iPad právě do školy na medicíně, aby nemusela tahat ty obrovské skripta na anatomii a podobné hrůzy a je to její životní láskaale má doma k tomu i klasický počítat, což já chci ideálně v jednom
děkuji, telefon mám iPhone a mám tedy přesně zkušenost, že i po letech je telefon jako švýcarské hodinky, zatímco android za dva roky zahlcený a unavený, pri stejném užívání. Kamarádi mi to samé říkali i o Macu, ale rozhodně se ještě poptám po údržbě než bych investovala, děkuji
Tak jestli mas iphone, tak bych definitivne sla do Macu
usnadni to praci
@Skaiqy ThinkPad měla kamarádka a vyletěl oknem, jak byl poruchovy, sto lidí, sto chutí a sto technických problémů ![]()
@Mista1 píše:
@SAJ To máte pravdu, matematiku si na tom nějak nedokážu představit.
No, zrovna na matiku je moc fajn.
To mám vyzkoušeno.
Spíš bych viděla jako větší problém obsáhlejší zápisy z přednášek, které si člověk potřebuje dál zpracovat… Zas by to šlo synchronizovat s notebookem… Nevím. Určitě to stojí za úvahu.
A jo, na iPad se píše super.
Také mohu jednoznačně doporučit. Stejně jak tu někdo už psal, mám od roku 2013 druhý MacBook air. Druhý jsem si koupila v roce 2017 jen proto, abych svůj původní dala dceři ke studiu na střední škole. Oba jsou stále v perfektním stavu, nezažila jsem spolehlivější přístroj. Lehký, skladný, nemusíte ho vypínat, jen zavřete víko, poté kdykoliv otevřete a Mac je okamžitě k dispozici. Na nic nečekáte. Studuji dálkově VŠ, Mac si nosím na přednášky, kde si na něm píšu veškeré zápisy, nikdy mě nezklamal. Položím na stůl, otevřu víko a můžu psát, kolegové s windows čekají celou věčnost, než jim počítače naběhnou. Má navíc perfektní klávesnici, na žádném jiném počítači se mi tak dobře nepíše všema 10 jako na něm. Office normálně koupíte i pro Mac, za stejné peníze jako pro Windows, jen musíte hledat při koupi kompatabilní verzi. Pages ani numbers nepoužívám kvůli zmiňované kompatabilitě, cenově je opravdu jedno, zda si koupíte licenci pro win nebo pro Mac. Propojení s Iphonem nemá chybu, píšete sms na počítači a posíláte přes telefon, kompatabilita je perfektní. Doma už jedeme všichni jen v Apple, to jsem byla odpůrce, první Iphone 4 jsem dostala v r. 2010 jako dárek a nemohla to tenkrát rozdýchat, k čemu mi bude ![]()
Mám zkušenosti se vším zde zmíněným. Z mého pohledu je nejlepší vybírat podle činnosti, která bude dominantní. Větší psaní na telefonu nebo iPadu je os. r - na notebooku je to podstatně lepší, s klasickou klávesnicí super. Co se týká výběru operačního systému MacOS / Windows - vybíral bych podle toho, co budu hlavně dělat (sofwaru který chci používat).
@damaaja píše:
Také mohu jednoznačně doporučit. Stejně jak tu někdo už psal, mám od roku 2013 druhý MacBook air. Druhý jsem si koupila v roce 2017 jen proto, abych svůj původní dala dceři ke studiu na střední škole. Oba jsou stále v perfektním stavu, nezažila jsem spolehlivější přístroj. Lehký, skladný, nemusíte ho vypínat, jen zavřete víko, poté kdykoliv otevřete a Mac je okamžitě k dispozici. Na nic nečekáte. Studuji dálkově VŠ, Mac si nosím na přednášky, kde si na něm píšu veškeré zápisy, nikdy mě nezklamal. Položím na stůl, otevřu víko a můžu psát, kolegové s windows čekají celou věčnost, než jim počítače naběhnou. Má navíc perfektní klávesnici, na žádném jiném počítači se mi tak dobře nepíše všema 10 jako na něm. Office normálně koupíte i pro Mac, za stejné peníze jako pro Windows, jen musíte hledat při koupi kompatabilní verzi. Pages ani numbers nepoužívám kvůli zmiňované kompatabilitě, cenově je opravdu jedno, zda si koupíte licenci pro win nebo pro Mac. Propojení s Iphonem nemá chybu, píšete sms na počítači a posíláte přes telefon, kompatabilita je perfektní. Doma už jedeme všichni jen v Apple, to jsem byla odpůrce, první Iphone 4 jsem dostala v r. 2010 jako dárek a nemohla to tenkrát rozdýchat, k čemu mi bude
Je potřeba srovnávat srovnatelné produkty a podmíny. Nelze srovnávat MacBook za 30 tisíc s notebokem za 15. Klasický notebook za 30 bude srovnatelný, resp. výkonově lepší než MacBook.
Co se týká rychlosti startu - záleží, jestli se zavřením víka provádí uspání nebo vypnutí. Mac má typicky uspání, Window ve výchozím stavu vypnutí. Po přepnutí na uspání je start do pár sekund.