Krémová polévka se slaninou

17.12.11 14:12

Krémová polévka se slaninou

Ahoj maminky, už taky nevíte, co pořád vařit na oběd nebo večeři? Přidávám malou inspiraci:-)

Suroviny: 200g čerstvého špenátu, 500 ml 33% smetany, sůl, pepř, vegeta, 4 stroužky česneku, 60g anglické slaniny, 1 lžíce oleje, čerstvé bylinky

Příprava: čerstvé špenátové listy operte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat. Potom špenát nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, zalijte je zhruba 150ml vody a krátce poduste do měkka. Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu. Dochuťte ji špetkou soli, mletým pepřem a vegetou. Česnek prolisujte. Potom ho přidejte do polévky. Ještě ji krátce provařte a odstavte z plotny. Anglickou slaninu nakrájejte na úzké proužky nebo menší kostičky. V pánvi nechte rozehřát na oleji slaninu a opečte dokřupava. Špenátový krém ozdobte opečenou slaninou a bylinkami. Přikusovat můžete opečený toastový chléb potřený česnekovým stroužkem:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26890
17.12.11 14:55

Jeste ze jsem tesne po obede, bych si jinak poslintala pocitac asi :P :mrgreen: Hned bych si ji dala, ale nemam ani smetanu, ani slaninu, jen spenat v mrazaku.. A z nakupu jsme se ted vratili, tak asi az priste :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
17.12.11 15:11

Já to moc nechápu ale když není rozmixovaná tak to není krém ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.12.11 15:21

Tak možná to jenom zapomněla napsat :nevim: Jinak to zní velice dobře. Dietní to sice moc nebude, ale výborné rozhodně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
17.12.11 15:30

Jj, známe, dělám krémové polévky často - ideální je, že se dají parádně obměňovat - někdy se smetanou, někdy bez, někdy s rozmixovanými bramborami (zahustí). špenát, hrášek, brokolice… - dětem moc chutnají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.12.11 17:40

Taky moc dobrá je ještě jemná pórková:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
17.12.11 20:09

A bude to mít stejný efekt i z mraženého špenátu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
17.12.11 20:27
Starrky píše:
A bude to mít stejný efekt i z mraženého špenátu?

já jí z mraženého dělám běžně a je výborná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.12.11 21:06

A u těch ostatních je postup stejný? Povařit ve vodě, přidat smetanu, dochutit, povařit, rozmixovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.12.11 21:33
Angua píše:
A u těch ostatních je postup stejný? Povařit ve vodě, přidat smetanu, dochutit, povařit, rozmixovat?

Vařím, pak mixuji a teprve potom případně přidávám smetanu nebo opraženou slaninku (ale tu jen někdy). Do hotové dávám někdy petrželku. A pak na talíři smažené kuličky z obchodu nebo smažený chleba :)
Děti krémové polévky bezmezně milují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.12.11 21:41

Lesi, díky :D Já znám takto právě brokolicovou, ale nenapadlo mě to udělat z něčeho jiného. Ty kuličky máme taky rádi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17956
20.12.11 21:56

Já dělám tak jako Lesina pórkovou, akorát na zač. osmahnu na oleji nebo másle bílou část pórku, pak zasypu ovesnými vločkami, osmahnu, zaliju vařící vodou a přidám zelenou část pórku a vařím, poté rozmixuju. Smetanu nepřidávám, ale dalo by se. Kořením solčankou, pro dospělé špetkou bílého pepře.
Brokolicovou úplně jednoduše vařím, jen přidávám k povaření trochu jahelných vloček, pak mixuju.
Ta špenátová vypadá pěkně, ale bohužel u nás čerstvý špenát moc nebývá. Ale zkusím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.12.11 21:57

Já ji dělám z čehokoli - zesklovatím cibulku, přidám zeleninu, brambory, povařím, namixuji, zjemním máslem nebo smetanou, dochutím, přidám kousky čerstvé zeleniny, petrželku nebo tak nějak a podávám.

Kterákoli složka se dá nahradit či vynechat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.12.11 22:00

A já si furt dělám s polévkama hlavu, že skoro žádné neumím :lol:

Právě přemýšlím, co se tam dá ještě dát… Třeba mrkev, květák…? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17956
20.12.11 22:04

Já zas umím jenom polívky :? Ale řekla bych dobře. Polívka je grunt :mrgreen: a to ostatní je špunt, řečeno s Kájou Maříkem.
Taky pastiňákový krém, cibulový, česnekový, žampionový, mrkvová určitě, květáková taky, i krémovou rajskou dělám (pasírovanou)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí