Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Jaja87 Poraď se na http://www.potkani-forum.cz/ - výborné fórum, kde se dozvíš o potkanech prakticky všechno.
Potkany jsem měla (2 kluky), jsou fajn, kluci jsou v dospělosti líní, holky akčnější. Na péči nenároční (ve srovnání třeba se psem). Ochočit se dá výborně, někdo s nimi dělá dokonce agility ![]()
Od tříletého bych je teda držela dál nebo měla pod přísným dozorem - v sebeobraně dokážou přece jen hryznout a děcko nemusí pobrat, jak se ke zvířeti chovat.
Jinak doporučuji z chovatelské stanice - budou naučení na člověka, nebudou příbuzensky prokřížení (což je ve zverimexech běžné), chovatel poradí, poučí. A neodneseš si třeba páreček místo dvou samců/samic, což se prý ve zverimexu běžně stane.
Cena za samotného potkana je směšná proti tomu, co nacpeš do vybavení a případně do veterináře. A když budeš mít štěstí a nebudeš mít nároky třeba na barvu, přijdeš ke „slušným“ potkanům za hubičku, třeba z nechtěného vrhu - prostě se poptej na potkaním fóru.
Potkana ne. Žije hlavně v noci (a dělá hluk), je to všežravec tudíž výměšky dost smrdí. Je dosti inteligentní na to aby zdrhal.
Pro tříleté dítě bych nepořizovala ještě nic, pro školáky bych začala morčaty nebo králíky.
@Mamina6699 píše:
me napadl hned krecek, ten Zhu Zhu petspece je stopro na rodici, ale hlavne jde o to, ze tak male dite mu muze ublizit
jo, plyšové zvíře je v takovém věku ideální, to je fakt.. a přesné - musí se dávat extra pozor, aby dítko zvířeti neublížilo… máme 2 morčata - ale klukovi je už 8.. pečuje o ně vesměs sám ![]()
Morce, cincila, zakr. kralik… Potkany sem chovala ale cim vic sem se o ne starala, tim driv chciply
…ted je chovame v dilne pro hada a ty potvory se mnozi snad co tyden.sami se naucily rikat si o vodu a zradlo, daji se vzit do ruky ale doma uz bych je nechtela.mala je chodi jen pres klec krmit. a staci ji to
Ahoj, ja mela potkanici a byla super, byla ochocena, pribehla na zavolani, ale pokud budete mit jen jednoho, tak se mu musite porad venovat, je to velmi spolecenske zvire, ale triletemu diteti bych asi poridila neco vetsiho morce nebo kralika, aby mu nechtene neublizilo.
@Jaja87 My koupili potkanku ze zverimexu. Musi mit pohyb tudiz lita po celem byte a kouse do ruznych veci, kadi vsude mozne a cura. Navic za 3tydny od koupeni jsem zjistili, ze ceka mlade. Vubec jme nemeli poneti, co se s tim dela. No porodila jich asi 12. Nekteri postupne umirali a ona nakonec taky umrela spatne skocila z gauce a mela neco s nohou. Meli jsme ji asi mesic, a uz bych si potkana asi nekoupila.
@Menora píše:
A pozor, pokud se potkan nudí, tak dělá binec, takže už je lepší rovnou koupit dva.
Jinak, tříletému bych potkana nekoupila. To je moc brzy.
Aha, já to brala tak, že zakladatelka chce zvíře pro sebe a dítě by se vyskytovalo tak nějak poblíž a třeba si ho hladilo nebo mu občas nasypalo krmení.
Tříleťák se o potkana rozhodně nepostará ![]()
@martina.se Je jasny ze by byla pece na me a na manzelovi, to zase neni takovy problem, ale taky bych se snazila aby syn pomahal pri peci apod..V tom probelm nevidim..
@Bessinka Dekuji taky si spise myslim ze od chovatele.. @Fima Kolik tak stoji u chovatele??Videla jsem ve zverimexu ze stoji okolo 70 kc cca a u chovatele je me jasny ze to bude drazssi. A hlavne nevim kde najit nejakyho chovatele??!
Jen tak zatim zjistujeme…Zatim jsem nikde nerekla ze ho kupujeme. ![]()
@MonaSun Ano, to jsou negativa koupě ve zverimexu - 12 v jednom ![]()
Jinak jo, potkani čůrají a kakají, kde je napadne. Dá se jim dát „záchod“, ale jestli ho použijí nebo ne, to už je na nich, nacvičit se to pokud vím nedá.
Ja man potkany dva s prukazem puvodu..jsou to milacci..je dobry o tom neco zjistit a pocitat ze to je zvire a muze kousnout..ale ja mam vic zviratek(psy, kocky)a ve 4 mesici a moje dite si bude muset zviknout na domacnost ze zviretem..
My jsme měli 2 potkanice (jedna zverimexová a druhá čistokrevná od chovatele - ruská modrá). Pořídili jsme je s odstupem půl roku a obě zemřely ve stejném věku (2 roky) na nádor. Takže nevidím rozdíl v čistokrevných a zverimexových. Dokonce ta zverimexová byla povahou mnohem hodnější. Asi zemřela na nějaký nádor, ale to jsme nezjistili. U čistokrevné to nádor byl - obrovský na hlavě, nedal se operovat…chvilku jsme ji dochovávali, alekdyž už měla nádor těžký a tlačil jí na oči, šoupala si o něj..nechali jsme ji uspat. Teď máme další dvě - taky z chovu, sestřenice. Jedna měla nádor nedávno, ale dal se pěkně vyříznout (pro orientaci to stojí cca 800,–) a stále je máme (už jim budou 3 roky) Ale už na ně nemáme čas jak se nám teď narodila malá, takže fakt jen krmení, výměna klece a konec. Ani je nepouštíme po bytě (což jsme s minulýma dělali, ale teď když je mimčo, už je máme v kleci). Nádory jsou u nich dost časté. Povahou je to chytré zvíře a společenské, ale je potřeba se jim věnovat. Není to jako koupit si želvu. Pro tříletého bych tohle asi nevolila.
vlastně já bych tříletému zvíře asi nekoupila…starším pak pod podmínkou, že se bude podílet na péči o zvíře. ![]()
@Jaja87 Máme taky čerstvou zkušenosti s potkanem. První klasicky ze zverimexu, umřel nám po 3 týdnech na zápal plic, sice jsme k veterináři šli, ale bylo už pozdě. Druhého myšáka máme od chovatelky a už jsme léčili zánět horních cest dýchacích a parazity. Staráme se o něj řekla bych výborně, ale jsou to zvířátka citlivá na stres. Jinak je zvyklý na lidi, ochočený, náš miláček
Pro dítě bych byla opatrná, protože ho může poškrábat, drápky má ostré. Lepší je samec jak na inteligenci tak ochočení. Hlavně ne ze zverimexu - nejsou zvyklí na kontakt s člověkem, bojí se a můžou mít různé neduhy…
@Jaja87 i to mazlení atd.. ono je takové dítě navíc, protože jak se bude nudit, tak to je fakt mazec.. CO se týče chovatelů - zagoogli, nebo se podívej na skupiny na FB - jsou tam přímo milovníci potkanů, doporučí někoho z okolí. S cenou asi takhle - morče ve zveráku seženeš i za 30 kč, já kupovala svoje za litr. a to rozhodně není nejdražší. Ale prostě se mi líbilo - nemám ani chovku - o té jsem uvažovala dřív.. Je otázkou, co do toho chceš vrazit - péče o ně je měsíčně cca 500 kč, když vet, tak to skáče celkem astronomicky.. ![]()
@Jaja87 píše:
@martina.se Je jasny ze by byla pece na me a na manzelovi, to zase neni takovy problem, ale taky bych se snazila aby syn pomahal pri peci apod..V tom probelm nevidim..
@Bessinka Dekuji taky si spise myslim ze od chovatele.. @Fima Kolik tak stoji u chovatele??Videla jsem ve zverimexu ze stoji okolo 70 kc cca a u chovatele je me jasny ze to bude drazssi. A hlavne nevim kde najit nejakyho chovatele??!Jen tak zatim zjistujeme…Zatim jsem nikde nerekla ze ho kupujeme.
jenze ta pece je zrovna u potkana fakt narocnejsi. musi se mu clovek venovat, hrat si s nim. neni to jen na cumendu do klece.
@Jitus.Slavickova píše:
Ja man pokany dva s prukazem puvodu..jsou to milacci..je dobry o tom neco zjistit a pocitat ze to je zvire a muze kousnout..ale ja mam vic zviratek(psy, kocky)a ve 4 mesici a moje dite si bude muset zviknout na domacnost ze zviretem..
Jinak potkan s pp stoji kolem 200kc