Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Myslím, že zakladatelka už pochopila, že na cizí zvířata se prostě nesahá, dokud k tomu nemá výslovné povolení majitele.
Nicméně taky přidám jeden příklad jako odstrašující situaci. Chovali jsme ovce docela dlouho, bydleli jsme na samotě, kolem jenom rybník a lesy, takže menší pravděpodobnost, že půjde někdo kolem. Nicméně stejně hned po zimě vždycky vyrazili cyklisti a turisti a tudíž, i když celkem zapadákov, tam každý den aspoň někdo prošel.
A u cesty naše ovce, že jo. Zvlášť na jaře, kdy byla jehňátka, úplná lákačka na turisty. Nicméně se našlo spousta z nich, co ovce krmilo, samozřejmě i tím, co by ovce neměli. Vysvětlování, cedule nic. Největší vrchol však byl, když šla kolem jedna rodinka s dětma a dětičky, že si chtějí pohladit jehňátko. Tatínka nenapadlo nic lepšího, než do ohrady vlézt! K jeho smůle jsme měli docela velkýho a ne moc přátelskýho berana, který samozřejmě hned začal vymezovat hranice. Kdyby můj táta nešel kolem, náhodou, nejspíš by to blbě s chlapíkem dopadlo.
Nikdy bych si nedovolila krmit cizí zvířata a nejde jen o kone, krávy, kozy, ovce… Bohužel lidi jsou nepoučitelní. Máme jen psa a kočku. Naši kočce nosí sousedka misku s mlékem na náš plot. Kočka chytá průjem a sousedka se směje, že to nebude tak hrozné. Psovi házela nějaká matka nedojedenou svačinu svého dítěte
a ještě byla dojatá, že se mi to nelíbí.
Kdysi měli pod námi menší farmu a denně zástupy rodin.
@Jiřka300 píše:
@Cenarius Tak to jsou ale hlupáci… My jim daly jablko a pár listů ze stromu, které samy pojídaly, ale souhlasím. Krmit je byla velká chyba. Chodím okolo často, tak budu sledovat, až je někdo zase bude krmit. I když si myslím, že mě asi pošle někam…
Zníš rozumně. Vztekliny se neboj, prst kontroluj, myslím, že to bude dobré. Krmit cizí zvířata je opravdu nebezpečné pro ty zvířata. Bohužel často na to doplatí. Těžké koliky a pak úhyn. Např. kůň neumí zvracet, všechno špatné v něm zůstává, nemůže to vyvrhnout ven, když mu to nesedne. Choďte se na zvířata dívat, dcerce ukazuj, jak se správně chovat, každý poučený člověk je pro zvířata +. A když tvé vysvětlování dceři zaslechne jiná mamina a něco si z toho vezme, tak to bude fajn
.
@Heivka Zajímavé je, že z býka mají lidi strach. Z hřebce ne, ačkoliv je minimálně stejně nebezpečný. Zřejmě důsledek toho, že filmy o přátelských kravickach a byccich nejsou, dokonce ani animované. Kdoví. To je moje teorie. Všimla jsem si toho v plzeňské zoo. Mají tam statek, v ohradě koně a krávy. Všechny děti bez rozdílu, i ty naše na koně zvyklé, ke krávě přistupovaly opatrně, jen tak prstickem se dotknout té, co ležela navalena na ohradu. Po koních šly všechny jako divé.
@Heivka píše:
@Russet Nejlíp to má vyřešené místní chovatel krav, všude kolem ohrad má cedule v několika jazycích (česky, anglicky, a německy, myslím) aby si lidé krav nevšímali, protože je mezi stádem volně plemenný býk. Pod nápisem je telefonní číslo pro případ, že by někdo naštval býka. Ještě nikdy jsem tam neviděla nikoho krmit, ani se zbytečně zastavovat. Mezi ohradami vede asi půl kilometru turistické cesty a všichni ten úsek krásně rychle ujdou i když mají děti, co se jinak zastaví u každé šišky, tak najednou to jde, že děti jdou rychle a bez povyku
A najednou není pro některé si vzít psa na vodítko i když ho běžné nechají běhat volně i kolem silnice.
U krav to asi jde, ale u ovcí má každý pocit, že jsou mírumilovné. Taky jsme v létě šli kolem ovčí ohrady a všude cedule jak hrom. Protože lidem to nestačí říct. Zato kdyby někdo jejim dětem cpal bonbonek, budou se zlobit.
Nic se nestane, já bych nějaký lehký kousnutí vůbec neřešila.
@Ou píše:
Ne, ovce skutečně nepřenáší vzteklinu, chytit v ČR vzteklinu dá výrazně víc práce a člověk se pak dostane do lékařských pubikacích za to, jak debině se skoro či úplně zabi..Jedinné co hrozí je nějaký zánět, pokud jste to nevydezinfikovali.
Ale nedokážu nenapsat POKUD NECHCETE ABY CIZÍ LIDI KRIMILI VAŠE DĚTI NĚCČÍM, CO DĚTI JÍST NEMAJÍ, TAK NEKRMTE CIZÍ ZVÍŘATA POKUD VÁM TO JEJICH CHOVATEL VÝSLOVNĚ NEDOVOLÍ.
A DIVOKÁ JEN TAK, ABYTE JIM NEUBLIŽOVALI!
https://abecedazahrady.dama.cz/…muze-i-zabit
ad libitum, ad nauseam.
http://www.enviweb.cz/57233
https://hobby.instory.cz/…-zasady.html
https://www.denik.cz/…0190826.html
Vztekliny bych se dneska uz nebala, ale jinak ovce ji samozrejme mit muze. Muz kvuli ovci se vzteklinou absolvoval ty injekce do bricha. Ale to uz bude skoro ctyricet let, ovce to asi mela od lisky.
Krmíváme ovce v ZOO těmi granulemi, co se tam dají koupit v automatu. Teď přemýšlím, jestli i taková zvyklá ovce může někdy třeba omylem kousnout…
Co vídávám, tak hodně rodičů s dětmi krmí jen tak, že uškubnou nejbližší trávu a koukaj, jak jim ji koza nebo ovce sežere z ruky.
@inkakřivák Ono to bude tím, že koně nemají rohy a v každé druhé animované grotesce je vyobrazen aspoň jednou zuřící býk. Já mám z koní respekt, něco co mě v pohodě kopne do hlavy nepůjdu bez zeptání hladit. Taky když vidím jezdce na koních tak si automaticky volám psy a děti k sobě. Nechci aby se kvůli nám kůň lekl a shodil jezdce.