Koupit do školy MacBook?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
24.10.20 10:21
@Mista1 píše:
@SAJ Respektive radíte přidat paměť, ale když už jsem na novém notebooku měla paměť dostatečnou, na rozdíl od toho prvního, tak jak to pomůže?

Na tohle jsem ti neodpovídala, tak to napravím, neber to ale jako poučování.

Slovem paměť se označuje operační paměť (to je to RAM v popis produktu). Ovšem procesor mimo paměť ještě ukládá zpracovávaná data na pevný disk - úložiště. Velikost úložiště (HD, HDD nebo SSD) není až tak podstatná, v mém soukromém kompu mám jen 128 GB a pro moje potřeby to bohatě stačí. U disku je ovšem důležitá přístupová rychlost (do podrobností se pouštět nebudu) a když je disk pomalý, procesor musí čekat.

Proto fakt zázračně pomůže navýšení paměti a rychlý disk, i když procesor, deska a všechen zbytek notebooku zůstane stejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15740
24.10.20 10:34
@Mista1 píše:
No tak si vyberte, vyhodit, nebo rozšířit? 😄 @Zumpa @SAJ

+

@Amalthea píše:
Proč by ho hned vyhazovala? Ať udělá to, co radí @SAJ a bude mít klid. Jako koupit ntb s 4 GB RAM a bez SSD… to je vidět že se v tom holka nevyzná, tak ať si nechá poradit a ušetří fakt hooodně peněz.

Myslím ten disk vyhodit - nahradit SATA SSD - dle specifikace viz:

http://h20195.www2.hp.com/…05468499.pdf?…

se tam dá buď klasický 7,2mm, nebo 9mm, případně M.2 SATA, ale u některých HP notebooků byly dost velké problémy s chlazením, zrovna Probook 250 je entry model, tak tam bych ho nedával.

Co se týká paměti RAM, tak opět podle specifikace umí adresovat max. 8GB, takže doporučuji přikoupit 4GB modul.

Tyhle dvě věci tady doporučuje víc lidí (@SAJ a spol), já s tím plně souhlasím, na výkonu toho stroje to bude dost znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
24.10.20 10:52
@Zumpa píše:
To není vůbec pravda. Za chvilku končí podpora W10 1903, viz:
https://docs.microsoft.com/…of-servicing

Před nedávnem končila podpora Windows 7. Ano, končí podpora W10 1903 (May 2019 Update), ale zdarma můžeš aktualizovat na novější verzi (resp. v rámci automatického updatu se provádí samo).

V minulosti bylo možné aktualizovat z Windows 7 na 8 zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
24.10.20 11:08
@SAJ píše:
Na tohle jsem ti neodpovídala, tak to napravím, neber to ale jako poučování.

Slovem paměť se označuje operační paměť (to je to RAM v popis produktu). Ovšem procesor mimo paměť ještě ukládá zpracovávaná data na pevný disk - úložiště. Velikost úložiště (HD, HDD nebo SSD) není až tak podstatná, v mém soukromém kompu mám jen 128 GB a pro moje potřeby to bohatě stačí. U disku je ovšem důležitá přístupová rychlost (do podrobností se pouštět nebudu) a když je disk pomalý, procesor musí čekat.

Proto fakt zázračně pomůže navýšení paměti a rychlý disk, i když procesor, deska a všechen zbytek notebooku zůstane stejný.

Já bych to trochu upřesnil. V počítači jsou dva základní druhy paměti (pokud vynecháme pamět komponent, kde si drží nastavení, BIOS apod.):

RAM = random access memory - „operační paměť“ - s ní přmo pracuje počítač, je v ní načten operační systém, aktuálně používané programy apod. Velikost je u běžných PC někde v rozsahu 4 - 32 GB. Minimální doporučovaná velikost je 8 GB. Vlastnosti této paměti jsou rychlost, ale při vypnutí napájení se obsah smaže. Tj. při startu počítače se do této paměti načte operační systém a při spuštění aplikace se do ní načte spouštěný program, při psaní dokumentu ve Wordu je v ní uložen ten psaný dokument.

Pevný disk (HDD = hard disk, SSD = solid state disk) - disk na který se ukládají data, je na něm nainstalován operační systém, aplikace… Z tohoto disku se do RAM načítá operační systém při zapnutí počítače, programy při spuštění (třeba ten Word). Typická velikost je dnes cca. 128 GB - 1 TB.

Pevné disky dle konstrukce - HDD - tzv. plotnový nebo otáčkový disk - obsahuje mechanické součásti a je proto náchylný na pády a otřesy. Dnes se již do klasický počítačů téměř nemontuje. Rychlost otáček 5400 rpm (otáček za minutu) nebo 7200 rpm (u serverových i 10000 rpm). Posledních pár let se používají SSD, které neobsahují mechanické součásti, jsou podstatně odolnější, nevadí jim pády a otřesy a jsou podstatně rychlejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
24.10.20 11:10
@Zumpa píše:
Myslím ten disk vyhodit - nahradit SATA SSD - dle specifikace viz:

http://h20195.www2.hp.com/…05468499.pdf?…

se tam dá buď klasický 7,2mm, nebo 9mm, případně M.2 SATA, ale u některých HP notebooků byly dost velké problémy s chlazením, zrovna Probook 250 je entry model, tak tam bych ho nedával.

Co se týká paměti RAM, tak opět podle specifikace umí adresovat max. 8GB, takže doporučuji přikoupit 4GB modul.

Tyhle dvě věci tady doporučuje víc lidí (@SAJ a spol), já s tím plně souhlasím, na výkonu toho stroje to bude dost znát.

Tak zkontrolovat nejvyšší možnou adresaci RAM mě nenapadlo… Pokud opravdu umí jen 8GB, tak dokoupit 4GB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
24.10.20 11:12
@Prof. Farnsworth píše:
Já bych to trochu upřesnil. V počítači jsou dva základní druhy paměti (pokud vynecháme pamět komponent, kde si drží nastavení, BIOS apod.):

RAM = random access memory - „operační paměť“ - s ní přmo pracuje počítač, je v ní načten operační systém, aktuálně používané programy apod. Velikost je u běžných PC někde v rozsahu 4 - 32 GB. Minimální doporučovaná velikost je 8 GB. Vlastnosti této paměti jsou rychlost, ale při vypnutí napájení se obsah smaže. Tj. při startu počítače se do této paměti načte operační systém a při spuštění aplikace se do ní načte spouštěný program, při psaní dokumentu ve Wordu je v ní uložen ten psaný dokument.

Pevný disk (HDD = hard disk, SSD = solid state disk) - disk na který se ukládají data, je na něm nainstalován operační systém, aplikace… Z tohoto disku se do RAM načítá operační systém při zapnutí počítače, programy při spuštění (třeba ten Word). Typická velikost je dnes cca. 128 GB - 1 TB.

Pevné disky dle konstrukce - HDD - tzv. plotnový nebo otáčkový disk - obsahuje mechanické součásti a je proto náchylný na pády a otřesy. Dnes se již do klasický počítačů téměř nemontuje. Rychlost otáček 5400 rpm (otáček za minutu) nebo 7200 rpm (u serverových i 10000 rpm). Posledních pár let se používají SSD, které neobsahují mechanické součásti, jsou podstatně odolnější, nevadí jim pády a otřesy a jsou podstatně rychlejší.

Taky jsem se mohla rozepsat, ale pokud holčina říká paměť pevnému disku, leda bych jí popletla hlavu. TMI, víš? :mrgreen: Navíc stejně nezmiňuješ problém s cacheováním, který tady bude největší problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mista1
24.10.20 11:18

Lidi, vážně moc děkuju, ale opravdu tyhle specifikace už jsou pro mě španělská vesnice, nikdy jsem se i to nezajímala, nerozumím tomu a už se ztrácím, jak jsem říkala, nemám kolem sebe lidi, kteří by mi s tím pomohli a nic mi to neříká, ani když jsem se snažila to pochopit :D díky za rady, zkusím si to přebrat

• Citovat
  • Upravit
Mista1
24.10.20 11:20

@Amalthea je blbý, když se v tom nevyznáte a v elektru vám vždycky doporučí, co zrovna potřebují prodat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
14751
24.10.20 11:25
@Mista1 píše:
Lidi, vážně moc děkuju, ale opravdu tyhle specifikace už jsou pro mě španělská vesnice, nikdy jsem se i to nezajímala, nerozumím tomu a už se ztrácím, jak jsem říkala, nemám kolem sebe lidi, kteří by mi s tím pomohli a nic mi to neříká, ani když jsem se snažila to pochopit :D díky za rady, zkusím si to přebrat

Tak to zkusím popsat obecně. Tvůj počítač má malou pamět - nevejde se tam všechno s čím právě pracuješ. Aby mohl fungovat, musí si část toho ukládat dočasně na disk. Ten disk ale taky pomalý, a proto je celý počítač pomalý.

Řešením je zvětšit pamět (přidat další) - tím se tam vejde všechno (nebo podstatně víc).

A na ukládání dat (souborů apod.) je vhodné nechat vyměnit disk co tam nyní máš, ža jiný novější (SSD) který bude výrazně rychlejší a větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
24.10.20 11:27

@Mista1 našel bych si na internetu IT firmu z okolí, která dělá servis počítačů. Určitě v okolí něco bude, tyhle firmy využívají některé firmy nebo školy a úřady, aby se jim staraly o počítače a sítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
24.10.20 11:29
@Mista1 píše:
@Amalthea je blbý, když se v tom nevyznáte a v elektru vám vždycky doporučí, co zrovna potřebují prodat. :nevim:

Držím palce. A pokud mohu ještě jednu malou radu - prosím tě, s tvými technickými skills si nastav automatické ukládání všech školních dokumentů někam na cloudové úložiště.
Ať o svou práci nepřijdeš při jakémkoliv průšvihu. Platí to jak pro PC, tak pro MAC (pokud to tam není automaticky, s tím nemám zkušenost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
24.10.20 11:34

@Mista1 pokud nenajdeš firmu v okolí, tak můžeš zkusit NBServis https://www.nbservis.cz/ - před pár lety jsem k nim dával na opravu notebooku (výměna desky) a byl jsem spokojen. Mají i nějaký svoz zakázek, takže se tam nemusí osobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8624
24.10.20 11:43
@Mista1 píše:
@Amalthea je blbý, když se v tom nevyznáte a v elektru vám vždycky doporučí, co zrovna potřebují prodat. :nevim:

proto zajít tedy do servisu a říct konkrétně co chci - SSD disk a navýšit RAM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15740
24.10.20 11:47

@Prof. Farnsworth k serverům tě doplním, dělají se dokonce i 15krpm disky :) V dnešní době se na serverových řešeních pak používají nvme do pcie slotů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mista1
24.10.20 11:48

@Prof. Farnsworth Nebojte, zas tak blbá nejsem a co jste napsal, předtím, jsem pochopila, ale už nenabalujte další technické detaily. :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák