Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Icestar To jsi skvělá máma, že bys svému dítěti kupovala chemii, ve které nikdo neví, co je
![]()
V klidu bych si s ní promluvila, vysvětlila rizika, ale víc s tím neuděláš. Já kouřila od mládí do 26 let, máma to zjistila v mých 25, do té doby jsem to úspěšně tajila a to jsem kouřila fakt dost.
@radkka A ty víš, co je v cigaretách?
Jistě, lepší je dělat mrtvého brouka, protože „vono jí bude osmnáct, myju si nad tím děckem ruce, ať si dělá co chce“.
@Icestar píše:
@radkka A ty víš, co je v cigaretách?
Jistě, lepší je dělat mrtvého brouka, protože „vono jí bude osmnáct, myju si nad tím děckem ruce, ať si dělá co chce“.
Co je v cigaretách víme, co je v té ampulce s lebkou a překříženýma hnátama ne.
@Icestar Ještě ke všemu neumíš číst, psala jsem, že si s ní má promluvit, ale ať si nedělá iluze.
@radkka píše:
Co je v cigaretách víme, co je v té ampulce s lebkou a překříženýma hnátama ne.
Vzdyt slozeni liquidu je dostupny. Asi mas na mysli, ze neni dlouhodoba studie ucinku.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dneska jsem chtěla dceři vyprat v bundu a ve vnitřní kapse jsem našla poloprázdnou krabičku od cigaret. Co byste dělaly? Manželovi jsem to zatím neříkala, bojím se jeho reakce
Naprosto v klidu bych jí oznámila, že jsem krabičku našla, a že se mi to z toho a toho důvodu nelíbí. Bez emocí. Já jsem zapřísáhlý nekuřák, ale v 17 jsem si příležitostný cígo taky dala. Takže bych přidala i svoje důvody, proč jsem v tom tehdy narozdíl od některých spolužáků nepokračovala. Dokázala jsem nad tím pouvažovat sama; očekávala bych to tedy i od dcery. Předpokládám, že takový přístup ocení mnohem víc než třeba obyčejný zákaz, který by jí dal akorát najevo, že chceš i na prahu dospělosti rozhodovat za ní. Což je na adolescenta jako rudý hadr na býka…
Neresila bych - sama kourim od 15, s prestavkou na tehotenstvi a plne kojeni. Cigarety nejsou nic hrozneho, patrne dcera neni slaboducha a tusi, ze to neni zrovna narvany vitaminama. Polozila bych ji krabicku do pokoje jako signal, ze jsem ji nasla, treba si je pak aspon zacne lip schovavat.
Po sve puberte muzu rict, ze jestli bude moje dcera v 17 jenom natajnacku kourit a jinak bude ok, tak budu spokojena ![]()
Zrušila bych kapesné, veškeré nadstandarty, kterých platím víc než dost(kroužky, angličtina, pobyty v zahraničí) a každé oblečení, které by smrdělo kouřem, bych vyhodila.
Pokud by to nepomohlo, požadovala bych, aby se od maturity živily děti samy.
Promluvila bych si s ní, vylíčila negativa kouření, ale rozhodně nezakazovala, nenadávala. Je x horších věcí, než kouření v sedmnácti. Měla by si přijít na to sama, zda je to vhodné nebo ne. Také záleží, jestli žije v prostředí nekuřáků. dost těžko bude mít příklad nekouřit, když se v rodině kouří.
@Ronda1 K nám nesmí nikdo, kdo bezprostředně kouřil a já to z něj cítím.
Děti vyhodit nemůžu, zakazuje mi to zákon, takže by byla tvrdá škola.
Já kuřáky nesnáším, v rodině máme z několika desítek členů pouze 4 a 2 z nich jsou mrtví na nemoc, kterou kouření přímo způsobilo(společně z genetikou) a jeden právě umírá na nemoc, kde to kouření mělo pravděpodobně též velký vliv.
J8 bych už nedala ani korunu. Jsem absolutně nesnesitelný napravený kuřák ![]()
Klidně bych jí řekla, že když mě přesvědčí, že toho nechala, ráda ji něčím potěším…cokoliv, každý je na něco, zahraniční výlet, nákup knih, nová kabelka, permice do fitka…bylo by mi to jedno, pokud bych věděla, že ji to bude motivovat aby se zamyslela a vykašlala se na takovou debilní věc jakou je kouření. A těm co by jako nedělaly nic bych jen dodala, že já i manžel jsme kouřili z toho důvodu, že nikdo nebyl doma dost razantní. Jednoznačně to tak bylo u nás obou a moji a jeho rodiče to sami přiznali. Měli jsme být přísnější. Tak to je. Jde o zdraví mého děcka, které živím, které se mnou žije a já nebudu nečinně přihlížet jak se zabíjí. Prosím vás kde to jsme??!! Kamarádka dělá na onkologii a když slyším o těch rakovinách u tak mladých lidí…opravdu raději budu hnusná zlá nechápavá trapná fůrie, než by moje dítě toto prožilo.
@Nimie píše:
@Sany80s no on ti dokonce zakazuje je přestat živit…
Ne v případě, že mají práci a budou se živit samy.